خبرگزاری تسنیم: بی بی سی نوشت، مقامات مالزیایی گفتهاند که هنوز دلیل مرگ برادر رهبر کره شمالی مشخص نشده و تحقیقات در این زمینه ادامه دارد. نخست وزیر مالزی هم از اظهارات برخی مقامات کره شمالی در این مورد ابراز ناخرسندی کرده است.
روز سهشنبه، 3 اسفند (21 فوریه)، در پی کالبدشکافی جنازه کیم جونگ نام، برادر ناتنی کیم اون جونگ، رهبر کره شمالی، نور هشام عبدالله، مدیرکل وزارت بهداشت مالزی، به خبرنگاران گفت که هنوز علت مرگ او مشخص نیست. کیم جونگ نام هفته گذشته در فرودگاه کوالالامپور، پایتخت مالزی، درگذشت و پلیس این کشور چند نفر را به ظن قتل او بازداشت کرده است.
این مقام وزارت بهداشت مالزی گفت که مشاهدات اولیه هیچگونه اثری از فرو رفتن سوزن یا جسم تیز در بدن کیم یا مرگ در اثر سکته قلبی را نشان نداده است اما موضوع مسمومیت احتمالی او در دست بررسی است. او گفته است تا زمان دریافت گزارش آزمایشگاهی، نمیتواند اطلاعات بیشتری را در اختیار رسانهها قرار دهد.
کیم جونگ نام که زمانی از او به عنوان جانشین پدرش در مقام رهبری کره شمالی یاد میشد طی پانزده سال گذشته بیشتر در خارج از آن کشور به خصوص در چین و سایر کشورهای منطقه اقامت داشته و گفته میشود که به دلیل انتقاد از روش حکومتداری کره شمالی هدف خصومت رهبر و تشکیلات امنیتی آن کشور بوده است.
اگرچه مالزی از جمله معدود کشورهای دارای روابط نزدیک با کره شمالی بوده، خودداری دولت آن کشور از تحویل جنازه کیم جونگ نام به کره شمالی و تصمیم به کالبد شکافی جنازه او باعث تیرگی روابط دو کشور شده است. دولت مالزی تاکید داشته که در این زمینه، طبق قوانین و مقررات شناخته شده بینالمللی عمل میکند اما دولت کره شمالی این اقدام را نتیجه تحریکات کره جنوبی دانسته است.
تشکیلات اطلاعاتی کره جنوبی گفتهاند که برادر ناتنی رهبر کره شمالی به قتل رسیده و دولت کره شمالی در این ماجرا دست داشته است. آنان به موارد متعدد قتل کسانی اشاره کردهاند که از نظر حکومت کره شمالی نامطلوب تلقی میشدند و گفتهاند که اگرچه کیم جونگ نام ظاهرا جاه طلبی سیاسی خاصی نداشت، اما موقعیت او در "خانواده حکومتی" میتوانست باعث نگرانی برادرش شود.
روز سهشنبه، نجیب رزاق، نخست وزیر مالزی، اظهارات سفیر کره شمالی در اندونزی در مورد رسیدگی به ماجرای مرگ کیم جونگ نام را "کاملا غیر قابل قبول و از نظر دیپلماتیک، توهین آمیز" توصیف کرد اما گفت که دولت مالزی همچنان مصمم است به قوانین و مقررات خود در این مورد عمل کند. سفیر کره شمالی در اندونزی گفته بود که در زمینه بررسی این ماجرا، کشورش "نمی تواند به مالزی اعتماد کند."