تا مدتهای زیاد متخصصین تغذیه به ویژه از 15 سال پیش تا چندی اخیر شمارش کالری را یکی‌ از بهترین راه‌های کنترل کردن رژیم غذایی و کم کردن وزن می‌دانستند، و هنوز نیز بسیاری از افراد این روش را کارآمد می‌دانند. به زبان ساده اصول این روش این است که بدانیم چه میزان کربوهیدرات، چربی‌ و پروتئین در رژیم غذایی وجود دارد و  سپس میزان هر ماده را به گرم در میزان کالری که دارد ضرب کنیم. به عنوان مثال هر گرم کربوهیدرات حاوی 4 کالری انرژی است. نتیجه اینکه کالری دریافتی را از میزان مصرفی کم کنیم و اگر نتیجه معادله منفی باشد یعنی وزن بدن کم می‌شود.

 

اما متاسفانه به دلایل مختلفی این روش بهترین راه حل کم کردن وزن نیست  و همینطور باعث می‌شود که فرد از خوردن غذای سالم غافل شده و تمرکز بیشتر روی شمارش کالری داشته باشد تا کیفیت و سلامت غذا. مشکل مهم دیگر این است که ترکیبات غذایی معمولا بسیار پیچیده هستند و برای افراد معمولی‌ بسیار سخت است تا میزان کالری موجود در یک وعده غذایی را به دقت محاسبه کنند و این باعث می شود که کالری شمارش شده بیشتر یا کمتر از میزان واقعی آن تخمین زده شود. به عنوان مثال کالری یک کاسه قیمه و کشک بادمجان چقدر است؟!

شماردن میزان کالری باعث دست کشیدن از غذا خوردن می‌شود. بسیار سخت است که غذاها را بر اساس میزان کالری محتوای آنها خوب یا بد مطلق بدانیم، اما این به این معنی‌ نیست که ما نمی‌توانیم غذاها را قضاوت کنیم. اما به خاطر داشته باشد که زمانی‌ که غذا را بر اساس میزان کالری که دارد تقسیم بندی کنیم از یک نکته مهم غافل می‌شویم و آن هم ترکیباتی است که غذا برای سلامت ما فراهم می‌کند، پس پرهیز کردن از غذاها بر اساس کالری زیاد آنها همیشه بهترین راه برای حفظ سلامت و کنترل وزن نیست. مثلا خوردن پروتئین کافی‌  یا مغزها برای داشتن رژیم سالم و رساندن مواد مغذی ضروری به بدن بسیار مهم است، اما اگر فقط کالری شماری کنیم معمولا این نوع از غذاها اولین گروهی خواهد بود که از رژیم حذف خواهیم کرد.

همینطور یک نکته مهم و اساسی‌ در  رژیم غذایی لذت بردن از آن است؛ نه به این معنی‌  که هر چه می‌خواهیم و به هر میزان بخوریم. اما در عین حال مهم است که غذاهای سالم و خوشمزه تهیه کنیم و به غذا نه به عنوان یک عدد بلکه به عنوان یکی‌ از بهترین لذت‌های زندگی‌ نگاه کنیم. هیچ فردی نمی‌تواند یک رژیم سخت و بر پای میزان عدد و رقم کالری را برای طولانی مدت دنبال کند و معمولا این افراد بعد از یک دوره رژیم کوتاه و کاهش وزن رژیم خود را شکسته و شروع به پر خوری می‌کنند.

با مشورت با متخصص تغذیه در گام اول یک رژیم متعادل و سرشار از مواد مغذی را پیروی کنید که بر اساس منوی غذایی و به هدف حفظ سلامت باشد.

 

,