توت فرنگیهای رسیده، پس از برداشت خیلی زود نرم و خمیری میشوند. با روشهای مناسب نگهداری، میتوانید عطر و طعم خوب آنها را برای مدت زمان طولانی حفظ کنید. بنابراین، چگونگی حفظ تازگی توت فرنگی را بیاموزید و با این کار موفق خواهید شد آنها را به مدت چند روز و هفته به خوبی نگهداری کنید.
طعم توت فرنگی هنگامی که به تنهایی و یا همراه با غلات صبحانه سِرو شود عالی خواهد بود. این میوهی آبدار، در فهرست 50 مادهی غذایی برتری قرار دارد که حاوی بیشترین میزان آنتی اکسیدان میباشند. بر اساس اطلاعات تغذیهای بدست آمده، توت فرنگی حاوی میزان بالایی ویتامین C، فیبر خوراکی، فولیک اسید و منگنز است. این مواد مغذی در رژیم درمانی آرتریت، نقرس، سرطان، مشکلات قلبی و سایر بیماریهای التهابی گنجانده میشوند. علاوه بر آن، توت فرنگی به کاهش آلرژی و بهبود سلامت پوست کمک میکند.
یکی از موضوعات نگران کننده در خصوص توت فرنگی خراب شدن خیلی زود آن است. این امر به دلیل پوست نازک و گوشت شیرین آن بدیهی به نظر میرسد. در تابستان، هنگامی که هوا گرم و میزان رطوبت بالا است، حتی بهترین گونههای توت فرنگی در عرض دو روز به حالت نرم و حریره درمیآیند. بنابراین، فایدهای ندارد که آن را به مقدار زیاد خریداری و یا در مقادیر بالا برداشت کنیم. اما خوشحال خواهید شد که بدانید با بکار بستن چند نکتهی سادهی نگهداری، قدمی بزرگ در جهت افزایش عمر مفید این میوهی فاسد شدنی برخواهید داشت.
نکاتی جهت حفظ تازگی توت فرنگی
بسیار خوب، بهترین روش نگهداری این میوه، به این امر بستگی دارد که آیا علاقه داشته به مدت کوتاه آنها را نگهداری کنید و یا تمایل دارید طولانی مدت آنها را ذخیره نمایید. با در نظر گرفتن این حقیقت که خراب یا فاسد شدن توت فرنگی توسط باکتریهایی انجام میشود که از قند موجود در میوه تغذیه میکنند، روشهای نگهداری بر آهسته ساختن رشد باکتری تأکید دارد. نکات حفظ تازگی توت فرنگی در ادامه مورد بحث قرار گرفتهاند:
• چنانچه قصد برداشت توت فرنگی از باغ را دارید، آنها را زمانی بچینید که به مرحلهی مناسب رسیده باشند. توت فرنگیها را به طور مرتب مورد بررسی قرار داده و پیش از آنکه بیش از حد رسیده شوند، آنها را برداشت کنید. رنگ آنها بایستی زنده و خوشرنگ بوده، سفت، درشت و آبدار و عطر قوی داشته باشند.
• در صورت خرید توت فرنگی، آنها را از بازارچهی کشاورزی محلی خریداری کنید. همانطور که انتظار میرود، آنها تازهتر از انواع وارداتی میباشند. البته میتوانید توت فرنگی غیر محلی را جهت مصرف فوری خریداری نمایید.
• بافت، رنگ و عطر و بوی توت فرنگی را پیش از خرید بررسی کنید. انواعی را انتخاب کنید که دارای کلاهک سبز و ساقهی تازه باشند که نشان دهندهی تازگی آنها است. چنانچه نرم و کدر همراه با لکه باشند، آنها را خریداری نکنید به این دلیل که پیش از این خراب و فاسد شدهاند.
• سعی کنید توت فرنگیهای برداشت شده و یا خریداری شده از مغازه را پیش از ذخیره و نگهداری آنها مورد بررسی قرار دهید. مراقب نقاط نرم و رشد کپک قارچی بر روی توت فرنگی باشید. میوههای خمیری و نرم را به دور اندازید، در غیر این صورت قارچ یا کپک را به سایر توت فرنگیها سرایت میدهند.
• هرگز دچار اشتباه شستن توت فرنگی نشوید، مگر آنکه بخواهید آنها را بلافاصله مصرف کنید.
