هویج که نام دیگرش زردک است گیاهی است خوراکی و چندساله از خانواده ی چتریان. این گیاه به رنگهای نارنجی، سفید یا ترکیبی از قرمز و سفید در بازار یافت می شود. این گیاه ریشه دار است که غده ی آن خوراکی است. این سبزی را می توان بصورت خام در انواع سالادها یا بصورت پخته در سوپ ها و خورشت ها استفاده کرد. هویج اکثرا به رنگ نارنجی وجود دارد و دلیل نارنجی بودنش وجود بتاکارون به مقدار زیاد است. بیایید در روزچین با خواص هویج آشنا شویم…
ترکیبات شیمیایی هویج
در ترکیب هویج 87% آب وجود دارد. مواد گلوسیدی، مواد ازت دار، چربی، سلولز و مقداری ماده ی رنگی بتاکارون بقیه ی ترکیبات هویج را تشکیل می دهند. بتاکاروتن ماده ی مورد نیاز برای ساخته شدن ویتامین A در بدن است. یعنی بتاکاروتن موجود درهویج، در بدن به ویتامین A تبدیل می شود. این ویتامین باعث افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن، مراقبت از لوله ی گوارشی، ریه ها و پوست می شود. حتی در تولیدمثل نیز تاثیرگذار است. بیایید ببشتر درباره خواص هویج بخوانیم…
مواد غذایی موجود در هویج
این گیاه نارنجی حاوی ویتامین های A – B – C و بتاکاروتن است. همچنین سرشار از فیبرها و آنتی اکسیدانها و مواد معدنی مانند سدیم، آهن و کلسیم است. آنتی اکسیدان موجود درهویج پخته بیشتر از هویج خام است. آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که مانع از آسیب سلولی توسط رادیکال های آزاد می شوند و باعث کاهش بیماریهای مربوط به پیری می شوند.
کشورهای تولید کننده
طبق آخرین آماری که سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد فائو (FAO) در سال 2005 اعلام کرد، کشور چین اولین و بزرگترین تولید کننده ی هویج در جهان است. روسیه و ایالات متحده ی آمریکا رتبه های بعدی را در تولید هویج در اختیار دارند.
خواص هویج
- هویج بدلیل داشتن ویتامین A باعث افزایش و تقویت سیستم ایمنی بدن می شود.
- بدن را در برابر سرما محافظت می کند.
- اسهال را رفع می کند.
- کلسترول خون را کاهش می دهد.
- باعث تقویت کلیه ها می شود.
- کبد را تصفیه می کند.
- باعث استحکام و تمیزی دندان ها می شود.
- هویج 6 برابر سیب زمینی کلسیم دارد.
- باعث تقویت لثه ها شده و بوی بد دهان را از بین می برد.
- بدلیل داشتن بتاکاروتن و فیتوکمیکال و فیبر و مواد مغذی فراوان، بیماری های آب مروارید، پوکی استخوان و عفونت های مجاری ادراری را کاهش می دهد.
- بدلیل داشتن فیبر از سرطان روده جلوگیری می کند.
- به علت بتاکاروتن فراوانی که دارد، 50% از ابتلا به سرطان مثانه، رحم ، حنجره، مری، پروستات و کولون را کاهش می دهد.
- باعث کاهش شبکوری می شود.
- کم کالری و مناسب برای استفاده در رژیم های غذایی است.
خواص آب هویج
- یک لیوان آب هویج، 94 کالری انرژی ایجاد می کند.
- اسید اوریک خون را کم می کند.
- بدلیل وجود کلسیم و کاروتن برای کودکان در حال رشد مفید است.
- کمک به بهبود زخم ها و کم رنگ کردن لک های صورت.
- مصرف هویج بصورت خام، باعث کاهش استرس می شود.
خواص مربای هویج
- کاهش ناباروری در مردان و زنان
- تصفیه ی صدا و ریه ها
- کاهش ضعف معده و سوء هاضمه
- تقویت کننده ی رحم و قوای جنسی
- با تولید خلط صالح باعث تقویت معده می شود
خواص هویج برای خانمها
- وجود فیتواستروژن در هویج باعث منطم شدن عادت ماهانه در خانمها و همچنین کاهش درد در این دوران می شود.
- کاهش علائم دوران یائسگی.
- کاهش 20 درصدی سرطان سینه در زنان یائسه.
- افزایش شیر مادردان در دوران شیردهی.
- کاهش سقط جنین و کمک به رشد جنین.
خواص هویج برای آقایان
- افزایش کیفیت اسپرم با مصرف هویج خام.
- کاهش ابتلاء به بیماری شب کوری و آب مروارید.
فواید برای سلامتی پوست
- بهبود سریع زخم ها.
- از بین برنده ی جوش و آکنه.
- مخلوط هویج و نمک برای درمان اگزما.
- تقویت ریشه ی مو و جلوگیری از ریزش آن.
- ضخیم شدن تارهای مو.
- با بیشتر کردن گردش خون در پوست سر، از سفید شدن زودرس موها جلوگیری می کند.
مضرات هویج
- بدلیل داشتن قند زیاد، بیماران دیابتی در مصرف هویج احتیاط کنند
- هویج از پوست در برابر نور خورشید محافظت نمی کند.
- مصرف زیاد هویج باعث زرد شدن رنگ پوست و چشم ها می شود.
خام یا پخته؟
تحقیقات نشان داده میزان آنتی اکسیدان موجود در هویج پخته، بیشتر از هویج خام است. اگر هنگام پختن هویج به آن مقدار کمی روغن اضافه کنیم، باعث افزایش آنتی اکسیدان ها می شویم. البته پختن هویج باعث از بین رفتن فیبرهای آن می شود، اما کاروتن آن تغییری نمی کند.
آب پز کردن بهترین روش مصرف هویج است.
طریقه مصرف
با خواص فراوانی که هویج دارد، پس از هر فرصتی برای مصرف از آن استفاده کنید. هویج را می توان به صورت خام، پوره، آب پز، پخته، آبمیو و مربا استفاده کرد. پس با مصرف این گیاه نارنجی به سلامتییتان کمک کنید. آرزوی ما سلامتی شماست…