محل پل اهواز، روی رود کارونجنسبتنی و فلزیشمار دهنههاسه دهانه 49 متری، دو دهانه 130 و 136 متریشمار ستونهاهشت عدد به ضخامت 56٫20 س.مدرازا501٫20 مترپهنا9٫8 مترارتفاع13 متر پل سفید اهواز یا پل معلق نام یکی از پلهای شهر اهواز میباشد که یکی از نمادهای شهر اهواز محسوب میگردد . این پل در سال 1315 ه.خ بر روی رودخانه کارون ساخته شده است . این پل دارای دو قوس بتنی 12 و 20 متری است.
مهندسی آلمانی به اتفاق همسر مهندسش شروع به ساختن ساختمان این پل کرد و کار را تا مرحله سوار کردن یکی از هلالیها با موفقیت پیش برد، ولی انگلیسیهای حاکم بر شرکت نفت در آن زمان لوازم و ادواتی که در اختیار سازنده پل گذارده بودند از جمله جرثقیلی که با آن هلالی اول را بالا کشیده و مهار کرده بود، پس گرفتند که این عمل انگلیسیها باعث دق کردن و مرگ مهندس آلمانی، سازنده پل شد. ولی بعد از چندی، سرانجام زن مهندس آلمانی با ابتداییترین وسایل ممکن آن زمان و بکار گرفتن چند دوبه بجای جرثقیل، هلالی دوم را بر اسکلت پل سوار کرد و ساختمان آنرا بپایان رسانید و پل را آماده تحویل و بهرهبرداری کرد.
نحوه بسته شدن قرارداد و چگونگی اجرای پل:
در تاریخ 10 خرداد 1312 از طرف ریاست اداره بهرهبرداری راهآهن ناحیه جنوب اهواز (اریک کسوندسن) و معاونت فنی و مهندسی سیفاللهخان مشاور پروژه ساختمان، یک پل جدید بر روی رود کارون جهت عبور و مرور اهالی شهر اهواز در یازده صفحه به وزارت کل طرق و شوارع داده و سه محل برای احداث پل پیشنهاد گردید. تا این زمان تنها پل معلق بر روی رودخانه کارون پل فلزی راه آهن (پل سیاه) بود که برای اتصال راهآهن سراسری به بندر امام خمینی در سال 1308 احداث شده است.
در تاریخ 17 خرداد 1313 قراردادی در 12 ماده بین میرزا علیخان منصور وزیر طرق و شوارع ایران و اسکارلیندال نماینده شرکت سوئدی سونسکاانتر پرناداکتی پولاکت منعقد و طبق قرارداد مسئولیت ساختمان پل کارون اهواز و امتحان زمین و تهیه نقشههای اصلی به شرکت مذکور که به اختصار (سنتاب) نامیده میشدواگذار گردید، کل هزینه عملیات مربوط به پل کارون که بایستی به موجب قرارداد پرداخت میشد، مجموعاً پنجمیلیون و هفتصد و هشت هزار ریال (000/708/5 ریال) برآورد گردید. که پرداخت آن طی 12 فقره چک به عهده بانک ملی ایران واگذار گردید. فولاد مورد نیاز و سایر مصالح و لوازم ساختمان پل از طرف شرکت سنتاب پس از تایید رسمی سفارت ایران در استکلهم به کشور سوئد داده شد.
بر اساس ماده 3 این قرارداد انجام کار بعد از تصویب نقشههای تفصیلی و امضاء قرارداد بیست ماه تعیین گردید و طبق شش ماه شرکت سنتاب موظف بود یکنفر نماینده با اختیارات تام برای مذاکرات و تصمیمات مربوط به امور ساختمان در محل کار تعیین نمایند و در همین بند از قرارداد اداره راةآهن جنوب نیز نماینده وزارت طرق و شوارع به منظور نظارت در اجرای عملیات ساختمانی، طبق نقشههای مصوب معرفی گردید.
