در دستهبندی مواد غذایی، یک گروه مختص چربیها و شیرینیهاست که در اصطلاح به آنها گروه کالری خالص گفته میشود. این گروه تنها باعث افزایش دریافت کالری میشوند و هیچ ماده مغذی را هم به همراه ندارند.
حد مصرفی برای این دسته از خوراکیها تعریف نشده و این به خاطر مضر بودن آنها است، یعنی شما هر چه کمتر از مواد غذایی این گروه استفاده کنید یا اینکه اصلا استفاده نکنید به نفعتان خواهد بود. متاسفانه یا خوشبختانه شیرینیهای خامهای هم جزو این گروه طبقهبندی شدهاند. در کل، خوردن شیرینیهایی مانند شیرینی تر باید تنها به جشنهای خاصی مانند جشن تولد یا عروسی محدود شود زیرا عوارض مصرف این نوع شیرینیها که سرشار از قند و چربی هستند به محض خوردن، از دهان شروع میشود. در ضمن، با وارد شدن آن به دهان بلافاصله اسیدیته دهان پایین میآید و احتمال پوسیدگی دندانها چند برابر میشود. این عوارض تا رسیدن شیرینی به معده و ایجاد مشکلات دریافت کالری اضافه ادامه پیدا میکند. جالب است بدانید یک ساعت پیادهروی تند، نهایت 200 کیلوکالری را میسوزاند در حالی که خوردن تنها 100 گرم شیرینی خامهای میتواند 250 کیلوکالری انرژی وارد بدن کند. واقعا خندهدار است اگر کسی به خاطر حفظ سلامت یا تناسب انداماش روزی نیم ساعت ورزش کند و با خوردن یک عدد شیرینی تمام تلاشهایش را زیر پا بگذارد.
روغن جامد به کار رفته در تهیه نان این گونه شیرینیها را هم از دیگر مضرات آن می توان برشمرد. با اینکه هر روز به افراد توصیه میشود که از چربیهای ترانس (که به وفور در روغن جامد یافت میشوند) پرهیز کنند، اما متاسفانه استفاده از روغنهای جامد در تهیه شیرینیها، بدجوری سلامت مصرف کننده را تهدید میکند و باعث افزایش LDL (چربی بد خون)، انسداد عروق، بیماریها و سکته قلبی و بالا رفتن کلسترول خون میشود.
درباره فسادپذیری شیرینیهای خامهای نیز باید یادآور شد که نوعی سم باکتریایی حساس به حرارت وجود دارد که میتواند از طریق شیرینی خامهای وارد بدن شود و ایجاد تهوع و استفراغ کند. قدرت این سم وقتی افزایش پیدا میکند که وارد بدن افرادی با سیستم ایمنی ضعیف (مانند کودکان و سالمندان) شود. متاسفانه شیرینیهای آلوده به این سم، تغییر رنگ یا بو نمیدهند و همین امر خطر مصرف شیرینیهای تر را افزایش میدهد.
بهعلاوه گنجاندن مغزها و کاکائوهای نامرغوب لابهلای شیرینیهای خامهای هم باعث مضرتر شدن آنها شده و به همین خاطر، متخصصان تغذیه توصیه میکنند که از سادهترین شیرینیها استفاده کنید. از طرف دیگر، در حالی که مصرف انواع میوه در همه حال توصیه میشود، اما خوردن شیرینیهایی که با قطعات میوه تزیین شدهاند، ممکن است مضر باشد زیرا اغلب میوهها خوب شسته نشده و کیفیت ندارند. پس بنابر تمامی دلایل یاد شده، بهتر است شیرینی خامهای را کمتر میل کنید.
پی نوشت ها :
متخصص تغذیه و رژیم درمانی
منبع:www.salamat.com