اسمش را گذاشته بودند «فرمول 47» ؛ بعد از اینکه کل هزینه برگر، سیبزمینی سرخ کرده و نوشیدنی محاسبه شده بود. این اتفاق به دهه 1960 باز میگشت. فرمول 47 مخلوطی از چربی گوشت گاو و روغن سبزیها بود که از آن برای سرخ کردن قطعات سیبزمینی شبیه بند کفش استفاده میشد؛ اتفاقی که بزرگترین امپراتوری فست فودهای زنجیرهای در سراسر دنیا یعنی مک دونالد را بهوجود آورد اما ماجرا به همین جا ختم نشد. فعالان سلامت عمومی فرمول 47 سیبزمینی سرخ کرده را متهم کردند که باعث افزایش کلسترول مشتریان میشود. در نتیجه مک دونالد به سمت چیزی تغییر مسیر داد که مردم فکر میکردند سالمتر است یعنی استفاده صد درصدی از روغن گیاهی. روغنهای جدید، حاوی چربیهای خوب بودند که برای طعم بهتر و ماندگاری بیشتر هیدروژنه شده بودند. ولی همین مسئله باعث شده بود این روغنها حتی از روغنهای اشباعشده هم برای سیستم قلبی عروقی خطرناکتر باشند.
چربی ترانس چه گناهی دارد؟
بعضی از متخصصان سلامت عمومی انگشت اتهام را به سمت چربیهای ترانس موجود در روغنهای هیدروژنه میگیرند که باعث هزاران مورد مرگ ناگهانی شدند. بنابر مطالعهای که اخیرا توسط محققان دانشگاه آکسفورد انجام شده، چربی ترانس، خطر ابتلا به انواع بیماریهای مزمن و افزایش وزن را بیشتر میکند. بنابراین مک دونالد و سایر رقبایش یکبار دیگر بخش سرخ کردنی را فرمولبندی کرده و از روغن سبزیهای فاقد چربی ترانس استفاده کردند. خلاصه اینکه نمیتوان به این سادگی درباره روغنها نظر داد. اگر شما با روغن اشتباه غذا بپزید مثل کاری که مک دونالد کرد، ممکن است سلامتتان به خطر بیفتد. برای حفاظت از بدن خود به ذهنتان آرامشبدهید، بشقاب غذایتان را سبک کنید و به نکاتی که در این مقاله آمده عمل کنید.
به روغن سبزیها اعتماد نکنید
روغنهای سویا، ذرت و سایر سبزیها حاوی مقادیر زیادی امگا6 هستند. این چربیهای چند زنجیرهای غیراشباع اگر با مقدار زیادی اسیدهای چرب امگا3 متعادل شوند مضر نخواهند بود مثل همان چیزی که در ماهی یافت میشود اما چنین چیزی در رژیم غذایی الزاما قابل اجرا نیست. مثلا در حال حاضر در کشور آمریکا نسبت استفاده از امگا6، 20 برابر امگا3 است. انگار که در بخشی از یک خط تولید ازدیاد کارگر و در بخش دیگر کمبود کارگر داشته باشیم چنین کارخانهای نمیتواند محصول با کیفیتی به بازار بفرستد. بنابر مطالعهای که در سال 2008 توسط محققان مرکز ژنتیک، تغذیه و سلامت آمریکا صورت گرفته، مصرف مقدار زیاد امگا6 التهاب را در بدن افزایش میدهد و میتواند خطر ابتلا به بیماریها قلبی، دیابت و سرطان را بالا ببرد.
خودتان را محدود نکنید
همه چربیها با هم برابر نیستند. متخصصان تغذیه معتقدند، بهترین راه، استفاده از چند نوع روغن برای متعادل کردن دریافت امگا3 و امگا6 (چربی چند زنجیرهای غیراشباع) در کنار چربیهای اشباع و تک زنجیرهای غیراشباع است. این اتفاق قرنها پیش توسط مردم تجربه شده است. مثلا ساکنان حواشی دریای مدیترانه روی سالاد روغن زیتون میریختند، شب ماهی میخوردند و با پنیر، کره شیر گاو یا بز استفاده میکردند.
یک راه ساده برای متعادل کردن رژیم غذایی میتواند این باشد: برای سالاد از روغن زیتون استفاده کنید، برای سرخ کردن(به سبک شرق آسیا) از روغن نارگیل یا بادام زمینی استفاده کنید. اگر میخواهید املت درست کنید مثل فرانسویها از کره استفاده کنید. هرچه از چربیهای غیرهیدروژنه در رژیم غذایی خود کمتر استفاده کنید، بهتر است. انجمن قلب آمریکا توصیه کرده بهترین راه، مصرف همه انواع چربیهای غیرهیدروژنه بهطور متعادل و متوسط است.
سبک بخورید
روغنها بهطور طبیعی در هر قاشق غذاخوری 100 تا 125 کالری دارند که منشا همه آنها چربی است. با دقت غذا بپزید. معمولا یک قاشق غذاخوری از هر روغنی برای پوشاندن کف تابه کافی است. اضافه بر این خطرناک است. در سوپرمارکت محدود کردن چربیهای خطرناک کار سختی نیست: برچسبها را بررسی کنید تا محصولاتی که فاقد چربیهای ترانس هیدروژنه هستند را پیدا کنید. در رستوران کار کمی سختتر میشود و احتمالا باید خطر خوردن چربیهای ناسالم را به جان بخرید. شاید بهتر باشد مستقیما از رستوران مربوطه سوال کنید. جدول چربیهایی هم که در این مطلب آمده مفید خواهد بود.
کره مشکلی ندارد؟
پروفسور والتر ویلت، مدیر بخش تغذیه دانشگاه هاروارد خبر خوبی برای کرهخورها دارد:«وحشتی که از چربیهای اشباع و کلسترول وجود دارد کمی غیرواقعی است». مطالعهای که در سال 2010 در ژورنال تغذیه بالینی به چاپ رسیده نشان میدهد، هیچ مدرکی دال بر تاثیر چربی لبنیات در افزایش خطر بیماری عروق کرونر، سکته مغزی یا بیماریهای قلبی عروقی وجود ندارد. مطالعه دیگری هم که در ژورنال تغذیه اروپا به چاپ رسیده نشان میدهد رژیم غذایی حاوی مقادیر زیادی از چربی لبنیات مثل کره، کلسترول LDL بزرگ خون را افزایش میدهد که بیضرر است درحالیکه روی سطح کلسترول LDL کوچک که بالقوه خطرناک است تاثیر خاصی ندارد.
مارگارین حاوی دستکم 80 درصد روغن سبزیهاست که این روغن گاهی چربی ترانس دارد. کره هم بهطور طبیعی حاوی مقداری چربی ترانس است که این مقدار مصرف چربی ترانس جای نگرانی ندارد. نکته اینجاست که میتوانید کره بخورید؛ فقط زیادهروی نکنید، هشداری که در مورد همه انواع چربی باید جدی بگیرید. اگر روی نان تست کره بمالید یک سوم کمتر کالری دریافت خواهید کرد. کره یک منبع شناخته شده عالی برای اسید لینولئیک کنژوگه است که بنابر تحقیقات صورت گرفته ماده مهمی در مبارزه با سرطان محسوب میشود.
این بدین معنی نیست که روغنهای سالمی مثل کانولا و زیتون را کنار بگذارید. فقط بدانید که کره و سایر چربیهای طبیعی غیرهیدروژنه آنقدری که زمانی متخصصان تغذیه تصور میکردند بد نیستند.
منبع:مجله سیب سبز
ارسال توسط کاربر محترم سایت : saeedeh_cj