سرویس سبک زندگی فردا: زیتون یک افزودنی خوش طعم و خوشمزه برای وعدههای غذایی یا پیشغذاها است.به نقل از بازده این مادهی خوراکی کربوهیدرات کم، اما چربیهای سالم فراوانی دارد.
همچنین خواص زیتون برای سلامتی بسیار زیاد و چشمگیر است. زیتون را به آسانی میتوان به هر رژیم غذایی اضافه کرد و در واقع یک افزودنی عالی برای یک رژیم غذایی سالم و مبتنی بر مواد غذایی واقعی است. در ادامه با ما همراه باشید تا مهمترین خواص زیتون را بدانید.
1. بهبود سلامت قلب
رادیکالهای آزاد و کلسترول باعث آسیب رگهای خونی میشوند و به رسوب چربی در عروق منجر میشوند. این امر خطر حملات قلبی را افزایش میدهد. چربیهای سالم موجود در زیتون به کاهش کلسترول و کاهش فشار خون کمک میکنند و در نهایت سلامت قلب را افزایش میدهند.
2. کاهش کلسترول
غالب کالریهای موجود در زیتون از چربی است، ولی این چربیها، تک اشباعنشده و سالم هستند. اسیدهای چرب موجود در زیتون، مانند اولئیک اسید و پالمیتولئیک اسید، به کاهش کلسترول بد در بدن و افزایش کلسترول خوب کمک میکنند.
3. کاهش فشار خون
مطالعات نشان دادهاند وقتی بیماران مبتلا به فشار خون بالا، زیتون را به رژیم غذایی کم چربشان اضافه کردند، پس از 6 ماه از مصرف داروهای کنترل کندهی فشار خون بی نیاز شدند یا حداقل مصرغف دارویشان کاهش یافت.
4: کاهش وزن
چربیهای سالم موجود در زیتون میتوانند به کاهش وزن کمک کنند. مصرف زیتون میتواند چربی داخل سلولهای چربی را تجزیه کند، چربی شکم را کاهش دهد و حساسیت به انسولین را نیز کم کند.
مطالعات نشان میدهند افرادی که زیتون مصرف میکنند به طور کلی کالری کمتری دریافت میکنند و احتمال بروز اضافه وزن در آنها پایینتر است. آزمایشهای خون نیز نشان دادهاند که سطح سروتونین در خون کسانی که زیتون مصرف میکنند بالاتر است: سروتونین هورمونی است که با احساس سیری مرتبط است. زیتون همچنین به تحریک تولید یک مادهی شیمیایی به نام آدیپونکتین که روی سوختن چربی تاثیر مثبت دارد، کمک میکند.
مطالعات نشان دادهاند که خوردن فقط 10 زیتون قبل از غذا اشتها را تا 20 ٪ کاهش میدهد. چربیهای سالم موجود در زیتون سرعت هضم را کاهش میدهند و باعث تحریک تولید مواد شیمیایی میشوند که به مغز پیام سیری را ارسال میکنند.
5. پیشگیری از سرطان
زیتون دارای خواص ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی است، از اینرو روش بالقوهای برای پیشگیری از سرطان است. استرس اکسیداتیو یا التهابها باعث بروز اکثر سرطانها هستند. در آزمایشات آزمایشگاهی، ثابت شدهاست که زیتون میتواند چرخهی زندگی سلولهای سرطانی را در پستان، رودهی بزرگ و معده را مختل کند.
6: کاهش درد
زیتون از قدیمالایام در تهیهی داروهای ضد درد استفاده میشود و شواهد قدرتمندی وجود دارد مبنی بر اینکه میتوان از زیتون برای تسکین درد، مثلا سردرد، استفاده کرد. زیتون ترکیباتی به نام اولئوکانتال دارد که یک عامل التهابی است و تاثیری مشابه با ایبوپروفن دارد.
7. بهبود سلامت سیستم گوارش
یک فنجان زیتون سیاه حاوی 17 ٪ میزان مجاز فیبر مصرفی روزانه است. به این ترتیب مصرف زیتون س=به حفظ سلامتی سیستم گوارش و جلوگیری از یبوست کمک میکند.
