نوشیدن شیر سالم کلید سلامت استخوانهاست
شیر و فرآوردههای آن به عنوان یکی از مهمترین گروههای غذایی از ارزش غذایی بسیار بالایی برخوردار است. در عین حال، همواره متخصصان تغذیه توصیه میکنند که افراد روزانه 3 تا 4 لیوان شیر و یا معادل آن ماست مصرف کنند. البته شرط اصلی نوشیدن شیر، اطمینان از سلامت آن است، چرا که مصرف شیر آلوده به میکروب، تهدیدی برای سلامت محسوب میشود.
آلودگی میکروبی انواع مختلفی دارد. آلودگی میکروبی خفیف موجب بروز مسمومیت میشود و این مسمومیت با علایمی مثل اسهال و استفراغ خود را نشان نمیدهد اما اگر شیر آلودهای، موجب تب مالت شود، علایم چند روز بعد بروز میکند. از طرفی گاهی وجود آلودگی و به اصطلاح عامیانهتر، خرابی شیر از ظاهر آن پیدا است، به طوری که شیر در لیوان حالت بریده بریده پیدا میکند و یا مزه ترشی به خود میگیرد.
بسیاری از خانوادهها برای اینکه به آلودگی شیر پی ببرند آن را میجوشانند اما اگر شیر سالم باشد، بسیاری از ویتامینهای آن حین جوشیدن از بین میرود. به همین دلیل بهترین توصیه برای اطمینان از سلامت شیر این است که به تاریخ تولید و انقضای آن توجه شود.
شیرهای یارانهای و بهطور کلی همه شیرهایی که ماندگاری طولانیمدت ندارند، باید در یخچال نگهداری شوند و خانوادهها نیز برای خرید باید به سراغ مغازههایی بروند که شیرها را در یخچال نگه میدارند. نکته بسیار مهم دیگری که باید به آن اشاره کرد این است که هر لیوان شیر با چربی 3 درصد حدود 150 کالری دارد و در صورتی که آب به آن اضافه شود، از میزان کالری و ارزش غذایی شیر به همان نسبت کم خواهد شد. باور غلطی هم در مورد شیر وجود دارد و عدهای تصور میکنند که وجود شیر خشک در ترکیب شیرهای موجود در بازار به معنای تقلب در تولید شیر نیست زیرا شیر خشک هم ارزش غذایی خاص خود را دارد و وجود آن در ترکیب شیر مشکلی ایجاد نمیکند.
در حقیقت نمیتوان گفت که اضافه کردن شیر خشک به ترکیب شیر موجب کاهش ارزش غذایی و یا بیخاصیت شدن شیر میشود.
در خاتمه تاکید میکنم که مصرف روزانه 2 لیوان شیر برای بالغان 50 درصد پروتئین روزانه و بیش از 50 درصد کلسیم روزانه و مقادیر قابل توجهی از ویتامینهای D، A و B بدن را تامین میکند و اغراق نیست که بگوییم، خوردن شیر سالم، کلید سلامت استخوانهای ما است.
پی نوشت ها :
* متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه تهران
منبع:www.salamat.com
/ج