به گزارش خبرنگار مهر، نصرالله جهانگرد در همایش چارچوب معماری سازمانی ایران که امروز در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار شد، هدف از تدوین چارچوب ملی معماری سازمانی ایران را هدایت موثر دستگاههای اجرایی برای تدوین و پیادهسازی اثربخش طرحهای معماری فناوری اطلاعات سازمانی منطبق با سیاستهای دولت الکترونیکی عنوان کرد.
وی با اشاره به سابقه تدوین چارچوب ملی معماری در جهان توضیح داد: از میان 10 کشور اول دولت الکترونیکی در جهان 8 کشور کرهجنوبی، استرالیا، سنگاپور، هلند، ایالت متحده، انگلیس، نیوزلند و فنلاند دارای چارچوب ملی معماری سازمانی هستند. علاوه بر کشورهای پیشرو جهان، کشورهای در حال توسعه از جمله عمان، اردن، مصر، بحرین، عربستان و قزاقستان نیز برای ارتقاء وضعیت دولت الکترونیکی سرمایهگذاری جدی کردهاند و دارای چارچوب ملی معماری سازمانی هستند.
جهانگرد با بیان اینکه مخاطبان و بهرهبرداران این چارچوب، نهادهایی هستند که طرح معماری سازمان را پیادهسازی میکنند، ادامه داد: مخاطب اول این چارچوب دولت است که معماری سازمانی را با تأکید بر خدمات الکترونیکی تدوین و نقشه راه را برای دستگاههای اجرایی مشخص میکند. در همین حال مخاطب دوم این چارچوب، دستگاههای اجرایی هستند که طرح تفصیلی معماری سازمان را در محدوده سازمانی خود طبق معماری دولت پیادهسازی میکنند.
وی با بیان اینکه تجربه کشورهای توسعه یافته نشان میدهد که همبستگی بین توسعه دولت الکترونیکی با چارچوب ملی معماری سازمانی ضروری است، به سالشمار معماری سازمانی در ایران اشاره کرد و گفت: اولین طرح معماری سازمانی در کشور در سال 1377 در وزارت جهاد سازندگی آغاز شد و در سال 1382 کمیته فنی معماری اطلاعات در زیر مجموعه شورای عالی اطلاعرسانی برای ترویج و فرهنگسازی این موضوع آغاز به کار کرد.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ادامه داد: اقدامات در این زمینه در سالهای 83 با اختصاص یک شماره از نشریه تکفا به موضوع معماری سازمانی، در سال 84 با کسب رتبه 9 دنیا به واسطه فعالیتهای کمیته فنی در موضوع معماری سازمانی و در سال 85 با پایان رسمی فعالیت کمیته فنی معماری اطلاعات با تغییر دولت ادامه یافت و سال 85 به معماری سازمانی به عنوان یکی از محورهای اصلی کنفرانس انجمن کامپیوتر ایران تعیین شد.
جهانگرد گفت: در سال 86 دوره کارشناسی ارشد معماری سازمانی توسط وزارت علوم به تصویب رسید و در سال 87 اولین دوره پذیرش دانشجو در این مقطع در دانشگاه شهید بهشتی آغاز شد.
به گفته وی در سال 90 اولین آزمایشگاه معماری سازمان در دانشگاه شهید بهشتی تصویب شد و در سال 93 طرح تهیه چارچوب معماری سازمانی ایران به تصویب رسید.
وی گفت: شروع طرح توانمندسازی و تأسیس 5 آزمایشگاه معماری سازمانی در 5 استان کشور در سال 94 و انتشار نسخه اول چارچوب معماری سازمانی ایران در سال 95 آخرین اقدامات کشور در این زمینه است.