زمانی که می خواهید غذاهای جامد را برای نوزادان خود شروع کنید، از مقادیر کم و غذاهای ساده آغاز نمایید. کمی برنج پخته را با شیر مادر یا آب جوشیده خنک شده در مخلوط کن خوب مخلوط کنید تا کاملاً مایع و روان شود. در ابتدا نصف قاشق چایخوری از این مخلوط بعد از شیردهی به نوزادان خود بدهید. روز بعد، این مقدار را کمی بیشتر کنید و همین طور روزهای بعد نیز بتدریج به مقدار آن بیفزایید تا به 2قاشق سوپخوری در روز برسد. سپس سبزیجات و میوه های پوره و یا له شده را از مقادیر کم شروع کنید و به تدریج به مقدار آن اضافه نمایید. زمانی که ماده غذایی جدیدی به کودک می دهید، بدقت ملاحظه کنید که کودک علائم یا واکنش یا آلرژی خاصی نسبت به آن نشان ندهد، اگر کودک شما از خوردن غذای خاصی امتناع نمود، آن را تعبیر به دوست نداشتن آن غذا نکنید. تحقیقات نشان داده اند که یک غذای جدید را 10بار قبل از اینکه نتیجه بگیرید کودک آن را دوست ندارد، به او بدهید، البته این امر ممکن است کمی خسته کننده به نظر بیاید، اما آرامش خود را حفظ کنید تا کودک هنگام خوردن غذا احساس بدی نداشته باشد.
پوره میوه ها
تمام این دستورها برای تهیه 1پیمانه (12قاشق سوپخوری) پوره می باشند.
میوه
|
مقدار
|
روش آماده سازی
|
زمان پخت
|
میزان آب مورد نیاز
|
سیب
|
2عدد بزرگ(400گرم)
|
پوست و هسته را بگیرید و خرد نمایید.
|
10دقیقه
|
2قاشق سوپخوری
|
آووکادو
|
2عدد کوچک(400گرم)
|
پوست و هسته را بگیرید و خرد نمایید.
|
-
|
-
|
موز
|
2عدد متوسط(400گرم)
|
پوست بگیرید و خرد کنید.
|
-
|
-
|
گلابی
|
1عدد بزرگ(330گرم)
|
پوست و هسته را بگیرید و خرد کنید.
|
20دقیقه
|
2قاشق سوپخوری
|
برای سیب و گلابی:
میوه و آب را در قابلمه متوسطی بر روی حرارت بگذارید تا به جوش بیاید. سپس حرارت را کاهش دهید و بگذارید (بدون در) به آرامی بجوشد تا نرم شود. حالا آن را در مخلوط کن بریزید و خوب مخلوط کنید تا نرم شود. اکنون می توانید پوره را پس از سرد شدن به کودک خود بدهید.
برای بقیه میوه ها:
میوه را در مخلوط کن خوب مخلوط کنید تا نرم شود. سپس پوره را به کودک خود بدهید.
نکته:
شما می توانید پوره میوه و سبزی را در اندازه های 1قاشق سوپخوری در قالب های یخ بریزید و در فریزر قرار دهید و روی آن را بپوشانید. شما می توانید پوره ها را به این صورت تا یکماه نگهداری کنید.
غذاهای نامناسب برای کودک:
به غیر از غذاهایی که ممکن است برای کودک آلرژی زا باشند، مواد غذایی دیگری هم وجود دارد که باید از دادن آنها به کودک امتناع نمود:
مواد غذایی که ممکن است باعث خفگی کودک شوند، عبارتند از: هویج خام، کرفس خام، سیب خام، دانه های ذرت، پاپ کورن، تکه های سوسیس و مغزها(آجیل). توجه داشته باشید که می توانید میوه ها و سبزی های سفت را رنده کنید و یا بخار پز نمایید تا نرم شوند. همچنین باید از دادن عسل به کودکان زیر یکسال اجتناب نمود، زیرا ممکن است باعث بروز نوعی مسمومیت به نام بوتولیسم شود.
پوره سبزی ها:
تمام این دستورها برای تهیه 1پیمانه (12قاشق سوپخوری) پوره می باشند.
برای تهیه پوره سبزی ها، شما می توانید شیر مادر یا آب به آن بیفزایید تا به غلظت مناسب برسد.
سبزی
|
مقدار
|
روش آماده سازی
|
زمان پخت
|
مایعات
|
بروکلی
|
250گرم
|
گل های آن را جدا کنید و ساقه را خرد نمایید.
|
8دقیقه
|
2قاشق سوپخوری
|
هویج
|
2عدد بزرگ(360گرم)
|
دو طرف هویج را ببرید، پوست آن را بگیرید و خرد کنید.
|
15دقیقه
|
2قاشق سوپخوری
|
گل کلم
|
250گرم
|
ساقه را ببرید و گل ها را جدا نمایید.
|
8دقیقه
|
--
|
سیب زمینی
|
2عدد متوسط(400گرم)
|
پوست بگیرید و خرد کنید.
|
20دقیقه
|
2قاشق سوپخوری
|
کدو تنبل
|
400گرم
|
پوست بگیرید، دانه ها را خارج کنید و آن را خرد نمایید.
|
12دقیقه
|
--
|
اسفناج
|
250گرم
|
ساقه ها را ببرید و برگ ها را خرد نمایید.
|
8دقیقه
|
1قاشق سوپخوری
|
کدو سبز
|
2عدد بزرگ(300گرم)
|
دوطرف کدو را ببرید، پوست آن را بگیرید و خرد کنید.
|
7دقیقه
|
--
|
برای سیب زمینی و کدوتنبل :
سبزی ها را بخارپز نمایید تا نرم شوند. سپس آنها را آبکش کنید و با فشار از الک رد نمایید.
برای بقیه سبزی ها:
سبزی ها را بخارپز کنید تا نرم شوند. سپس آنها را آبکش نمایید و در مخلوط کن بریزید و مخلوط کنید و در صورت نیاز، مقداری شیر یا آب به آن بیفزایید تا نرم شوند. حالا می توانید پوره سبزی را به کودک خود بدهید.
غذاهای آلرژی زا برای کودکان:
سیستم ایمنی کودکان در سال اول زندگی آنها هنوز تکامل نیافته و در نتیجه این کودکان بیشتر در معرض آلرژی غذایی قرار دارند. بسیار مهم است که غذا دادن به کودکان را زودتر از موعد (قبل از 6ماه) شروع نکنید. اگر متوجه شدید کودک شما به ماده غذایی خاصی آلرژی دارد، نباید غذاهای حاوی آن ماده غذایی خاص به کودک داده شوند. در صورتی که کودک، سابقه خانوادگی آلرژی دارد، در دادن موادغذایی آلرژی زا مانند شیر گاو یا شیر بز، ماست و پنیر، تخم مرغ، سویا و محصولات آن، ماهی و گندم به کودک دقت نمایید. برای شروع آنها، از مقدار بسیار کم آغاز کنید و پس از دادن آنها به کودک، 5 تا 10 روز صبر کنید و بعد ماده غذایی آلرژی زای دیگر را به اوبدهید. بهتر است بادام زمینی و سایر مغزها و آجیل ها را تا قبل از سن 12ماهگی شروع نکنید.
منبع: دنیای تغذیه شماره 110