چگونه غذای نوزاد را در شش مرحله ساده آماده کنیم؟
دستهای خود را شسته و تمیز کنید. پوست میوه را کنده و سبزیجات را بسیار تمیز بشویید و در صورت نیاز پوست آنها را بگیرید. برای پختن غذا میتوانید از روش بخارپز کردن و سرخ کردن روی اجاق یا در مایکرویو استفاده کنید؛ فقط باید کاملاً نرم شوند. روش بخارپز کردن بهترین روش است؛ چرا که باعث حفظ مواد غذایی مفید میشود.
بعد از پخت کامل، مواد غذایی را داخل مخلوطکن ریخته و میکس کنید. کمی از آب غذا را نیز داخل مخلوطکن بریزید تا پوره به دست آمده شلتر باشد. اگر دوست داشته باشید، میتوانید بعد از مرحله مخلوطکردن کمی آب جوشیده یا مقداری از شیر خودتان را به آن بیفزایید. مقدار اضافی غذا را در یک ظرف دربسته ریخته درون یخچال و یا فریزر نگهداری کنید.
سایر مواد غذایی، مثل گوشتها، حبوبات، انواع لوبیاها و حتی تخممرغ پخته شده را نیز میتوان به همین روش تهیه و آماده مصرف کرد؛ فقط برای پختن گوشتها نیاز به صرف زمان بیشتری است. بسیاری از نوزادان، از بدو تولد تا شش ماهگی، فقط از شیر مادر تغذیه میشوند. کاهش مصرف شیر مادر برای کودکان منجر به سوءتغذیه میشود و عوارضی مثل کم خونی را در پی دارد.
در غذاهای نوزادان شش ماهه نباید نمک و ادویهجات دیگر را استفاده کرد؛ چرا که به کلیههای آنها آسیب میرساند، روده نوزادان در جذب مواد مختلف توانایی زیادی دارد؛ به همین دلیل، ادویهجات به سرعت وارد خون آنها میشود و سیستم ایمنی آنها را تحریک و حساس میکند. دادن غذاهای جامد به نوزادان را از 6-12 ماهگی شروع کنید. غذاهای جدید را یکی یکی و با فواصل زمانی به آنها بدهید و دقت کنید که حساسیت نداشته باشند.
مغز خوب، غذای خوب میخواهد. تغذیه خوب و مناسب مادر در دوران بارداری، پس از تولد نوزاد نیز ادامه دارد. شیر مادر بهترین منبع غذایی برای نوزاد است؛ بنابراین هیچ گاه به طور خود خواسته او را از این منبع فوقالعاده محروم نکنید. شیرمادر در کنار غذاهایی که حاوی غلات، تخممرغ، ماهی، گردو و ... هستند، باعث تقویت هوش و حافظه نوزاد میشود. غذای کمکی دادن به نوزاد خود را از یک قاشق مرباخوری شروع کنید و به تدریج مقدار آن را افزایش دهید.
برای اضافه کردن مواد غذایی جدید عجله نداشته باشید. در ابتدا حتماً غذاها را رقیق کنید و همانطور که گفته شد، بهترین راه رقیق کردن غذاها، استفاده از شیر مادر است. معمولاً فرنی جزء اولین غذاهای جامدی است که به نوزادان داده میشود. بهترین حالت تهیه این غذا استفاده از شیر مادر برای درست کردن آن است؛ ولی در صورت استفاده از شیر پاستوریزه آن را خوب بجوشانید.
در هفتههای بعدی میتوانید به ترکیب آرد برنج و شیر، حریره بادام نیز بیفزایید. بعد از آن سوپ را به برنامه غذایی او اضافه کنید. سوپ را میتوانید با گوشت مرغ یا گوشت گوسفند تهیه کنید؛ اما به آن نمک نزنید؛ فقط ترکیب گوشت و کمی سبزی برای نوزاد شما کافی است.
بعد از پخت کامل، آنها را میکس کرده و هر روز یکی دو بار به او مقدار کمی از آن را بدهید. زرده تخممرغ نیز غذای خوبی برای نوزاد شماست، به شرط آنکه تخممرغ به خوبی پخته شده باشد و آن را با کمی از شیر خودتان نرم کرده باشید. با گذشت چند هفته کمکم به سوپ او مقداری گندم، جو یا بلغور و رشته فرنگی اضافه کنید.
برخی آب میوههای طبیعی را نیز میتوانید در برنامه غذایی او بگنجانید. بعضی از میوهها مثل توت، خربزه و گیلاس ایجاد حساسیت میکنند. برخی از نوزادان هیچ علاقهای به خوردن حبوبات ندارند؛ بنابراین از پوره حبوبات استفاده کنید.
برای خواندن بخش اول- رهنمودهای تغذیهای برای نوزادان- اینجا کلیک کنید.