آیا با چربی اضافه در اطراف شکم مواجه هستید؟ شما تنها نیستید؛ 54 درصد از افراد بزرگسال در آمریکا هماکنون به چاقی شکمی مبتلا هستند. طبق گزارش منتشرشده در مجلهی انجمن پزشکی آمریکا، این رقم در سال 2000 میلادی 46 درصد بوده است. اگر شما هم جزء این دسته از افراد قرار دارید، وقت آن رسیده تا از مصرف این 5 خوراکی دوری کنید. در ادامه با بنیتا همراه باشید.
غلات فرآوری شده
آیا دقیقاً مطمئن نیستید که غلات فرآوری شده چیستند؟ آنها ترکیبات یافت شده در غذاهایی نظیر نان سفید، برنج سفید و پاستای سفید هستند. دانههای فرآوری نشده نظیر آرد گندم، برنج قهوهای و کینوا (خاویار گیاهی) سالمتر از مواد ذکرشدهاند. محققان دانشگاه پنسیلوانیا دریافتند افرادی که در کنار رعایت رژیم غذایی سالم نظیر مصرف میوه، سبزیجات، لبنیات کمچرب و پروتئین، از دانههای فرآوری نشده استفاده کردهاند، در مقایسه با گروهی که از غلات فرآوری شده استفاده میکنند، وزن بیشتری در ناحیهی شکمی کم کردهاند.
محصولات حاوی سیبزمینی
یک مطالعهی منتشرشده در مجلهی پزشکی نیو انگلند (New England Journal) برای مدت بیش از 20 سال به بررسی تغییرات وزنی بیش از 120 هزار مرد و زن پرداخته است. افراد حاضر در این تحقیق هر چهار سال یکبار چک شده و بهطور میانگین در هر بار 1/5 کیلوگرم وزن اضافه کردهاند. ازاینرو آنها تقریباً در پایان این دوره چیزی در حدود 7/5 کیلوگرم وزن به دست آوردهاند. موادی که باعث چاقی آنها شده است کدامند؟ شما حدس بزنید؛ سیبزمینی و چیپس سیبزمینی.
گوشت قرمز و گوشتهای فرآوری شده
یک مطالعهی 20 سالهی مشابه نیز دریافت افرادی که از گوشت قرمز و گوشتهای فرآوری شدهی بیشتری استفاده میکنند، هر چهار سال یکبار با 500 گرم افزایش وزن روبرو میشوند. در مطالعهای دیگر که در مجلهی «تغذیهی بالینی» به چاپ رسیده است، محققان به سراغ 370 هزار فرد رفته و دریافتند افرادی که هرروز یک تکه استیک کوچک مصرف میکنند در مدت 5 سال با 2/5 کیلوگرم اضافهوزن روبرو میشوند.
خامههای کیک
همان کاپ کیکهایی که همکارتان برای یک مراسم خاص درست کرده است؟ بله همان کاپ کیکها که شما نباید آن را بخورید. درحالیکه سازمان غذا و داروی ایالاتمتحدهی آمریکا علیه چربیهای ترانس اعلام جنگ کرده است، خامههای موجود بر روی کیکها همچنان مورداستفاده قرار میگیرند. چربیهای ترانس چقدر میتوانند بد باشند؟ محققان در دانشگاه وِیک فُورِست (Wake Forest) به دو گروه از میمونها دو رژیم غذایی متفاوت دادند؛ یک گروه چربیهای ترانس و گروهی دیگر چربیهای غیر ترانس مصرف کردند.
گروهی که از چربیهای ترانس استفاده کرده بود در مدت 6 سال با افزایش وزن 7/2 درصدی روبرو شد، درحالیکه گروه دیگر تنها 1/8 درصد اضافهوزن پیدا کرد. چربیهای ترانس نهتنها باعث افزایش چربی شدند، بلکه مسبب حرکت چربیها از سایر نقاط بدن بهطرف شکم نیز بودند. شما نیز چربیهای ترانس در سایر غذاها نظیر خوراکیهای از پیش پختهشده، اسنکها و پیتزاهای یخزده را چک کنید.
نوشابههای رژیمی
فریب خوردن با دیدن برچسبهای کالری صفر بر روی نوشابههای رژیمی آسان است. نوشابههای رژیمی که با جایگزینهای قندی تولید شدهاند، به عقیدهی بسیاری همچنان نقشی مهم در افزایش وزن ایفا میکنند. یک مطالعهی منتشرشده در بهار سال 2015 نشان میدهد افرادی که از نوشابههای رژیمی استفاده کردهاند در مقایسه با افرادی که اصلاً از این نوشابهها استفاده نکردهاند در طول مدت 9 سال تقریباً با افزایش سه برابری چربی شکمی روبرو شدهاند.
درست است که این مطالعه افراد بزرگسال بالای 65 سال را هدف قرار داده است، اما نباید از مطالعهی دیگر در این زمینه غافل شد؛ تحقیق اخیر از سوی موسسهی علوم وِیزمان (Weizmann) نشان میدهد موشهایی که از آبی با شیرینکنندههای مصنوعی نظیر ساخارین، آسپارتام و سُوکرالوُز استفاده کردهاند با مقاومت در برابر تولید انسولین در بدن روبرو شده و دچار پیش دیابتی و اختلال در تحمل گلوکز شدهاند؛ دو عامل شناختهشده که سبب افزایش وزن میشوند.