• میوههایی که پوست بسیار نازکی دارند، به سرعت آب را به خود جذب میکنند. این امر رطوبت آنها را افزایش داده و نه تنها عطر و طعم میوه را کاهش میدهد، بلکه موجب خراب و فاسد شدن سریع آن نیز میگردد.
• نگهداری توت فرنگیهای تازه در یخچال بهترین کار خواهد بود به این دلیل که عمر مفید آنها را حدود یک هفته و نه بیشتر از آن، طولانیتر میکند. به این دلیل که دمای پایین در کاهش سرعت رشد باکتریها و نه در متوقف ساختن رشد آنها عمل میکند.
• به طور خلاصه، فاسد شدن میوه توسط باکتریها و آنزیمهای مترشحه از آنها باز هم در شرایط دمایی پایین رخ میدهد، اما این میزان بسیار آهسته خواهد بود. در نتیجه، انتظار میرود که آنها را در مدت زمان گفته شده (یک هفته) با بهترین طعم و مزه مصرف نمایید.
• جهت حفظ تازگی توت فرنگی در یخچال، میتوانید از ظروف هوابندی شده که پوشیده از دستمال کاغذی بوده و یا کیسههای زیپ دار، استفاده کنید. میتوانید توت فرنگیها را (همراه با کلاهکهای سبز آنها) در ظروف و یا کیسه قرار داده و آنها را در کشوی مخصوص میوه در یخچال نگهداری کنید.
• چگونه توت فرنگی را در یک صافی یا آبکش به صورت تازه نگهداری کنیم؟ یک کاغذ جاذب رطوبت در ته آبکش قرار دهید. به آرامی توت فرنگیها را در یک لایه قرار داده و یک دستمال کاغذی بر روی لایه اول گذاشته و سپس لایهی دیگر را بچینید. کاغذ رطوبت اضافی را از توت فرنگیها جذب میکند.
• نگهداشتن توت فرنگیها در آبکش اجازه داده هوا میان میوهها جریان داشته باشد، در نتیجه رطوبت اضافی و گرمای ایجاد شده را کاهش میدهد. از آنجا که باکتریها به خوبی در گرما و رطوبت بالا رشد میکنند، پایین آوردن این عوامل به تأخیر در رشد باکتریایی کمک میکند.
• در شرایطی که بخواهید توت فرنگیها را برای مدت زمان طولانی نگهداری کنید، فریز کردن تنها روش حفظ تازگی آنها برای دوره زمانی طولانیتر است. توت فرنگیهای بریده شده یا خرد شده را در کیسه ریخته و یک لایه شکر قهوهای جهت پوشش بر روی آن اضافه کنید. این روش مدت زمان نگهداری توت فرنگی را حدود 6 ماه افزایش میدهد.
در بازار میتوانید با توت فرنگی خشک شده به روش انجماد (خشک انجمادی) برخورد داشته که تاریخ مصرف آن به سال ذکر شده است. خشک کردن به روش انجماد مواد غذایی فاسد شدنی در خانه عملاً امکان پذیر نیست. فرایند انجماد آنها، به دنبال کاهش فشار اطراف تا اندازهای که یخ به طور مستقیم به بخار تبدیل شود، انجام میشود. مواد غذایی که به این روش حفظ شدهاند، نسبت به میکروبهایی که عوامل فساد غذا به حساب میآیند، دیگر قابلیت نفوذ نخواهند داشت.
گرچه توت فرنگیهای خشک شده به روش انجماد جهت افزایش عمر مفید آنها به خوبی عمل میکند، طعم و مزه توت فرنگیها تا حد زیادی کاهش مییابد. بنابراین، میتوانید توت فرنگیهایی را خریداری کنید که به تازگی از مغازه محل خود برداشته شده باشند و نکات نگهداری فوقالذکر را در مورد آنها بکار بندید. این توت فرنگیهای بسیار مغذی را به عنوان میان وعدهی سالم در بین وعدههای غذایی استفاده کنید. و پیش از آنکه نرم شوند، از آنها جهت تهیه مربا، مافین، پای یا کیک، اسموتی (نوعی نوشیدنی) استفاده کرده و یا صرفاً بر روی سالاد اضافه کنید.