تحریریه ماهنامه دنیای تغذیه
بسیاری از زنان گیاهخوار درباره اثرات رژیم غذایی خود بر روی جنینی که در رحم دارند نگران هستند، ولی با تنظیم یک رژیم غذایی علمی و دقیق میتوان از بروز خطرات احتمالی ناشی از گیاهخواری مادر پیشگیری کرد.
زنان باردار گیاهخوار از چه مزایایی بهرهمند خواهند شد؟
حفظ رژیم گیاهخواری در بارداری و ادامه آن مانند قبل مزایای فراوانی دارد، مثلا پروتئینهای موجود در غذاهای گیاهی باعث تسهیل کارکرد کلیهها میشوند. همچنین این روش تغذیه در این دوران، از بروز عارضه پوسیدگی دندانها که مشکل بسیار شایعی در زنان حامله است پیشگیری میکند.
در کنار این فواید، رژیم گیاهخواری ریسک ابتلای مادر باردار به انواع بیماریهای دیگر را هم کاهش خواهد داد. بهعلاوه امکان افزایش بیش از حد وزن در این 9 ماه و ابتلا به یبوست و پرفشاری خون که در زنان حامله شایع است نیز در گیاهخواران کمتر میباشد. همچنین آنها کمتر با بیماریهای قلبی، دیابت نوع 2، سرطان و سنگ کیسه صفرا درگیر خواهند شد. نکته مهم دیگر این است که این گروه کمتر از بقیه هله هوله میخورند و بیشتر به مصرف غذاهای مفید تمایل دارند.
زن حامله گیاهخوار و دردسرهای متخصص تغذیه
در حالی که این نوع تغذیه برای زنان حامله فوایدی دارد، ولی مدیریت آن قدری دشوار است و مادر و پزشک او باید بسیار بااحتیاط عمل کنند. دکتر مارتا گرودریان، متخصص تغذیه درمانی در بیمارستانی در اوهایو درباره این موضوع چنین میگوید: «تنظیم یک رژیم گیاهخواری صحیح که با شرایط جسمی زن باردار متناسب باشد و نیازهای او و جنینش را کاملا برطرف کند تا او سالم و با کمترین دردسر بارداری را بگذراند، کار سادهای نیست.
در واقع هر قدر رژیم گیاهخواری این زنان محدودتر بوده و تعداد غذاهایی که آنها از سفره روزانه خود حذف کردهاند بیشتر باشد، تنظیم چنین رژیمی برای متخصصان تغذیه دشوارتر خواهد بود».
مکملها به کمک میآیند
خوشبختانه میتوان نبود یا کمبود این غذاها را با تجویز مکملها جبران کرد. زن بارداری که علاوه بر غذاهای گیاهی، فقط لبنیات و تخممرغ میخورد، میتواند به راحتی از طریق رژیم غذایی و با مصرف مکملهای مولتیویتامین/ مولتیمینرال، نیازهای بدنش را تامین کند و بارداری سالمی را پشت سر بگذارد و نوزاد سالمی به دنیا بیاورد.
این مکملها انواع ویتامینها و مواد معدنی را در خود دارند. زن گیاهخواری که در انتظار فرزندی است و اصلا فرآوردههای گوشتی نمیخورد، حتما باید مکملهای ویتامین B12 و آهن بخورد و ممکن است پزشک تشخیص دهد که او به مصرف مکملهای حاوی کلسیم، روی و ویتامین D هم نیاز دارد.
غذاهایی که زن حامله باید بخورد
به طور کلی خطوط کلی توصیههای تغذیهای برای زنان حامله گیاهخوار و آنهایی که همه انواع غذاها را میخورند یکسان است، ولی این دسته از زنان حامله باید مواد غذایی زیر را روزانه میل نمایند:
11-6 سروینگ (سهم) از نان (ترجیحا نان تهیه شده از غلات کامل)، برنج و پاستا
5-4 سروینگ از سبزیها
4 سروینگ یا بیشتر از میوهها
4-3 سروینگ از شیر یا جایگزینهای آن
2 سروینگ از غذاهای حاوی امگا- 3 (این اسیدهای چرب در روغن دانه کتان، گردو، توفو و تخم مرغ های غنی شده با امگا‑3 وجود دارند).