خوب که به تقویم نگاه کنید میبینید که تنها حدود پنجاه روز تا به عید مانده است. گرچه این سالها بسیاری ترجیح میدهند که به خرید سبزه عید بسنده کنند، اما زنان و مردان باسلیقهای همچنان وجود دارند که قرائتی زیباییشناسانه از این سنت دارند و مایلاند که این کار را به سبک و سیاق خود انجام دهند. اما هر سبزهای نیاز به اقدام در زمان خاص خودش دارد. در روزچین، بنا به زمان رشد مناسب سبزههایی خاص، چگونگی پروراندن سبزههای خاص را به مرور به اشتراک میگذاریم. در این پست، به معرفی سبزۀ پرتقال که این روزها هواخواه بیشتری پیدا کرده است میپردازیم؛ چراکه زمان مناسب برای پروراندن چنین سبزهای، همین روزهاست. با ما همراه باشید.
سبزه عید با هسته پرتقال
سالیانه حجم زیادی از گندم و عدس در ایران برای سبزه عید به هدر میرود. در سالهای اخیر روشهای جایگزینی برای سبزه عید پیشنهاد شده است. یکی از این روشها استفاده از هستۀ پرتقال است. پس هستههای پرتقال را نگه دارید و سبزۀ عیدتان را امسال به روشی متفاوت درست کنید.
روش آمادهسازی سبزه عید با هسته پرتقال
جداکردن هستهها
برای شروع هستۀ پرتقالهایی را که نوش جان کردهاید، جدا کنید. البته توجه داشته باشید که برای این کار از هستههای لکهدار استفاده نکنید. همچنین در طول فرآیند آمادهسازی اجازه ندهید که هستهها خشک شوند.
آمادهسازی هستهها
برای درستکردن سبزه عید با هسته پرتقال باید هستهها را کاملاً با آب شستوشو دهید. سعی کنید که هیچ پالپی در میان هستهها باقی نماند و مراقب باشید که هستهها آسیب نبینند.
خیساندن هستهها
هستههای شستهشده را در یک لیوان آب و بهمدت 24 ساعت خیس کنید. برای این کار نیازی نیست که روی لیوان را بپوشانید. توجه کنید که باید آبی که در لیوان میریزید، ولرم باشد.
کندن پوست هستهها
بعد از گذشت 24 ساعت به طوری که به مغز هستهها آسیب نرسد، آنها را پوست میکنیم.
قراردادن هستهها در حوله مرطوب
بعد از کندن پوست هستهها سعی کنید هستهها را مرطوب نگه دارید؛ چون اگر هستهها خشک شوند، دیگر جوانه نخواهند زد. هستهها باید کاملاً در حولهای مرطوب نگهداری شوند.
نگهداری هستهها در محلی گرم
مرحلۀ بعد، گرمنگهداشتن هستهها است. هستههای پیچیده در حوله را در لبۀ پنجرهای که آفتاب از آن به داخل میتابد میتوانید نگهداری کنید. البته اگر به گلخانه دسترسی دارید، گلخانه هم مکان مناسبی است.
به طور روزانه هستهها را بررسی کنید. اگر حوله رطوبتش را از دست داده بود، آن را دوباره مرطوب کنید. در واقع مهمترین اصل این است که برای درستکردن سبزه عید، هستهها همیشه مرطوب و گرم بمانند.
زمان مورد نیاز برای جوانه زدن
هستههای پرتقال وابسته به نوع شرایط نگهداری ممکن است بین چند روز تا نهایتاً دو هفته جوانه بزنند.
انتقال هستههای جوانه زده به گلدان
برای انتقال هستهها نخست به یاد داشته باشید که انتهای گلدان انتخابی شما باید سوراخ باشد. هستهها را با دقت و با فاصلهای نه کم و نه زیاد در گلدان بچینید. بعد از چیدن دانهها در گلدان، روی آن یک لایه خاک بریزید. روی خاک هم مقداری سنگریزه بریزید.
انتظار برای رشد سبزه
روی خاک با اسپری آب بپاشید. در دو روز اول روی آن پلاستیک بکشید و مرتب آب دهید. گلدان را در مکانی آفتابگیر قرار دهید. دانهها طی دو هفته تا یک ماه شروع به سبز شدن میکنند و از لابهلای سنگها بیرون میآیند.
نکات جالب
- بعد از گذشت دو سال میتوانید این گلدان را به باغچه منتقل کنید و از زیبایی آن در حیاط منزل استفاده کنید. البته ممکن است که سالها طول بکشد تا میوه بدهند.
- با هستۀ لیمو هم میتوانید این کار را انجام دهید.
بهتر است این کار را اوایل زمستان انجام دهید تا برای روز سال تحویل و سیزدهبهدر گلدانی زیبا و سبز داشته باشید. همچنین میتوانید در روز طبیعت (سیزدهبهدر) این گیاه زیبا را به طبیعت هدیه دهید و بکارید.
در پستهای بعدی درمورد سبزه با دانههای دیگر بیشتر خواهیم نوشت. تجربیات خود را با ما و مخاطبان روزچین به اشتراک بگذارید.