زنجبیل یکی از ادویه های بسیار پر خاصیت به شمار می رود که خواص دارویی زیادی دارد. با مصرف این گیاه می توان از بسیاری از بیماری ها پیشگیری و برخی از بیماری ها را درمان کرد. از جمله مهمترین خواص زنجبیل می توان به ضد التهابی بودن آن اشاره کرد.
زنجبیل یکی از سالم ترین و خوشمزه ترین ادویه ها در سرتاسر جهان است. این گیاه مغذی سرشار از ترکیبات فعال زیستی می باشد که منابع مفیدی برای بدن و مغز شما می باشد. خواص دارویی زنجبیل در میان بسیاری از فرهنگ ها از قرن ها پیش وجود داشته است. ریشه و ساقه های این گیاه را می توان به شکل تازه, پودر شده, خشک شده و … استفاده کرد. در این مطلب با تمامی خواص و فواید زنجبیل آشنا می شویم.
مزایای شگفت انگیز و خواص زنجبیل
![پودر زنجبیل](/Upload/Public/Content/Images/1396/12/20/0718120219u.jpeg)
یکی از روش های ساده و آسان برای طعم دار کردن غذاها و نوشیدنی ها, استفاده از زنجبیل است که خوراکی ها را بدون اضافه نمودن سدیم غیر ضروری, طعم دار می کند. از آن جایی که این ادویه در مقادیر کم به مصرف می رسد, مقدار کالری, کربوهیدرات و پروتئین یا فیبر کمی را برای بدن تامین می کند. زنجبیل حاوی ترکیبات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی متعددی است که برای سلامتی بدن مفید می باشند. برخی از این ترکیبات عبارت است از: جینجرول ها , بتاکاروتن , کپسایسین , اسید کافئیک , کورکومین و سالیسیلات.
ارزش غذایی زنجبیل :
زنجبیل انواع ویتامین ها و مواد معدنی مفیدی را برای بدن تامین می کند. ارزش غذایی هر 100 گرم زنجبیل به شرح زیر می باشد:
- کربوهیدرات: 17.77 گرم
- فیبر غذایی : 2 گرم
- پروتئین : 1.82 گرم
- قند : 1.7 گرم
- سدیم : 13 میلی گرم
- 0.16میلی گرم ویتامین B6
- کلسیم : 16 میلی گرم
- آهن : 0.6 میلی گرم
- 5 میلی گرم ویتامین C
- پتاسیم : 415 میلی گرم
- منیزیم : 43 میلی گرم
- فسفر : 34 میلی گرم
- 0.34 میلی گرم روی
- فولات : 11 میکرو گرم
- 0.034 میلی گرم ریبوفلاوین
- 0.75 میلی گرم نیاسین
موثرترین خواص زنجبیل
![عصاره زنجبیل](/Upload/Public/Content/Images/1396/12/20/0718170486f.jpeg)
- زنجبیل حاوی ترکیبی به نام جینجرول است که این ماده خواص دارویی قدرتمندی دارد.
- زنجبیل می تواند بسیاری از حالت های تهوع را درمان کند به خصوص حالت تهوع صبحگاهی.
- زنجبیل می تواند احساس درد و کوفتگی را در عضلات کاهش دهد.
- اثرات ضد التهابی زنجبیل می توان به درمان آرتروز کمک کند.
- زنجبیل به شدت قند خون را کاهش می دهد و به همین جهت عوامل خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد.
- زنجبیل می تواند در درمان سوء هاضمه مزمن موثر واقع شود.
- پودر زنجبیل می تواند به میزان قابل توجهی درد قاعدگی را کاهش دهد.
- زنجبیل سطح کلسترول خون را کاهش می دهد.
- زنجبیل حاوی ترکیباتی است که از سرطان پیشگیری می کند.
- زنجبیل عملکرد مغز را بهبود می بخشد و از ابتلا به بیماری آلزایمر پیشگیری می کند.
- مواد تشکیل دهنده فعال در زنجبیل، با عفونت ها می تواند مقابله کند.
درمان بیماری ها با زنجبیل و دیگر خاصیت های مهم زنجبیل
![خواص زنجبیل](/Upload/Public/Content/Images/1396/12/20/07181808743.jpeg)
مصرف میوه ها و سبزیجات به مدت طولانی می تواند خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها را کاهش دهد. مطالعات بسیاری نشان داده اند که مصرف مواد گیاهی مانند زنجبیل خطر ابتلا به چاقی, دیابت و به طور کلی مرگ و میر را کاهش می دهد. این در حالی است که این مواد سلامتی و زیبایی بدن را ارتقا می دهند و انرژی بدن را افزایش داده و وزن کلی بدن را کاهش می دهند.
