در کشور ما از سالیان دور، مردم استفاده از جوانه گندم را به عنوان یک آیین سنتی و به شکل سمنو در سفره هفت سین لازم می دانند. سمنو نوعی فرآورده بسیار مقوی و سنتی می باشد که از پختن عصاره گندم جوانه زده و آرد تهیه می گردد. طعم شیرین سمنو طبیعی و از خود سمنو بوده و دارای بافتی نیمه خام، پررنگ و قهوه ای می باشد. در 100 گرم سمنو300 کالری انرژی نهفته است و دارای پروتیین زیاد و چربی خیلی کم آن هم از نوع گیاهی و غیراشباع می باشد. کربوهیدارت(قند)آن بسیار زیاد و در هر 100گرم 75 گرم آن را تشکیل می دهد. البته این قند از نوع مالتوز است و معمولا در غلات در حال جوانه زدن به وجود می آید. اگر میزان شیرینی شکر(ساکاروز) را 100 در نظر بگیریم میزان شیرینی سمنو(مالتوز)32 خواهد بود. البته این موضوع دلیلی نمی باشد که افراد در مصرف این فرآورده زیاده روی نمایند؛ چه قند موجود در سمنو مانند هر نوع شیرینی دیگری در بدن تولید انرژی نموده و مازاد آن موجب چاقی و اضافه وزن می گردد و بیماران دیابتی نیز باید حتما تحت نظر پزشک از آن استفاده نمایند.
این فرآورده به دلیل دارا بودن کلسیم و پتاسیم به افراد سالمند و کسانی که دچار پوکی استخوان هستند،توصیه می شود، فسفر قابل توجه آن نیز برای کودکان از نظر رشد مغزی و خانم های باردار و شیرده بسیار مفید است. آهن آن نیز برای خون سازی بدن مطلوب است و برای خانم ها در شیردهی و قاعدگی مقدار متعادل آن توصیه می شود. اسید فولیک سمنو به همراه ویتامین های گروه «ب» آن عامل دیگری برای خون سازی و تنظیم هورمون ها به شمار می رود و می تواند در رفع خستگی و ایجاد آرامش اعصاب و روان تأثیر داشته باشد.
توجه
سمنو فرآورده ای است که باید لزوما تحت شرایط کاملا بهداشتی به دست آید و عاری از هرگونه طعم و بوی خارجی مانند کپک زدگی، ترشیدگی و سوختگی باشد. سمنویی که به صورت غیراصولی تهیه می شود می تواند حاوی مقدار زیادی شکر باشد که مصرف آن برای بیماران دیابتی و افراد دچار اضافه وزن بسیار مخاطره آمیز خواهد بود. توصیه دیگر آن که از خرید سمنوهایی که در اماکن عمومی به صورت روباز در معرض انواع آلودگی های ویروسی، عفونی و نیز هوای آلوده به دی اکسید کربن، سرب وجیوه هستند جدا اجتناب کنید و لزوما چنین محصولاتی را که چسبناک بوده و مستعد پذیرش انواع آلودگی ها هستند در بسته بندی های بهداشتی خریداری نمایید.
ارزش تغذیه ای سمنو در 100 گرم
انرژی 300 کالری
پروتیین 16گرم
چربی 3/5 گرم
کربوهیدرات 75گرم
کلسیم 40/5 میلی گرم
فسفر 282 میلی گرم
پتاسیم 207 میلی گرم
آهن 13 میلی گرم
اسیدفولیک 77 میکروگرم
منبع: نشریه تغذیه و سلامتی 83