یک ماه بعد از تاریخ 20 مرداد 1313 گونتربرگ از طرف شرکت سنتاب به سمت ریاست ساختمان پل اهواز منصوب و بعنوان نمایندة شرکت مذکور به اهواز اعزام شد. مهندس سیفاللهخان مشاور از طرف وزارت طرق و شوارع به نمایندگی انتخاب شد.
در اوایل مهرماه 1313 موقعیت خط وسط پل بر روی رود کارون تعیین و در دوم شهریور همان ماه به منظور استحکام زمین برای شالوده ریزی پایههای پل از شرکت نفت درخواست وسایل حفاری شده که در اواخر همین ماه یعنی در 28 مهرماه 1314 اولین پیکنی آن آماده گردید و تا 20 بهمنماه همان سال پنج پایه از هفت پایه اصلی پل بر اساس طرح (ک. لوبرک استاد آکادمی استکهلم) پیکنی و بتونریزی شد. در ماههای اردیبهشت و تیر ماه سال 1314 دو پایه باقیمانده آن تکمیل شد. فطعات فلزی پل که در کارخانه «مولارک استاد» سوئد ساهته گردید بهم متصل، سپس از «دوبه» راهآهن بوسیله جرثقیل کشتی فلورستان متعلق به کمپانی استریل در روز 18 مرداد 1314 اولین قطعه آهن پل فلزی اهواز بالا کشیده شد.
در 12 مرداد 1315 بتونریزی سرتاسری پل به پایان رسید و در 15 مرداد آسفالت سطح اتومبیل روی پل آغاز شد و در 24 مرداد همان سال ضمن شروع سیم کشی برق جهت روشنایی پل از سوی شرکت سنتاب اعلام شد که پل اهواز 14 روز دیگر برای تحویل حاضر میشود.
اولین آزمایش پل
آزمایش پل چهار ساعت و نیم به درازا کشید و سرانجام ده و نیم روز در 30 شهریور 1315 با بیش از هفت ماه تأخیر با ضمانت بیست و چهار ماهه و عمر مفید پنجاه ساله به ناحیه راهآهن جنوب تحویل داده شد. سپس در تاریخ پانزده آبانماه 1315 افتتاح و با رعایت اینکه:
1-در موقع عبور، بیش از یک ماشین روی پل در حرکت نباشد.
2-چند درشکه پشت سرهم روی پل در حرکت نباشد.
3-سرعت حداکثر اتومبیل روی پل 5 کیلومتر در ساعت باشد.
و بنابراین ارتباط عبور و مرور اهالی از شهر قدیم اهواز به شهر جدید آغاز شد.
اولین بازسازی پل سفید
در تابستان سال 1389 عملیات بازسازی و مرمت این پل در دستور کار قرار گرفت و به گفته مدیرعامل سازمان زیباسازی شهرداری اهواز عملیات مرمت و بازسازی این پل در حال انجام است و با مساعد شدن شرایط جوی عملیات جوشکاری اتصالات و قطعات فرسوده و همچنین رنگآمیزی پل انجام میشود . همچنین تجهیزات مورد نیاز برای نورپردازی پل سفید با حمایت مالی بانک ملی از کشور ایتالیا تهیه شدهاند و پس از پایان عملیات رنگآمیزی، عملیات نورپردازی پل سفید اهواز آغاز میشود تا این پل در ایام نوروز جلوه ای خاص داشته باشد .
هدف از بازسازی
– رفع خطرات احتمالی، به لحاظ گذشت 13 سال از عمر مفید پنجاه ساله پل
– بهینه سازی، مرمت و احیاء سمبل تاریخی شهر
مراحل اجرایی پروژه
که شامل عملیات تخریب بتن کف، نصب قطعات فلزی، بتون ریزی و کف سازی، ساخت نرده مناسب، سند بلاست و رنگآمیزی مجدد کل قطعات فلزی پل و نورپردازی با استفاده از فیبر نوری میباشد.