شاید شما جزو آن دسته از افرادی باشید که مدام نفخ میکنید. به همین دلیل مصرف مواد غذایی نفاخ مانند حبوبات یا سبزیجات را کنار گذاشتهاید. اما این راهحل درستی نیست. همانطور که خوب میدانید حبوبات و سبزیجات و میوهها منابع غنی فیبر هستند و حذف آنها از برنامه غذایی میتواند مشکلات گوارشی نظیر یبوست را پیش آورد.
اگر دچار نفخ میشوید ابتدا باید خود نفخ را بشناسید و دلیل نفخ کردن را پیدا کنید. بسیاری از افراد به دلیل آنکه اسپنکتر تحتانی مریشان گشاد شده است دچار نفخ میشوند. مصرف برخی مواد غذایی نظیر نوشابههای گازدار و کافئیندار یا چای و قهوه و نسکافه یا مصرف برخی داروها سبب شل شدن اسپنکتر تحتانی مری میشود. در این دسته از افراد حتی موقع حرف زدن، نوشیدن آب حتی با نی، سیگار کشیدن و آدامس خوردن هوا داخل معده شده و نفخ میکند. در این افراد نفخ کردن تنها به دلیل مصرف مواد غذایی خاص نیست. آنها در هر شرایطی دچار نفخ میشوند. در این افراد باید مواد غذایی شلکننده انتهایی تحتانی مری حذف شود.
در افرادی که انتهای تحتانی مری آنها شل نیست تنها در شرایطی که حبوبات و سبزیجات مصرف کنند، نفخ میکنند. در این افراد بهتر است مصرف سبزیجات تدریجی بالا رود تا کمتر دچار نفخ شوند. به این نحو بدن کمکم به این شرایط عادت خواهد کرد. اما در مورد حبوبات بهتر است آنها را شب قبل از پخت خیساند. ماده نفاخ در آب حل میشود و دور ریختن آب سبب از بین رفتن یا کم شدن حالت نفاخی حبوبات میشود. راهحل دیگر این است که فرد در کنار مصرف مواد غذایی نفاخ، مواد غذایی کاهنده نفخ مانند عرق نعناع یا زیره یا برخی داروها را مصرف کند. اصولا وقتی مادهای نفاخ است دلیل آن هضم نشدن کاملاش است. در این شرایط هر چه ماده غذایی پختهتر شود، قابلیت هضم بالاتر رفته، جذب ماده غذایی بیشتر شده و از حالت نفاخی آن ماده غذایی کاسته میشود.
منبع:www.salamat.com
/ج