مواد غذایی چرب و یا جانک فود (غذاهای ناسالم) اثرات منفی متعددی بر روی سلامت شما میگذارند. به منظور کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این گزینههای غذایی چرب همچنین انواع مواد غذایی چرب یا چاق کننده به خواندن این مقاله ادامه دهید...
همه ما با میل شدید به خوردن خوراکیهای خوشمزه آشنایی داریم در جایی که قادر به برداشتن نگاه از شیرینی و یا استیک نیستیم. آیا تاکنون به این فکر کردهاید که چه میزان «چربی بد و مضر» در اکثر گزینههای غذایی مورد علاقه ما وجود دارد؟ به این فکر کردهاید که چرا شکم بزرگ شدهتان حتی با رفتن به باشگاه و صرف نیم ساعت از وقت در آن حاضر به آب شدن نیست؟ مقصر آن، چربی است و چیزی جز چربی نیست. حتی زمانی که زندگی فعال و پر جنب و جوشی دارید، بیش از حد بودن چربی در بدن میتواند مانع از تلاش شما در کاستن از وزنتان شود. در این بخش علت لزوم به حداقل رساندن «چربی بد» و افزایش قابل ملاحظهی «چربیهای خوب یا مفید» در رژیم غذاییتان را توضیح خواهیم داد. اجازه دهید به انواع مواد غذایی چرب و گونههای چربی که اینها را تشکیل میدهند، نگاهی بیاندازیم.
انواع چربیهای بد و یا خوب
حقیقت این است که چربی عنصری ضروری است که جهت انجام طبیعی عملکردهای بدن مورد نیاز میباشد، با این حال وجود بیش از حد آن است که مضر میباشد. همچنین انواع مختلف چربی وجود داشته که برخی از آنها برای بدن مفید بوده و برخی دیگر مضر میباشند. در این بخش برخی از عملکردهای مهم مقدار مناسب چربی در بدن را نشان میدهیم.
• چربی منبع انرژی است
• چربی به عنوان حامل ویتامینهای ضروری محلول در چربی مانند ویتامین A، D، E و K عمل کرده و به عرضه و یا انتشار این ویتامینها در سرتاسر بدن کمک میکند.
• چربی به عنوان نرمچه محافظ یا ضربه گیر عمل کرده که از اندامهای حیاتی بدن محافظت مینماید.
• چربی همچنین شامل اسیدهای چرب ضروری بوده که وجود آنها جهت سلامت قلبی عروقی و همچنین سیستم ایمنی بدن شما مفید است.
چربی انواع مختلفی داشته و از اینرو ضروری است اطلاع داشته باشید چه نوع چربی را بایستی وارد رژیم غذایی خود سازید. چربیها به دو گروه اصلی چربیهای اشباع شده و چربیهای اشباع نشده تقسیم میشوند.
اشباع نشده
چربی اشباع نشده، «چربی خوب یا مفید» است. مصرف چربیهای اشباع نشده معمولاً به دلیل منابع گیاهی آن است. مولکولهای چربی اشباع نشده در دمای اتاق به حالت مایع میباشند. چربی اشباع نشده علاوه بر آن به چربیهای اشباع نشده مونو (با یک پیوند دوگانه) و چربیهای اشباع نشده پلی (با چند پیوند دوگانه) تقسیم میشوند. منابع معمول چربیهای اشباع نشده روغنهای گیاهی مانند روغن زیتون، روغن کنجد، آفتابگردان یا حتی روغن سویا میباشند. مواد غذایی چرب اشباع نشده حاوی مقادیر زیادی اسیدهای چرب امگا 3 بوده که هر متخصص تغذیه مصرف مقدار بالایی از آن را در طول هفته توصیه مینماید.
