تعداد پنیرها، ماستها، شیرها و کرههایی که در بازار یافت میشود بسیار زیاد است. امروز میخواهیم به پنیر بپردازیم، این ماده غذایی که در کیک، شیرینی، غذاهای آماده، فستفود، سالاد و... استفاده میشود و کلسیم، پروتئین و ویتامینهای مورد نیاز بدن را تامین میکند. با این حال باید مراقب بود که مصرف آن به جذب مقادیر زیاد چربیهای اشباع و کالری نینجامد.
بنابراین در مصرف پنیر باید تعادل را در نظر گرفت، و منظور از تعادل این است که پنیرهایی را انتخاب کنید که طعم خوبی دارند و با مصرف مقدار کمتری نسبت به سایر پنیرها، مواد کافی را به بدنتان میرسانند. تعادل به این معنا هم هست که سختگیری نکنید و بدانید که غیر از خوردن قطعههای بزرگ پنیر مثلا با صبحانه، راههای خلاقانهٔ دیگر هم برای مصرف آن هست.
به عنوان یک قاعده سرانگشتی میتوان گفت که پنیرهای نرم نسبت به پنیرهای سخت، چربی کمتری دارند. البته استثنا هم برای این قاعده وجود دارد. برای مثال پارمسان پنیر سختی است که چربیاش از بقیه پنیرهای طبیعی کمتر است، و پنیر خامهای با اینکه نرم است اما چربی بالایی دارد. بیشترشان مقادر مناسبی از چربی، پروتئین، چربی اشباع، کلسیم و سدیم دارند. از آنجایی که شما احتمالا به طور ثابت پنیر را مصرف میکنید، پیشنهادهای ما اینها هستند:
فِتا
معمولا در هر 30 گرم از این نوع پنیر 75 کالری و 4 گرم پروتئین وجود دارد.
پنیر شیر بُز
پنیر تهیه شده از شیر بز در هر 30 گرم حدود 75 کالری، 6 گرم چربی و 5.3 گرم پروتئین دارد. با شیر بز میتوان انواع مختلفی از پنیررا تهیه کرد: پنیر کممبر با شیر بز و بلوچیز با شیر بز.
این نوع پنیر در هر 30 گرم حدود 100 کالری، 8.2 گرم چربی، 6.1 گرم پروتئین دارد. البته انواع مختلفی از آن با بافتهای مختلفی وجود دارد، مثل پنیر بلوچیز با شیر بز و پنیر بلوچیز خامهای.
در هر 30 گرم موزارلا حدود 70 کالری، 5 گرم پروتئین، و 5 گرم چربی وجود دارد.
در هر 30 گرم پنیر چدار حدود 110 کالری، 7 گرم پروتئین، و 9 گرم چربی وجود دارد.
در هر 30 گرم پنیر پارمسان حدود 111 کالری، 10 گرم پروتئین، و 7.3 گرم چربی وجود دارد. به شکل ورقهای هم به بازار عرضه میشود.
توصیههای مصرف
از قبل پنیر را به قطعاتی تقسیم کنید تا بتوانید حساب مصرفتان را نگه دارید. همچنین همیشه از پنیرهای با کیفیت استفاده کنید، پنیرهای فرآوری شده معمولا شما را به پرخوری میاندازند.
یکی از مهمترین نکات در مصرف پنیر این است که آن را روی غذا رنده کنید. به این روش میتوانید هر بار اندکی پنیر مصرف کنید و به پرخوری نیفتید، در عین حال مزه خوب آن را هم داشته باشید.
پنیر غذای سادهای است که بسیاری از مواد اصلی را در خود دارد، از جمله کلسیم که خیلی مهم است. همچنین پنیر طبیعی فاقد گلوتن است و با دیگر غذاها هم به خوبی جور میشود.
دیگر پنیرهای توصیه شده:
پنیرهای کم سدیم
توصیهها این است که اگر به دنبال گزینههای کم سُدیم هستید، به سراغ پنیرهای طبیعی بروید. برای درست کردن ساندویچ یا مواردی اینچنینی میتوانید لایههای باریکی از پنیر برش بزنید یا پنیر ورقهای آماده از نوع کم سدیم بخرید. پنیرهایی مثل کاتیج، ریو و موزارلا را میتوان جزو پنیرهای کممصرف حساب کرد.
پنیرهای کم لاکتوز
در صورتی که دستگاه گوارشیتان به لاکتوز حساسیت دارد، به سراغ چدار، موزارلا، گودا و پنیر سوییسی بروید که از نوع پنیرهای کملاکتوز هستند. معمولا میزان لاکتوز در پنیرهای سخت و نیمه سخت میزان خیلی کمتر است.
پنیرهایی با کلسیم بالا
پنیرهای سوییسی، امریکایی، چدار، موزارلا، و گودا و پارمسان پر از کلسیم هستند که حتما میدانید برای سلامت استخوانهای بدن بسیار اهمیت دارد.