به گزارش الف، امروز وزیر خارجه فرانسه وارد ایران شد و در مدت اقامت دو روزهاش در تهران قرار است با مقامات و مسئولان جمهوری اسلای در خصوص مسائل منطقهای و بینالمللی گفتوگو کند.
از حدود دو ماه قبل که دونالد ترامپ تهدید به کنار گذاشتن برجام و عدم تمدید تعلیق تحریم های هسته ای کرد، اروپایی ها نیز همراه با آمریکا فاز جدیدی از فشار مداوم را برای تغییر رفتار ایران شروع کرده اند. اگر چه مدتی قبل روزنامه واشنگتن پست خبر داده بود که ترامپ ماندن در برجام را منوط به تغییر سیاست ایران در 6 حوزه کرده و خواستار همکاری اروپایی در این زمینه ها شده است. بر اساس نوشته این روزنامه 6 حوزه عبارتند از اصلاح بندهای مدت دار توافق هسته ای، بازرسی از تمامی سایت های نظامی و محدود کردن برنامه موشکی است اما واشنگتن پست به 3 حوزه جدید نقض حقوق بشر، تهدیدات سایبری و فعالیت اقتصادی سپاه نیز اشاره کرده است. اما به نظر می رسد اروپایی ها حداقل در دو زمینه تغییر سیاست منطقه ای(سوریه، یمن و لبنان) و محدود کردن برنامه موشکی ایران نه تنها ورود کرده اند و بنا به منافع خود حتی بعضا از آمریکایی ها نیز فراتر رفته اند و به فکر وضع محدودیت های تحمیلی بیشتری می باشند.
خواسته های فرانسه از ایران
ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه پیش از سفر به تهران مدعی شد اگر ایران خواستار بازگشت به جامعه بین المللی باشد باید نگرانیهای ناشی از برنامه موشکی و سیاست های منطقه ای اش را برطرف کند. او گفت: « ایران برنامههای موشکی بالستیک در دستور کار دارد که برد آنها چند هزار کیلومتر است و این برخلاف قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل و فراتر از نیاز ایران به دفاع از مرزهایش است». وی تهدید کرد که «اگر این مسئله حلوفصل نشود، ایران با خطر تحریمهای جدید روبرو خواهد شد».
وزارت امور خارجه فرانسه چند ساعت قبل از سفر لودریان در بیانیه ای اعلام کرد: پاریس قصد دارد بر روی موضوع برنامه موشکی تهران در گفتگوهای دوجانبه خود تمرکز کند؛ چرا که این مسئله برای فرانسه و شرکای آن نگران کننده است.
همچنین عصر یکشنبه امانوئل مکرون در تماس تلفنی با حسن روحانی با بیان اینکه ایران و فرانسه با توجه به وضعیت موجود در منطقه مسوولیت سنگینی برعهده دارند، همکاری دو کشور را در حوزه مسایل منطقه ای بویژه در ارتباط با سوریه و لبنان ضروری خواند.
وی افزود: همیشه تاکید کرده ام که ما خواهان مذاکره جدید درباره برجام نیستیم اما مایلیم راجع به موضوعات دیگر گفت و گو کنیم. رئیس جمهور فرانسه همچنین از علاقه مندی کشورش برای پیشبرد طرحی در سوریه با هدف برقراری ثبات و آرامش در این کشور خبر داد و خواهان همکاری ایران در پیشبرد این طرح شد.
در تحولی دیگر دیروز مقامات صهیونیست عنوان کردند بنیامین نتانیاهو در دیدار امروز با دونالد ترامپ خواستههای اسرائیل برای «اصلاح» برجام را به اطلاع طرف آمریکایی خواهد رساند. آنطور که این مقامات گفتهاند، صهیونیستها از اروپاییها و آمریکاییها خواستهاند که هر توافق تکمیلی که قرار است به برجام ملحق شود، محدودیت برد300 کیلومتری برای موشک و محدویت وزنی 1100 پوندی (500 کیلویی) برای کلاهک آن را نیز با خود به همراه داشته باشد.
ادعای رویترز درباره آغاز مذاکرات منطقه ای
اخیرا خبرگزاری رویترز مدعی شد کشورهای اروپایی برای رفع نگرانیهای ترامپ درباره برجام، مذاکرات خود با ایران را بر سر نقش منطقهای این کشور آغاز کردهاند. بر اساس ادعای رویترز این مذاکرات در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ و در خصوص یمن و برخی مسائل منطقه آغاز شده و قرار است در آینده نیز ادامه یابد. رویترز در این خصوص عنوان کرده است : کشورهای اروپایی برای اینکه به دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، نشان دهند به دنبال رفع دغدغههای او درباره توافق هستهای ایران هستند، مذاکرات خود با ایران را بر سر نقش این کشور در خاورمیانه آغاز کردهاند و ماه جاری نیز بار دیگر در ایتالیا در این خصوص دیدار خواهند کرد.
این در حالی است که چند روز قبل ایالات متحده و سه کشور اروپایی، در بیانیهای مشترک، با اشاره به گزارش سازمان ملل، عدم پایبندی ایران به تحریم های تسلیحاتی یمن را محکوم کرده بودند. آلمان، بریتانیا، فرانسه و آمریکا، در بیانیه خود با اشاره به گزارش کارشناسان سازمان ملل، گفتهاند، اقدامات ایران تهدیدی جدی را متوجه صلح و ثبات در منطقه کرده است. آمریکا و متحدان اروپایی آن در بیانیه از ایران خواستهاند «فورا هر اقدامی که ناسازگار با قطعنامه شورای امنیت و یا در نقض آن است را متوقف کند.
در نهایت باید گفت کشورهای اروپایی ،آمریکا و رژیم صهیونیستی در هماهنگی کامل برای از بین بردن قدرت راهبردی ایران در حوزه موشکی و زائل کردن دستاوردهای منطقه ای هستند. همان طور که گفته شد اهرم امتیازگیری نیز حفظ برجام و از قبال آن احتمالاً برخی گشایش های محدود می باشد. امروز ظریف هم در مصاحبه با یکی از روزنامه ها به صراحت از همراهی اروپایی ها و آمریکایی ها برای فشار به ایران سخن گفت. وزیر خارجه در این باره گفت: اروپاییها قبلا هم دست به انتخابهای اشتباه زده و پشیمان شدهاند. امروز نیز در حال تکرار همان اشتباه هستند و قطعا از این اشتباه نیز پشیمان خواهند شد.
در واقع به نظر می رسد دوباره شاهد آغاز بازی پلیس خوب و پلیس بد هستیم. پلیس بد دونالد ترامپ است که هر لحظه صحبت از تحریم های جدید و لغو برجام صحبت می کند و پلیس خوب کشورهای اروپایی و علی الخصوص فرانسه می باشد که با ژست خیرخواهانه و رفع اختلافات به فکر تحمیل محدودیت های جدید بر ایران می باشد اما چنین تاکتیکی عملاً می تواند حتی برجام را نیز به خطر بیندازد.