8: منبع غنی آهن
یک فنجان زیتون حاوی 3.3 میلیگرم آهن است که 25 ٪ از سطح مجاز مصرف آهن روزانه را تأمین میکند. آهن برای تولید گلبولهای قرمز خون ضروری است و از این رو مانع کمخونی، خستگی و گیجی میشود.
9. بهبود سلامت چشم
زیتون برای سلامت چشمها نیز فایده دارد. یک فنجان زیتون حاوی 10 درصد از مقدار توصیهشدهی روزانه از ویتامین A. است که به حفظ سلامت چشم کمک میکند. این ویتامین دید شبانه را بهبود میدهد و از بروز آب مروارید، دژنراسیون ماکولا (تباهی لکهی زرد) و گلوکوم (آب سیاه) جلوگیری میکند.
10. افزایش سطح گلوتاتیون در خون
یک مطالعه نشان داد که خوردن تفالهی گوشتی زیتون به طور قابلتوجهی باعث افزایش سطح گلوتاتیون در خون میشود. این ترکیب یکی از قویترین آنتیاکسیدانها در بدن است.
11. منبع غنی ویتامین E.
ویتامین E. یک آنتی اکسیدان بالقوه است. از اینرو مانع صدمه وارد کردن رادیکالهای آزاد به سلولها میشود. همچنین تولید گلبولهای قرمز خون را بهبود میبخشد و به سلامت عروق کمک میکند.
12: کاهش آلرژی
کاهش آلرژی از دیگر مزایای زیتون است. ثابت شدهاست که عصارهی زیتون به عنوان آنتیهیستامین در بدن عمل میکند. این مادهی خوراکی میتواند واکنش هیستامین را که هنگام نشان دادن عکسالعمل نسبت به آلرژنها در بدن اتفاق میافتد، کاهش دهد. این واکنش همان چیزی است که سبب میشود در حین تجربهی آلرژی علایم ناخوشایندی را تجربه کنیم.
13. مبارزه با استرس اکسیداتیو
زیتون حاوی ترکیبات آنتیاکسیدان زیادی است، از جمله اولئوروپین. این ترکیب از آسیب وارد کردن رادیکالهای آزاد به سلولها و بافتها جلوگیری میکند، و در نتیجه از پیری و بیماری جلوگیری میکند.
14. جلوگیری از لخته شدن خون
زیتون میتواند به جلوگیری از لخته شدن خون کمک کند. این مادهی خوراکی غنی از ترکیبات مفید برای قلب به نام فنول است که میتواند خطر تشکیل لختهی خون را در افراد دارای کلسترول بالا کاهش دهد. در یک مطالعه به 21 نفر که مبتلا به کلسترول بالا بودند صبحانهای متشکل از نان با روغن زیتون حاوی فنل یا نان با روغن زیتونی که فنل آن استخراج شده بود، دادند. 2 ساعت بعد از صبحانه، گروهی که روغن زیتون با فنل مصرف کرده بودند، سطح آنتی ژن عامل v11 پایینتری داشتند. این آنتیژن موجب لخته شدن خون میشود.
15. افزایش باروری
آزمایشات نشان دادهاند بیمارانی که سطح بالاتری از چربیهای تک اشباع نشده، مانند زیتون، را در رژیم غذاییشان جای دادهاند، 3.5 برابر شانس لقاح موفقتری داشتند.
16: ارتقای سیستم ایمنی بدن
زیتون به چندین شیوه سیستم ایمنی بدن را بهبود میدهد. این مادهی خوراکی مواد مغذی ضروری و اسیدهای چربی را به بدن میرساند که با التهاب و آسیب مبارزه میکنند. هنگامی که سیستم ایمنی بدن عملکرد مطلوبی دارد، بدن میتواند با ویروسها و باکتریهایی که به طور بالقوه مضر هستند، مبارزه کند.
