سالانه 25 تا 30 هزار «نوزاد معلول» در ایران متولد میشود. استان گلستان بیشترین تعداد نوزادان معلول را دارد. به گفته رئیس سازمان جوانان جمعیت هلالاحمر در اثر تصادفات جادهای، روزانه 100 نفر هم به تعداد معلولان در سراسر کشور اضافه میشود.
به گزارش سلاممت نیوز، جوان نوشت: در ایران نه تنها معلولان از شرایط اقتصادی مناسبی برخوردار نیستند و از سوی سازمانهای مربوطه مورد حمایت جدی قرار نمیگیرند، بلکه برای تردد در سطح شهرها نیز به علت نامناسب بودن گذرگاهها و دشواری استفاده از وسائل حملونقل عمومی با مشکل روبهرو هستند. معاون توانبحشی سازمان بهزیستی ایران میگوید: از یک میلیون و 300 هزار معلول کشور، تنها 340 هزار نفر آنها مستمری ماهانه دریافت میکنند که مبلغ آن نیز رقمی بین 50 هزار تا 100 هزار تومان است.
این در حالیست که براساس قانون برنامه چهارم توسعه حداقل دریافتی مستمریبگیران باید 30درصد حقوق پایه یعنی حدود 300 هزار تومان باشد، اما متأسفانه مستمری پرداختی بسیار اندک بوده، درحالیکه کشوری همچون آلمان ماهیانه 750 یورو به افراد معلول پرداخت میکند.
150 هزار معلول شدید در نوبت دریافت مستمری
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور در این باره گفت: در حال حاضر 150 هزار معلول شدید و خیلی شدید برای دریافت مستمری پشت نوبت قرار دارند که تلاش میشود در سال آینده بخشی از آنها وارد چرخه حمایتی سازمان شوند. حسین نحوینژاد ضمن اشاره به اجرای طرح تأمین تجهیزات توانبخشی در استانهای محروم و کم برخوردار اظهار کرد: این طرح طی سال گذشته و با اختصاص اعتبارات موردنیاز در استانهای مدنظر اجرا شده است. در طرح تأمین تجهیزات توانبخشی، افراد معلول شناسایی شدهاند و وسایل موردنیاز آنها توسط ادارات بهزیستی هر استان تحویل داده میشود. وی با اشاره به وسایلی که در طرح اشاره شده به معلولان داده میشود، گفت: این وسایل عبارتند از عصا، واکر، ویلچر و... ضمن اینکه در طرح اشاره شده وسایل موردنیاز معلولان تعویض هم خواهد شد.
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور بیان کرد: طی رایزنیهای صورت گرفته با سازمان برنامه و بودجه و همچنین تعامل نمایندگان مجلس امیدواریم اعتبارات سازمان در سال آینده به گونهای تخصیص یابد که بتوانیم مشکلات معلولان را برطرف کنیم.
5 سال کش و قوس با وجود پول و انگیزه
رئیس انجمن دفاع از حقوق معلولان هم با اشاره به تصویب قانون حمایت از معلولان در مجلس گفت: امیدواریم شورای نگهبان نیز با نظر مساعد خود این قانون را تصویب کند. علی همت محمودنژاد افزود: برخلاف قانون که باید بودجه سازمانهای حمایتی صددرصد محقق شود، امسال با بودجه انقباضی بهزیستی مواجه بودیم و معلولان در پرداخت سند مالی درمان و تأمین وسایل توانبخشی دچار مشکل شدند. وی تصریح کرد: پنج سال است که برای تصویب لایحه حمایت از حقوق معلولان، کش و قوس فراوانی تجربه کردهایم، این در حالی است که نه پول کم داشتهایم و نه انگیزه، اما برای هر کاری باید بودجه آن مصوب و به روی کاغذ بیاید، بنابراین امیدواریم با تصویب این لایحه، منابع آن تعریف شود و بتوانیم در راستای تحقق اهدافمان و زندگی بهتر معلولان قدمهایی برداریم.
قانونی بدون ضمانت اجرا
راهحل اصلی رفع مشکلات معلولان علاوه بر استقرار نظام بیمهای، تصویب لایحه اصلاحی قانون حمایت از حقوق معلولان است، زیرا بهطور کلی تا زمانی که این لایحه اصلاحی به تصویب کامل نرسد، نمیتوان انتظار بهبود اوضاع را داشت وگرنه هرسال این مشکلات بازگو خواهد شد. قانون حمایت از معلولان در سال 1383 تصویب شد، اما به دلیل اینکه ضمانت اجرایی نداشت، از طرف دولت و به صورت لایحه بازبینی شده و به مجلس فرستاده شد و دو مجلس نهم و دهم را پشت سر گذاشت. در نهایت نمایندگان در صحن علنی28 آذر96 کلیات لایحه حمایت از حقوق معلولان را بررسی کردند.
در صورت تصویب جزئیات این لایحه، شهرداریها، وزارت بهداشت و وزارت راه و شهرسازی مکلف میشوند که حداقل امکانات موردنیاز معلولان را فراهم کنند.