بحث زیادی پیرامون این سئوال وجود دارد که آیا مصرف ذرت برای شما مفید است؟ اجازه دهید دلایل موافقتها و مخالفتهای با این موضوع را یافته و خود تصمیم بگیریم!
بلال یا ذرت در واقع از جنس و سرده علف یا سبزه بوده و سابقاً به صورت وحشی میروئید تا اینکه تمدن مایا پرورش داخلی آن را از سالهای ماقبل تاریخ شروع نمود. آیا ذرت یک سبزی به حساب میآید؟ خیر، جزء غلات میباشد! گونههای مختلفی از ذرت توسط مایاها و آزتکهای باستانی در سرتاسر بخش وسیعی از مکزیک پرورش مییافت و آنها از فرایند پخت قلیایی یا nixtamalization (فرایند خیساندن و پختن ذرت در مایعی با بیس یا اصل قلیایی مانند آب آهک به منظور پوست کندن یا برداشتن غلاف و نرم کردن دانهی آن جهت راحتتر آسیاب کردن و بالا بردن عطر و طعم) استفاده میکردند. گرچه ذرت مدتهای زیادی است که بخشی از رژیم غذایی انسان شده است، و دستورهای پخت گوناگونی از ذرت در سرتاسر جهان وجود دارد، اما این نگرانی وجود دارد که آیا فوائد سلامتی بخش ذرت حقیقت دارد یا خیر. آیا مصرف ذرت توسط انسان سلامتی بخش است؟ اجازه دهید به آن پی ببریم!
آیا مصرف ذرت برای سلامتی مفید است؟
به هنگام پاسخ به این سئوال که «آیا ذرت سلامتی بخش است؟» دو استدلال برای آن آورده میشود. افرادی که استدلال مثبت از آن دارند، فوائد ذرت را مورد تمجید قرار داده و عنوان میکنند که ذرت غلهای عالی است به این دلیل که معدنی از کربوهیدراتهای پیچیده، ویتامین C و فیبر بوده و در مقایسه با آرد سفید چربی کمتری دارد. افرادی که استدلال منفی از آن میکنند، پاسخ مثبت به این سئوال را که «آیا ذرت سلامتی بخش؟» است را باطل دانسته و به این نکته اشاره میکنند که ذرت میتواند به خوبی از رژیم غذایی ما خارج شود به این دلیل که نسبت امگا 6 به امگا 3 آن بسیار بالا بوده که برای قلب و مفاصل خوب نمیباشد، و ذرت اغلب گونههای مختلفی را در خود جای داده و یا بر روی آن رشد میکنند که برخی از آنها (مانند قارچ آبپاش یا آسپرژیلوس) ترکیبات سرطان زایی تولید میکنند که میتواند برای انسان و حیوان به طور یکسان کشنده باشد! اجاز دهید به هر یک از این استدلالها با جزئیات بیشتر نگاهی انداخته و آنگاه تصمیم بگیریم که آیا حکم در مورد ذرت به طول کل مثبت خواهد بود یا منفی.
مصرف ذرت به چه علت برای شما مفید است؟
طرفداران حامی ذرت به این نکته در خصوص حقایق ذرت اشاره دارند که گرچه به نظر میرسد که تعادل محتوای چربی در غشاهای زیستی به دلیل نسبت نامتناسب امگا 6 به امگا 3 برهم میخورد، اما ارزش غذایی ذرت بسیار بالا است به این دلیل که منبعی غنی از ویتامین C، ویتامین B1، فسفر و منگنز است. زیگزانتین فیتوکمیکال یا مادهی شیمیایی گیاهی است که علت رنگ زرد ذرت بوده و برای بینایی بسیار عالی است و ذرت پخته در واقع از بدن در برابر انواع مختلف سرطان و بیماریهای قلبی محافظت میکند! فیبر محلول و همچنین نامحلول موجود در ذرت به کلسترول مضر چسبیده و آنها را از بدن با آسان ساختن اجابت مزاج دفع میکند.