اشباع شده و یا ترانس
چربی اشباع شده، همتای زشت و بدی است که با چندین مشکل مرتبط با سلامتی ارتباط دارد. چربی اشباع شده معمولاً از منابع حیوانی وارد رژیم غذایی میشود. چربیهای اشباع شده مسبب افزایش «سطوح کلسترول بد (LDL)» بوده که منجر به بروز اثرات منفی بر روی سلامت قلب انسان میشود. این نوع چربی به طور کلی در دمای اتاق جامد است. نوع دیگر چربی که بدتر از چربی اشباع شده است، چربی ترانس میباشد. این نوع چربی مضرترین نوع چربی است به این دلیل که نه تنها سطوح کلسترول بد را افزایش میدهد، بلکه موجب کاهش سطوح «کسترول خوب (HDL)» نیز میشود. علاوه بر منابع قابل دسترس طبیعی مانند شیر کامل، و محصولات لبنی با چربی کامل، چندین محصول غیر طبیعی چربی ترانس وجود داشته که جزء ثابت چندین ماده غذایی فرآوری شده میباشند. مواد غذایی حاوی چربیهای ترانس غیر طبیعی حاوی تا 45% چربی ترانس در مقایسه با همتاهای چربی طبیعی خود میباشند. توصیه میشود که کمتر از 7% از چربی اشباع شده و کمتر از 1% چربی ترانس در روز مصرف شود. اکثر مواد غذایی چرب از این محدودیتها تخطی کرده بنابراین عاقلانه است که مصرف این چربیها را به یکبار در هفته بجای مصرف منظم آنها کاهش دهید.
☠ فهرستی از مواد غذایی سرشار از چربی اشباع شده و ترانس
• چربی مرغ (مرغ پوست کنده سالمتر است) • بستنی
• گوشت گوساله • کره
• برخی از اشکال مارگارین • روغن پالم
• روغن نارگیل • پنیر
• مواد غذایی منجمد • شیرینی
• کیک • آب نبات
• تنقلات • بیسکویت و کلوچه
• چیپس سیب زمینی • گوشت گاو
• بیسکویت کراکر • شیرینی دونات
• روغن ترد کننده شیرینی • گوشت بز
• جانک فود (هله هوله) • غذاهای آماده مصرف بسته بندی شده
• سوپهای فوری (کنسروی یا بسته بندی شده) • کلوچههای خامهای
• سس یا چاشنی • خوراکیهای کنسرو شده
تأثیرات سوء مواد غذایی چرب
مصرف بیش از حد غذاهای چرب به ویژه آنهایی که حاوی «چربیهای بد» میباشند، اثرات نامطلوبی بر سلامت شما میگذارد. از طرفی، مصرف بیش از حد چربی اشباع شده همراه با پیروی از یک شیوه زندگی بی تحرک منجر به بروز چاقی خواهد شد. چاقی خود با بروز چندین بیماری همراه بوده و به عنوان عامل برهم زنندهی سلامت در ایالات متحده شناخته میشود. برخی از اختلالات معمول مرتبط با چاقی، افزایش خطر ابتلاء به مشکلات قلبی، دیابت نوع 2، بیماری کیسه صفرا، فشار خون بالا و حتی استئوآرتریت را شامل میشود. مصرف مقدار بیش از حد چربیهای اشباع شده همچنین یکی از دلایل اصلی افزایش سطوح کلسترول بد است. وجود بیش از حد کلسترول در بدن منجر به بروز آترواسکلروز یا تصلب شرایین شده که شامل تشکیل کلسترول بر روی دیواره شریانها بوده و میتواند مانع از جریان خون شده و جریان طبیعی آن را مختل میسازد که خود میتواند به بروز انفارکتوس میوکارد یا حتی حمله قلبی منجر شود.
بهترین کاری که میتوانید برای بدن خود انجام دهید، احترام گذاشتن به آن و تغییر رژیم غذایی خود برای بهتر شدن است. چربیهای خوبی را به رژیم غذایی خود وارد سازید که سرشار از سایر مواد مغذی باشند که بدن بدانها نیاز دارد. مواد غذایی مانند آوکادو، گردو، تخمه کدو حلوایی، تخمه آفتابگردان یا دانه کنجد، زیتون سبز یا سیاه، روغن زیتون یا گلرنگ، ماهی سالمون، ماهی تن، کره بادام زمینی، و بذر کتان آسیاب شده را به جهت داشتن فوائد فراوان انتخاب کنید.