زردآلو میوه ای هسته دار و تقریباً شبیه هلو، اما کمی کوچک تر از آن است. این میوه برای آبگیری مناسب نمی باشد، اما می توان آن را با آب سایر میوه ها ترکیب و مخلوط کرد. زردآلو میوه ای خوش طعم و شیرین است و عطر و طعمی شبیه هلو و آلو دارد
زردآلوی نارس تا حدودی دارای ترکیبات اسیدی می باشد، اما با رسیده شدن زردآلو از میزان اسیدیته آن کاسته شده و میزان قند آن افزایش می یابد. زردآلوی کاملا رسیده حاوی مقاددیر زیادی ویتامین Aمی باشد.
نگهداری زردآلوی خشک شده:
زردآلوی خشک شده را درون ظرف در بسته و به مدت3ماه در درجه حرارت معمولی(درجه حرارت اتاق) می توان نگهداری کرد. اگر زردآلوی خشک شده را به طور بسته بندی شده می خرید، حتماً به تاریخ انقضای آن دقت کنید.
زردآلو و سلامت بدن:
از زمان های بسیار قدیم میوه، روغن و گل زردآلو در داروسازی و درمان های پزشکی مورد استفاده قرار می گرفته است. از مغز هسته زردآلو روغنی بدست می آید که شبیه روغن بادام بوده و از آن در داروهای آرام بخش و همچنین به عنوان داروی مسکن و ضد اسپاسم در گرفتگی عضلانی استفاده می شود. از این روغن همچنین در بهبودی زخم ها، دفع کرمک و به عنوان تقویت کننده سلامت عمومی بدن استفاده می شود.
کم خونی:
زردآلو به علت دارا بودن آهن فراوان، یکی از مواد غذایی بسیار مفید برای افراد مبتلا به کم خونی می باشد. این میوه به علت داشتن مقادیری مس، دسترسی بدن به آهن را آسان تر می کند. مصرف فراوان زردآلو می تواند با افزایش هموگلوبین در بدن، برای زنان در دوره قاعدگی و بعد از آن بسیار مفید باشد.
یبوست:
میوه زردآلو به علت داشتن پکتین و سلولز، میوه ای ملین بوده و برای رفع یبوست بسیار مفید است. سلولز موجود در زردآلو سبب تقویت حرکات روده می شود و از طرفی پکتین موجود در این میوه با جذب آب سبب افزایش حجم مواد دفعی و در نتیجه آسانی عمل دفع می گردد.
گوارش غذا:
خوردن زردآلو قبل از غذا، به هضم غذا کمک می کند و برای سیستم گوارش بدن مفید است.
بینایی:
میوه زردآلو به علت داشتن بتا کاروتن فراوان (بویژه زردآلوی خشک شده) در تقویت و بهبود بینایی مؤثر است، زیرا کمبود ویتامین A در بدن منجر به شب کوری و یا ضعیف شدن دید چشم می شود.
تب:
با مخلوط کردن کمی زردآلو، عسل و آب معدنی، ترکیبی بدست می آید که در کاهش تب مؤثر است.
مشکلات پوستی:
آب زردآلوی تازه برای بیماری های پوستی مانند اگزما، آفتاب سوختگی و یا خارش های پوستی مناسب بوده و سبب تسکین می شود.
کاهش وزن:
با خوردن چند عدد میوه زردآلو، علاوه بر تأمین مواد مغذی و مفید برای بدن، احساس سیری کرده و در نتیجه ولعی برای خوردن هله هوله پیدا نمی کنید، بنابراین میزان کمتری کالری دریافت کرده که این امر به نوبه خود سبب کاهش وزن می گردد.
تقویت سیستم ایمنی:
زردآلو دارای آنتی اکسیدانی بسیار قوی می باشد که سبب تقویت سیستم ایمنی بدن و در نتیجه حفظ سلامت جسم می شود.