17. تقویت کننده قوای جنسی
زیتون سبز و سیاه به عنوان یک مادهی تقویتکنندهی قوای جنسی شناخته میشوند. زیتون سبز مردان را به لحاظ جنسی پرتوان میکند و زیتون سیاه میل جنسی را در زنان افزایش میدهد. میتوانید این رسپی خوشمزه را برای یک شام عاشقانه امتحان کنید:
سس تاپناد زیتون سبز و سیاه
– یک و نیم فنجان زیتون سبز بدون هسته
– یک و نیم فنجان زیتون سیاه بدون هسته
– 2 قاشق چایخوری پوست پرتقال تازه
– 3 قاشق چایخوری پوست لیموی تازه
– دو حبه سیر، له شده یا ریز خرد شده
– 1 قاشق سوپخوری جعفری تازهی خرد شده
– 1/4 فنجان روغن زیتون فوقالعاده بکر
– 1/8 قاشق چایخوری فلفل تازهی پودر شده
از یک دستگاه غذاساز استفاده کنید، تمام زیتونها را خرد کنید و آنها را در یک کاسه بریزید. پوست لیمو و پوست پرتقال را با هم مخلوط کنید. سیر لهشده، جعفری، روغن، فلفل و زیتون را اضافه کنید و خوب مخلوط کنید. این سس را میتوانید با نان را کراکر سرو کنید.
18. افزایش دهنده حافظه
زیتون حاوی پلیفنولها است، مواد شیمیایی طبیعی که باعث کاهش استرس اکسیداتیو در مغز میشوند. مطالعات نشان میدهند که خوردن زیتون به طور روزانه میتواند حافظه را تا 25 ٪ افزایش دهد. این تاثیر میتواند در درمان بیماریهایی مانند بیماری آلزایمر و زوال عقل قابلتوجه باشد.
19. پیشگیری از زخم معده
یکی از مزایای مهم زیتون، جلوگیری از بروز زخم معده است. تحقیقات انجام شده در اسپانیا نشان داد که زیتون میتواند به پیشگیری و درمان عفونت ناشی از هلیکوباکتر پیلوری که علت شایع بروز التهاب در معده و زخم معده است، کمک کند. این مطالعه نشان داد که ترکیبات آنتیاکسیدانی موجود در زیتون علیه باکتریهایی که باعث تخریب پوشش معده میشوند، عمل میکنند.
20. تقویت کننده مفاصل و استخوان
خواص ضدالتهابی اسیدهای چرب، پلیفنولها و ویتامین E. موجود در زیتون میتواند به کاهش شدت آستئوآرتریت و آرتریت روماتوئید کمک کند. این بیماریهای التهابی غالبا تحت تأثیر رادیکالهای آزاد ایجاد میشوند و آنتیاکسیدانهای موجود در زیتون به مقابله با آنها کمک میکند.
21. بهبود سلامت پوست و مو
زیتون برای پوست و مو نیز فایده دارد. زیتون سیاه حاوی اسیدهای چرب و آنتیاکسیدانهایی است که میتوانند به تغذیه و محافظت از پوست کمک کنند. ویتامین E. برای حفاظت از پوست و مو در برابر خورشید و مبارزه با پیری زودرس بسیار مفید است.
تحقیقات نشان دادهاند که اسید اولئیک موجود در زیتون میتواند چین و چروک را حدود 20 درصد کاهش دهد. برای داشتن یک چهرهی سالم و پرانرژی، صورتتان را با آب گرم بشویید و چند قطره روغن زیتون را روی صورتتان استعمال کنید.
اجازه بدهید به مدت 15 دقیقه بماند و سپس آن را بشویید. روغن زیتون را با زردهی تخممرغ مخلوط کنید تا دارویی مفید برای مرطوب کردن موها حاصل شود. ترکیب حاصل را روی موها بمالید، اجازه بدهید به مدت 30 دقیقه بماند و سپس خوب شستشو دهید. شما همیشه میتوانید زیتون را به رژیم خود اضافه کنید تا موها و پوستتان را از داخل تغذیه کنید.