محققان آمریکایی در یافته اند که رژیم غذایی مدیترانه ای می تواند خطر ناراحتی های قلبی را در بیماران قلبی افزایش دهد. در این مطلب به چند نوع از این مواد غذایی اشاره می کنیم که باید در مورد مصرف آن دقت کنید!
گریپ فروت
این میوه ماده یی به نام "نارینجنین"دارد که میزان قند خون را متعادل می کند و با تحریک کبد در سوخت چربی اضافه مانع بروز سندروم سوخت و ساز (که زمینه ساز بیماری دیابت است)می شود، اما همین میوه می تواند میزان هورمون استروژن در بدن را افزایش دهد. زنان مسن تری که روزی یک چهارم گریپ فروت را مصرف می کنند سی درصد بیشتر در معرض ابتلا به سرطان سینه قرار دارند. این میوه منبع عالی ویتامین C فیبر و فیتونیوترینت ها است و مصرف روزی نصف از آن یا 250 میلی لیتر آب میوه ی آن کافی است. به یاد داشته باشید مصرف بیش از یک لیتر آب گریپ فروت یا دو عدد در روز به بدن ضرر می رساند و باید از آن پرهیز شود.
سویا
از این دانه در تهیه ی سس و شیر سویا استفاده می شود. سویا نسبت به گوشت، حاوی چربی اشباع شده کمتری است و مقادیر فراوانی اسید چرب امگا 3(که برای سلامتی قلب مفید است)دارد. دانه ی سویای تصفیه نشده نیز حاوی تمامی هفت اسید آمینه ی اساسی لازم برای حفظ و بازسازی تمامی بافت های بدن از عضلات تا مو است. از طرف دیگر سویا حاوی مقادیر زیادی مواد شیمیایی است که مانع هضم پروتئین و جذب مواد معدنی می شود و نیز روی سوخت و ساز بدن تاثیر می گذارد.
سویا خطر بروز سرطان سینه را کاهش می دهد، اما تحقیقات نشان داده است مصرف مکمل های سویا می تواند برای افرادی که از این بیماری جان سالم به در بردند، کمی خطرناک باشد. مکمل های سویا حاوی مقدار بالای "ایزوفلاوانز"شبیه به استروژن هستند که سلول های تومور را به تقسیم و تکثیر تشویق می کنند. کارشناسان، مصرف روزی یک وعده فرآورده ی تصفیه نشده ی سویا را توصیه می کنند.
ماهی چرب
ماهی های ساردین، آزاد و ماکرو سرشار از امگا 3 هستند که مانع بیماری قلبی می شود و سلامت مغز را نیز تقویت می کند. ماهی های چرب یکی از مواد غذایی نادر، حاوی ویتامین D و A هستند که معمولاً با قرار گرفتن در معرض نور خورشید در بدن تولید می شود. ویتامین D «سراتونین» را (نوعی هورمون که روی روحیه ی فرد تأثیر مثبتی می گذارد) تقویت می کند، اما سموم موجود در دریاها که در بافت های چربی تجمع پیدا می کنند، با محدود کردن توانایی تولید انسولین در بدن، خطر ابتلا به بیماری دیابت را افزایش می دهند. بنابراین مصرف ماهی های چرب هفته یی 140 گرم به افراد عادی توصیه شده و زنان در سن باروری و کودکان نباید هفته یی بیش از دو وعده ماهی چرب بخورند.
زردچوبه
کورکومین"موجود در این ادویه علاوه بر تسکین علایم سندروم تحریک پذیر روده (IBS)نقش محافظت از کبد، کمک به هضم چربی و خاصیت ضد توموری نیز دارد. تحقیقات نشان می دهد مصرف دو وعده ی غذایی حاوی زردچوبه، در پیشگیری از بیماری آلزایمر مؤثر است. گرچه مصرف متعادلی از این ادویه برای بدن مفید است، اما مصرف روزی بیش از صد میلی گرم می تواند منجر به زخم معده شود.
از آن جایی که زردچوبه باعث رقیق شدن خون می شود، در صورتی که خون ریزی دارید، قرار است عمل شوید یا داروی رقیق کننده خون مصرف می کنید از مصرف زیاد آن بپرهیزید. مصرف زیاد زردچوبه، میزان قند خون را کاهش می دهد. باید مصرف زردچوبه را به هفته یی یک قاشق مربا خوری محدود کنید.
فلفل
کپسیسین"موجود در فلفل، درد را تسکین می دهد، گردش خون را بهبود می بخشد، با تومورهای سرطانی مقابله می کند و باعث کاهش وزن در افراد چاق می شود، اما محققان دانشگاهی معتقدند، مصرف روزی یک دانه فلفل تند خطر سرطان معده را پانزده درصد افزایش می دهد و سندروم تحریک پذیر روده را نیز تشدید می کند. فلفل با کاهش حفاظ های معده باعث زخم سوء هاضمه یا سوزش سر دل می شود. برای به دست آوردن حداکثر فایده، هفته یی سه عدد فلفل همراه با رژیم غذایی متعادل بخورید.
منبع:نشریه 7 روز زندگی، شماره 116.