جلوگیری از بیماری های قلبی، کاهش«کلسترول بد»، پیشگیری از سرطان:
تحقیقات حاکی از آن است که زردآلو در مقایسه با سایر میوه ها بیشترین میزان کاروتنوئیدها را دارا می باشد.
به طور کلی کاروتنوئیدها، آنتی اکسیدان هایی هستند که در جلوگیری از بیماری های قلبی و سرطان مؤثر بوده و همچنین سطح «کلسترول بد» را در بدن کاهش می دهند.
خواص تغذیه ای زردآلو:
زردآلو دارای خواص زیادی می باشد که به حفظ سلامتی بدن کمک می کند. میوه تازه زردآلو حاوی قند طبیعی و قابل هضم، ویتامین های A و C، ریبوفلاوین(B2) و نیاسین(B3) می باشد.
این میوه همچنین حاوی املاح با ارزشی مانند کلسیم، فسفر و آهن بوده و دارای مقادیری سدیم، سولفور، منگنز، کبالت و بروم می باشد.
از زردآلو معمولاً به صورت خشک شده، پخته شده به صورت مربا و مارمالاد و یا در تهیه برخی شیرینی ها استفاده می کنند. میزان کالری موجود در زردآلوی خشک شده چندین برابر زردآلوی تازه می باشد و میزان کلسیم، فسفر و آهن نیز به طور چشمگیری در آن بیشتر می باشد. بتاکاروتن موجود در این میوه طلایی از اکسیده شدن کلسترول بد خون (LDL) جلوگیری کرده و در نتیجه سبب پیشگیری از بروز بیماری های قلبی می گردد.
نکاتی در مورد مصرف زردآلو:
زردآلوها معمولاً زمانی چیده می شوند که هنوز به طور کامل نرسیده اند و سفت می باشند. زردآلوی نرسیده اغلب زردرنگ و سفت است. زمانی که زردآلو کاملاً رسیده می شود، به رنگ نارنجی-طلایی درآمده و نرم می گردد. زردآلوی کاملاً رسیده شده معمولاً به مدت 3 تا 4 روز در یخچال می ماند. زردآلوی بسیار رسیده حالت نرم و له شده پیدا می کند.
زردآلوی تازه حاوی مقادیری اگزالات می باشد، بنابراین افرادی که مبتلا به سنگ کلیه بوده و کلیه آنها سنگ ساز می باشد باید در مصرف این میوه احتیاط نموده و بیش از اندازه مصرف نکنند.
در حالی که از میوه تازه زردآلو فقط در فصل تابستان می توان استفاده کرد، اما زردآلوی خشک شده در سرتاسر سال در دسترس می باشد، ماندگاری زردآلوی خشک شده بسیار بیشتر بوده و می توان از آن به عنوان یک میان وعده سالم و مغذی استفاده کرد.
زردآلوی خشک شده در مقایسه با زردآلوی تازه از مواد مغذی بیشتری برخوردار می باشد و از طرفی دارای کربوهیدرات بیشتری نیز می باشد. برای اینکه ماندگاری زردآلوی خشک شده بیشتر و رنگ آن درخشان تر شود، از ماده ای به نام سولفیت استفاده می کنند، بنابراین افرادی که نسبت به این ماده حساسیت دارند، باید از مصرف آن اجتناب نمایند. افراد مبتلا به آسم حساسیت بیشتر نسبت به سولفیت دارند. زردآلوهای خشک شده ای که برای ماندگاری آنها از سولفیت استفاده نشده رنگ تیره تری دارند.
زردآلوی تازه و یا خشک شده را وارد رژیم غذایی روزانه خود کنید تا از مزایای فراوان آن در حفظ سلامتی و کنترل وزن بهره مند شوید. هنگام خرید زردآلوی خشک شده توجه داشته باشید که بوی کهنگی نداشته باشد.
منبع: دنیای تغذیه شماره 110