آیا ارتباطی میان مصرف مواد غذایی اسیدی و درد مفاصل وجود دارد؟ آیا مصرف بیش از حد مواد غذایی اسیدی در رژیم غذاییتان شما را در معرض درد و التهاب مفاصل قرار داده است؟ اجازه دهید به برخی از این سئوالات در این مقاله پاسخ دهیم.
حتماً متوجه شدهاید که غذاهایی که وسوسه برانگیز بوده از آن نوع غذاهایی هستند که هرزمان در خوردنشان افراط نمودهاید، موجب از دست دادن سلامتیتان شدهاند! خوب اکنون نگاهی دقیقتر به تمام آن مواد غذایی خوشمزه یعنی اِستِیک، شکلات، سیب زمینی سرخ کرده، پنیر، چاشنیهای با خامهی کامل، دسرها و غیره که بدون آنها زندگی به نظر میرسد که معنای خود را از دست میدهد، انداخته و خواهید دید که تقریباً تمام این خوراکیهای مسحور کننده به طور باور نکردنی حاوی مقدار متوسط تا بالای PH (پی هاش) اسیدی هستند!
پس با مسائل مربوط به سلامتمان چه باید کرد؟ با این وجود، به منظور حفظ سلامت بدن و تناسب اندام به برخی از اسیدها نیاز داریم، اینطور نیست؟ در غیر این صورت چرا رژیم شناسان و متخصصین تغذیه ویتامین B5 (اسید پانتوتنیک)، B9 (اسید فولیک) و ویتامین C (اسید اسکوربیک) را مورد ستایش قرار داده و از فوائد آنها سخن میگویند؟ مطمئناً آنها عقل خود را از دست ندادهاند! پس با مواد غذایی اسیدی و درد مفصل (و همچنین سایر مشکلات مرتبط با سلامت) چه کنیم که بسیاری از ما را برانگیخته به سمت برنامهی رژیمی عمدتاً قلیایی به بهای ترک بسیاری از خورکیهای مورد علاقهی خود تغییر رویکرد دهیم؟ در ادامه به این سئوالها، پاسخ داده میشود.
درد مفاصل و مواد غذایی اسیدی
pH داخلی بدن کمی به سمت قلیایی تمایل داشته و خون که فراوانترین مایع بیولوژیکی بوده دارای PH بین 35ر7 و 45ر7 است. اکثر ما میدانیم که خون محیطی خنثی داشته که مانع بقا یا رشد میکروارگانیسمها در آن میشود. حال آنکه، هر مقداری بیشتر از عدد 7 در مقیاس PH خصلت قلیایی را نشان داده، در حالی که هر مقداری کمتر از عدد 7 در مقیاس PH گرایش و میل اسیدی را نشان میدهد. بنابراین، میتوان گفت که خون با داشتن pH بین 35ر7 و 45ر7، میان pH خنثی تا کمی قلیایی شناور بوده، اما به هیچ وجه اسیدی نمیباشد. در حالی که بدن قادر به حفظ تعادل میان گرایشهای اسیدی و قلیایی در درون خود است، وارد نمودن و معرفی مقدار بیش از حد اسید از طریق منابع غذایی میتواند، به طور موقت، این تعادل را برهم زند. چنانچه این تعادل به طور پی در پی و یا مداوم به سمت اسیدی شدن کشیده شود، بدن قربانی مشکلات عدیدهای در سلامت اعم از مشکلی به سادگی رفلاکس یا بازگشت اسید معده تا مشکلی مانند سرطان که خطر جانی به همراه دارد، خواهد شد.
اسید بخصوصی که مقدار بیش از حد آن در بدن موجب بروز درد مفاصل میشود، اسید اوریک است. هنگامی که بدن مشغول متابولیسم ترکیبی آلی بنام پورین بوده که بخشی از اجزاء سازندهی ترکیب مونومر DNA و RNA را تشکیل میدهد، این اسید به عنوان محصول نهایی تولید میشود. غیر از پورین که به طور طبیعی در داخل بدن وجود دارد، ما همچنین به هنگام مصرف مواد غذایی حیوانی و نیز مصرف محصولاتی از گوشت، مرغ، محصولات لبنی و غیره، مقدار بیش از حد این ترکیب آلی را به بدن وارد میسازیم. مقدار بیشتر پورین در داخل بدن به معنی سطوح بالاتر اسید اوریک خواهد بود. در حالی که اسید اوریک عامل کاهندی قویای است که مسئول 50% قابلیتهای آنتی اکسیدانی پلاسمای خون میباشد، مقدار بیش از حد این ترکیب میتواند به تشکیل کریستالهای اسید اوریک انجامیده که از طریق ادرار دفع نمیشوند. این کریستالها در مفاصل تجمع یافته، موجب تورم آنها شده و آنها را سفت و دردناک میسازند. این عارضه از نظر پزشکی به عنوان نقرس شناخته میشود که نوعی آرتریت به حساب میآید. خوردن توفو، لیمو ترش، موز، سیب، بلوبری، گیلاس و سایر چنین مواد غذایی که اسید اوریک را کاهش میدهند، به فروکش نم
ودن بیماری تا حد زیادی کمک میکنند.
عارضهی دیگری تحت عنوان اسیدوز، با مصرف بیش از حد مواد غذایی حاوی محتوای اسیدی بالا ایجاد میشود. این بیماری با پایین رفتن pH خون به کمتر از 7 مشخص شده، و نشان دهندهی اسیدی شدن محیط خونی است. این عارضه همچنین به سفتی و درد مفاصل منجر میشود به این دلیل که جریان خون سعی کرده از مقدار مازاد اسیدها با تخلیهی سموم اسیدی و مواد معدنی مختلف (به شکل کریستال) در امتداد مفاصل خلاص شده که این امر باعث ملتهب، سفت و دردناک شدن مفاصل میگردد.
علاوه بر وجود درد و تورم در مفاصل، نشانهها و شاخصهای دیگر اسیدوز شامل سوزش سر دل، خستگی، سردرد، خواب آلودگی، مشکلات تنفسی، مشکلات معده، تشنج عضلانی و ضعف، و غیره میباشد. بنابراین، همانطور که میبینیم، افزایش مصرف مواد غذایی اسیدی به بدن ضرر بیشتری میرسانند. با این حال، این بدان معنا نیست که بایستی به طور کامل اسیدها را از رژیم غذایی خود خارج سازید، به این دلیل که مقدار بیش از حد حالت قلیایی منجر به سریعتر شدن میزان مرگ سلولی میشود. به منظور قرار دادن برنامهی رژیمی با pH متعادل، ترفندی که میتوانید بکار برید این است که مواد غذایی با میزان اسید پایین مانند حبوبات و گوشت سفید را به همراه انواع حاوی اسید بالا مانند گوشت قرمز مصرف کنید. تعادل را رعایت کرده تا سالم بمانید.