• آیا کنسرو ذرت برای شما مفید است؟ در صورتی که ذرت کنسروی را هر از گاهی و همراه با مواد غذایی دیگر مصرف کنید، اشکالی ندارد. با این حال، اگر مبنا و اصل تمام رژیم غذایی خود را بر روی کنسرو ذرت قرار داده و به هیچ وجه از دیگر مواد غذایی استفاده نکنید، خوب احتمال این میرود که به سمت چاقی و مشکلات وزنی پیش روید. کلید کار رعایت اعتدال در هر چیزی است!
• آیا مصرف ذرت تازه برای شما مفید است؟ بله. ذرت یک میان وعدهی بسیار خوشمزه و سالم بوده و چنانچه آن را به درستی تمیز کرده و بپزید، میتوانید از تمام احتمالات وجود عفونت و مواد سمی رهایی یابید! ذرت چگونه بایستی پخته شود؟ متداولترین روش پخت کباب کردن آن روی اجاق گاز است. این یک روش پخت بسیار عالی است به این دلیل که قرار گرفتن مستقیم در معرض شعلهی آتش هرگونه قارچ و میکروارگانیسمهایی که پس از پوست کندن و تمیز کردن ذرت باقی ماندهاند را از بین میبرد! این کار احتمال بروز عفونت و مسمومیت را منتفی میسازد!
چرا مصرف ذرت برای شما خوب نیست؟
خوب، همانطور که در بالا مورد بحث قرار گرفت، نکتهی مهم برعلیه مصرف ذرت امکان وجود قارچ و عفونتهای میکروبی و مسمومیت و نسبت نامتقارن امگا 6 به امگا 3 است. علاوه بر این موارد، نگرانیهای دیگری در خصوص مصرف ذرت، وجود دارد که ناشی از محتوای نشاسته و قند ذرت است که میزان کالری آن را بالا میبرد. نمیتواند خبر خیلی خوبی برای افرادی باشد که مراقب وزن خود هستند. این نگرانی همچنین سئوال بسیار جدی را مطرح میسازد مبنی بر اینکه آیا روغن ذرت برای شما مفید است؟ با در نظر گرفتن این موضوع که روغن ذرت تقریباً در هر مادهی غذایی فرآوری و سرخ شده وجود دارد و با توجه به محتوای چربی ترانس بالای آن، این روغن به هیچ وجه گزینهی مناسبی برای اهداف پخت و پز روزانه به حساب نمیآید. چنانچه جزء آن دسته از افرادی هستید که با احتیاط از میان وعدهها مصرف میکنید و بیش از دو یا سه مرتبه در ماه آن دسته از مواد غذایی سرخ شده را مصرف نمیکنید، در این صورت برای شما مضر نخواهد بود! اما بایستی از مصرف مرتب آن خودداری نمایید. آیا مصرف ذرت برای شما خوب است؟ نه همیشه!
با در نظر گرفتن هر دو استدلال، آیا میتوان ذرت را به عنوان مادهی غذایی مفید برچست زد یا خیر؟ در صورت مصرف در حد اعتدال و به شکل تازهی آن، ذرت گزینهای عالی برای میان وعدهی سالم و خوشمزه خواهد بود! در خصوص نگرانی در مورد آلرژی نسبت به ذرت اجازه دهید عنوان کنم که وقوع آن بسیار نادر است! افراد مختلف ممکن است نسبت به چیزهای مختلفی آلرژی یا حساسیت نشان دهند اما این موضوع آن چیز را به طور کلی بد نمیسازد! همگی ما در مورد افرادی که نسبت به لاکتوز دچار عدم تحمل غذایی هستند، اطلاعاتی داریم اما از سویی دیگر مشکل از شیر نیست، این مسئلهای است که سیستم بیولوژی آن افراد داشته که به واسطهی آن بدنشان قادر به متابولیسم محصولات لبنی نیست! با توجه به میزان بالای ویتامین، فسفات و دیگر مواد مغذی و علی رغم میزان بالای چربی و سطوح کربوهیدرات چنانچه هر از گاهی ذرت را مصرف کنید، فوائد آن بیش از مضراتش خواهد بود!