آرزو حقیقیان رودسری
در اینجا به نکاتی در مورد غذا خوردن صحیح در دوره امتحانات اشاره میشود:
نیازهای روزانه ویتامینها و مواد معدنی باید تامین شود. آهن و ویتامینهای گروه B، به طور ویژه برای حفظ انرژی بدنی و ذهنی و برقراری مطالعه خوب، لازم هستند. مواد غذایی حاوی آهن شامل تخممرغ و مغزهاست. ماهی و سویا هم موادغذایی هستند که به نظر میرسد در تقویت مغز از طریق فراهمسازی مواد مغذی، مفید باشند.
مکملهای غذایی خوب هستند، ولی موادغذایی بهتر است. یک پرتقال نه تنها حاوی ویتامین C، بلکه دارای فیبر، فیتوکمیکالها، بتا-کاروتن و سایر مواد معدنی است که نمیتواند با یک قرص جایگزین شود. وقتی قصد مطالعه در کتابخانه را دارید به همراه بردن موادی چون سیب، موز و تکههای هویج یا آلوخشک پیشنهاد میشود.
فاصله منظم بین وعدههای غذایی برای حفظ انرژی و مواد مغذی بسیار مهم است. وعدههای بزرگ غذایی توصیه نمیشود. مصرف 5 تا 6 وعده متعادل و کوچک مانند نان تست همراه کره و ماهی تن یا قطعاتی از پنیر و میوه بسیار بهتر از وعدههای سنگین است. حتما صبحانه بخورید. این وعده باید تأمینکننده مقداری پروتئین، کلسیم، فیبر، کمی میوه یا سبزی باشد.
بنابراین مقداری غلات صبحانه به همراه شیر و مصرف کمی میوه میتواند مفید باشد. میوهها بهترین موادغذایی هستند که میتوان برای تقویت قوای مغز مصرف نمود، زیرا حاوی آنتیاکسیدان بوده و قند طبیعی در آنها برای تأمین انرژی کمککننده است. سبزیجات را به مقدار کافی مصرف نمایید، به ویژه سبزیجاتی که برگ سبز تیره دارند (مانند اسفناج، براکلی و برگهای تیره کاهو).
مصرف میانوعدهها توصیه میشود. سعی کنید دو گروه از مواد غذایی را در یک میانوعده متعادل بگنجانید تا مواد مغذی بیشتری تامین شود و قندخون ثابت بماند (مانند نان و پنیر). سعی کنید منوی غذایی مورد مصرف شما در حالی که مغذی است، ساده باشد (مثل ترکیب نان، پنیر و تخممرغ). نوشیدنیها را درست انتخاب کنید. قهوه و شکر در حداقل مقدار مصرف شود. بهترین انتخابها شامل آب، آبمیوه، شیر و چای سبز غنی از آنتیاکسیدان است.
برخی مواد مغذی مفید برای مغز
آنتیاکسیدانها که عبارتند از ویتامینهای A و C (در میوهها و سبزیجات) و ویتامین E (در مغزها، دانهها، آواکادو و ماهیهای چرب مانند سالمون)، اسیدهای چرب امگا-3 (در ماهیهای چرب مثل تن، سالمون، خال مخالی، ساردین، مغزها و دانهها)، آهن (در گوشت قرمز، سبزیجات برگ سبز، تخممرغ، مغزها، حبوبات، غلات صبحانه غنی شده، غلات کامل، اسفناج، براکلی و نخود).
ویتامین C هم به جذب آهن از منابع گیاهی کمک میکند، بنابراین مصرف پرتقال، گوجهفرنگی یا نوشیدن آبمیوه تازه با موادغذایی غنی از آهن مفید است.