راه های زیادی برای مقابله با استرس و فشار عصبی وجود دارد. یکی از این راه ها استفاده از مواد غذایی است که در کنترل استرس نقش مهمی به عهده دارند. غذاها می توانند از راه های مختلفی بر میزان استرس تأثیر بگذارند؛ مثلاً بعضی غذاها باعث کاهش سطح سروتونین ( ماده شیمیایی که در مغز باعث ایجاد آرامش می شود )در خون می شوند. بعضی غذاهای دیگر باعث کاهش سطح هورمون های کورتیزول و آدرنالین ( هورمون هایی که در بدن باعث ایجاد استرس می شوند ) می گردند.
مواد غذایی ضد استرس
کربوهیدرات ها: تمام کربوهیدرات ها در مغز باعث افزایش ترشح سروتونین (SEROTONIN) می شوند. برای این که میزان سروتونین در خون بالا بماند، بهتر است از مواد غذایی دارای کربوهیدرات های پیچیده که به کندی هضم می شوند، استفاده کنید. بعضی از این مواد غذایی شامل حبوبات، نان، ماکارونی، و غلات می باشند.
مرکبات : ویتامین C موجود در مرکبات می تواند سطح هورمون ایجاد کننده استرس را پایین آورده و همچنین باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شود.
اسفناج : اسفناج دارای مقادیر قابل توجهی منیزیم است که در تعدیل سطح کورتیزول (Cortisol)خون بسیار مؤثر است. سطوح پایین منیزیم در خون باعث افزایش سردرد و خستگی ناشی از استرس می شود.
روغن ماهی: اسید چرب امگا ـ 3 موجود در روغن ماهی باعث جلوگیری از افزایش هورمون های ایجاد کننده استرس و همچنین محافظت در برابر بیماری های قلبی ـ عروقی می شود.
چای : تحقیقات ثابت کرده است که افرادی که روزانه چای می نوشند، نسبت به افرادی که چای نمی نوشند، به مراتب احساس آرامش بیشتری دارند و سطح هورمون کورتیزول آن ها در شرایط استرس زا پایین تر است. در مقابل قهوه برعکس عمل می کند و باعث افزایش سطح هورمون کورتیزول در خون می شود.
آووکادو : یکی از بهترین راه ها برای کاهش فشارخون، دریافت مقادیر کافی پتاسیم از مواد غذایی است. میوه آووکادو سرشار از پتاسیم است.
بادام : سرشار از ویتامین های مورد نیاز بدن است. ویتامین E موجود در بادام باعث تقویت سیستم ایمنی و ویتامین B موجود در آن باعث تقویت بدن در مقابله با شرایط استرس زا می شود.
سبزیجات خام : جویدن سبزیجات ترد مانند هویج و کرفس از طریق مکانیکی باعث کاهش اسپاسم عضلانی و ایجاد آرامش در بدن می شود.
منبع :نشریه دنیای زنان، شماره 51.