از جمله مزایای دیگر زنجبیل می توان به موارد زیر اشاره کرد.
-
تاثیر زنجبیل بر مسائل گوارشی
ترکیبات فنولی موجود در زنجبیل برای کمک به تسکین التهاب دستگاه گوارشی، تحریک بزاق دهان, تولید صفرا, فرو نشاندن انقباضات معده و حرکات غذا و مایعات شناخته شده می باشند.
-
تهوع و استفراغ بعد از عمل جراحی و رفع ویارهای بارداری
یکی از موثرترین خواص زنجبیل رفع تهوع می باشد. جویدن زنجبیل خام و یا چای زنجبیل یکی از روش های درمان خانگی تهوع در طول درمان سطان ها و بعد از عمل های جراحی می باشد. تحقیقات نشان داده است مصرف 1 گرم زنجبیل, یک ساعت قبل از عمل جراحی تهوع و استفراغ را در 24 ساعت اول بعد از عمل به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. به علاوه این گیاه می تواند علائم حالت تهوع نظیر سرگیجه را کاهش دهد. همچنین زنان باردار برای رفع ویار و تهوع های صبحگاهی خود می توانند از این گیاه استفاده کنند. توصیه می شود زنان باردار قبل از مصرف این گیاه با پزشک خود مشورت کرده و مقدار استفاده از این گیاه را تحت نظر دکتر مصرف کنند.
![چای زنجبیل](/Upload/Public/Content/Images/1396/12/20/0718200094y.jpeg)
از مزایای اثبات شده خواص زنجبیل می توان به کاهش درد اشاره کرد. مطالعات و بررسی ها نشان داده است که مصرف زنجبیل درد عضلانی ناشی از انجام ورزش را تا حدود 25 درصد کاهش می دهد. به علاوه از این گیاه می توان به عنوان مسکن درد, در بیماران مبتلا به آرتروز استفاده نمود و از روغن زنجبیل می توان جهت ماساژ درمانی برای درمان درد زانو بهره برد. همچنین این گیاه جهت درمان درد قاعدگی در زنان بسیار موثر است و می توان آن را جایگزین قرص های مفنامیک اسید و ایبوپروفن کرد.
وجود ماده مهمی به نام جینجرول ها در زنجبیل باعث شده تا این گیاه به یک ماده ضدالتهابی قوی تبدیل شود. شواهد ثابت کرده است که استفاده منظم زنجبیل برای افراد مبتلا به آرتروز باعث می شود که سطح درد کاهش یابد و رفته رفته بهبودی حاصل شود و از خواص موثر زنجبیل به شمار می رود.
-
پیشگیری از سرطان روده بزرگ
از آن جایی که این گیاه ضد التهابی است, تحقیقات نشان داده زنجبیل خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش می دهد و در درمان این سرطان تاثیرات زیادی دارد. جینجرولها در زنجبیل مانع رشد سلول های سرطانی در روده بزرگ می شود. وجود این ماده در زنجبیل باعث طعم متمایز این ادویه با سایر ادویه ها شده است.
-
تحریک سلول های مرده و سرطانی در تخمدان
جینجرولها موجود در زنجبیل که ماده فعالی است سلول های سرطانی تخمدان را از بین می برد و شاخص های کلیدی در سرطان تخمدان را کاهش می دهد. به علاوه شواهد نشان داده است عصاره زنجبیل دارای دو آنتی اکسیدان می باشد که اثرات ضدالتهابی و ضد سرطانی برای سلول ها دارند و در نتیجه از ابتلا به سرطان ها پیشگیری می کند.
-
زنجبیل باعث افزایش سطح ایمنی بدن
زنجبیل علاوه بر اینکه بدن را گرم می کند, باعث افزایش تعریق سالم می شود که این مسئله غالبا در طول سرماخوردگی و آنفولانزا مفید است. تحقیقات به تازگی نشان داده است که تعریق سالم علاوه بر سم زدایی بدن, به مبارزه با عفونت ها کمک می کند. به همین دلیل این گیاه از قدیم در درمان سرماخوردگی کاربرد داشته است.
![خواص زنجبیل](/Upload/Public/Content/Images/1396/12/20/0718210340m.jpeg)
خواص بی شماری برای زنجبیل بیان شده است که برخی از آن ها هنوز اثبات نشده اند. از جمله این خواص می توان به رفع حالت تهوع در مسافرت ها اشاره کرد. مطالعات نشان داده است که زنجبیل از داروی دیمن هیدرینات که برای درمان تهوع و بیماری های حرکت تجویز می شود, موثرتر است. همچنین برخی محققان عقیده دارند زنجبیل می تواند در کاهش وزن موثر باشد.