هفته نامه همشهری شش و هفت - لاله رضاپور: خوردن یک بشقاب از این غذاها، به ویژه آخر هفته ها که خانواده دور هم هستند، ضروری است. اگر هم قرار باشد به پیک نیک کوتاهی بروید و ناهار خانه باشید، ضرورت خوردن غذای گرم و مطبوع، چند برابر می شود. بنابراین دستور پخت غذاهایی را با هم مرور می کنیم که ویژگی اصلی آنها انرژی زایی و گرم بودن آنها است. همه این غذاها در زمان سرو باید کاملا داغ سرو شوند.
سوپ جو با پنیر چدار؛ برای 4 نفر
مواد لازم
- جوی پرک: سه فنجان
گندم پرک: دو فنجان
برنج: یک فنجان
شیر: دو لیوان
پیاز: دو عدد
آب مرغ یا گوشت: یک و نیم لیوان
هویج رنده شده: یک و نیم فنجان
پنیر چدار رنده شده: یک و نیم فنجان
نمک: به مقدار لازم
فلفل سیاه آسیاب شده: یک سوم ق.چ
نان مخصوص سوپ: یک بسته متوسط
طرز تهیه:
- گندم، جو و برنج را داخل سینی ریخته و پاک کنید. سپس آنها را بشویید.
- پیاز را پوست کنده، بشویید و خرد کنید. جو و گندم را همراه پیاز داغ قابلمه بریزید.
- به آن یک و نیم لیوان آب اضافه کنید و بعد از اضافه کردن کمی نمک، زیر شعله را روشن کنید.
- بعد از این که گندم و جو کمی نیم پز شدند، به آن برنج را اضافه کنید.
- زیر شعله را کم کنید تا تقریبا آب غذا تمام شود.
- این مخلوط را داخل مخلوط کن بریزید تا مواد کاملا با هم مخلوط شوند.
- دوباره آن را به قابلمه بازگردانید. به آن آب مرغ یا گوشت را اضافه کرده و بگذارید کمی بجوشد.
- بعد از این که آب غذا کمی کمتر شد، شیر را همراه با پنیر چدار رنده شده، اضافه کنید. زیر شعله را کم کنید تا سوپ کاملا جا بیفتد.
- در این فاصله، هویج ها را پوست کنده، بشویید و سپس آنها را رنده کنید.
- دانه های فلفل سیاه را آسیاب کنید. بعد از این که سوپ را سرو کردید، روی آن را با کمک هویج رنده شده و فلفل سیاه تزیین کنید.
- صبر کنید تا روی سوپ ببندد.
- سپس روی آن چند تکه نان برای تزیین سوپ بگذارید.
نکته:
• اگر نگران به هم خوردن شکل ظاهری سوپ هستید، می توانید برای تزیین روی آن از نان استفاده نکنید و نان ها را داخل سبد همراه سوپ سرو کنید.
• می توانید مقداری از هویج رنده شده را در زمان اضافه کردن برنج به سوپ اضافه کنید و مقدار کمی از آن را برای تزیین روی سوپ کنار بگذارید.
خوراک کلم و گوشت قرمز ایتالیایی؛ برای 4 نفر
مواد لازم
- کلم برگ سفید: نصف یک عدد
پیاز: دو عدد
سیر: دو حبه
هویج حلقه شده: دو فنجان
گوشت قرمز چرخ کرده: 400 گرم
رب گوجه فرنگی: دو ق.غ
رب انار: یک ق.غ
آب انار: یک لیوان
پنیر موزارلای رنده شده: یک و نیم فنجان
نمک: به مقدار لازم
پودر گل میخک و آویشن: مجموع یک ق. چ
روغن مخصوص سرخ کردن: دو ق. غ
طرز تهیه:
- داخل قابلمه کوچکی آب بریزید و بگذارید بجوشد.
- در این فاصله، هویج ها را پوست کنده، بشویید و به شکل حلقه ای خرد کنید.
- بعد از این که آب جوشید، هویج ها را داخل قابلمه بریزید و کمی نمک اضافه کنید.
- به گوشت چرخ کرده، کمی نمک زده و آن را داخل قابلمه بگذارید.
- حرارت را کم کنید تا گوشت آرام آرام آب انداخته و بپزد.
- کلم را نصف کرده و بعد نصفی را که به آن نیاز دارید، خیس کنید. بعد از سه دقیقه آن را بشویید. بگذارید آب آن برود.
- در این فاصله پیازها و سیرها را پوست بکنید. سپس بشویید و پیاز را به شکل خلال خرد کنید. سیرها را خیلی کوچک ریز کنید.
- بعد از این مرحله، دوباره سراغ کلم بروید و آن را باریک خرد کنید.
- روغن را داخل ماهیتابه بریزید. پیاز را اضافه کنید. کمی که تفت دادید، سیر را هم اضافه کنید. بعد از چند دقیقه کلم های خردشده را اضافه کنید و تفت بدهید تا خامی کلم از بین برود.
- نوبت به اضافه کردن ادویه رسیده است. ادویه ها شامل پودر گل میخک و آویشن را اضافه کرده و به مدت 5 دقیقه با مواد تفت بدهید. زیر شعله را خاموش کرده و مواد را از ماهیتابه درآورید.
- اگر در این فاصله آب گوشت تمام شده بود، کلم و پیاز و سیر را که آماده کردید به آن اضافه کنید.
- آب انار را بگیرید و رب انار و رب گوجه فرنگی را به آن اضافه کنید. هم بزنید تا رب ها داخل آب انار حل شوند.
- بعد از آن محلول را به گوشت و کلم و پیاز اضافه کنید. هویج های پخته شده را هم اضافه کرده و زیر شعله را کم کنید تا غذا بجوشد و جا بیفتد.
- 10 دقیقه مانده به سرو غذا، پنیر را داخل آن بریزید. هم بزنید تا پنیر آب شود.
- سپس غذا را داخل ظرف مناسب سرو کنید.
نکته:
• می توانید پنیر موزارلای رنده شده را در زمان سرو غذا روی آن بریزید تا با حرارت غذا آب شود.
• این خوراک را با نان تست یا برنج قهوه ای میل کنید.
خوراک لوبیا چشم بلبلی با برنج؛ برای 4 نفر
مواد لازم
- لوبیا چشم بلبلی: سه فنجان
کرفس خردشده: دو فنجان
پیاز: یک عدد
آبغوره: نصف فنجان
آب گوشت یا مرغ: دو فنجان
نمک: به مقدار دلخواه
زردچوبه: نصف ق. چ
برنج: دو پیمانه
روغن مخصوص سرخ کردن: دو ق. غ
طرز تهیه
- لوبیاهای چشم بلبلی را پاک کرده، بشویید و در آب گرم خیس کنید.
- کرفس را پاک کرده و ساقه های تازه آن را جدا کنید. ساقه ها را خیس کرده و بعد از دو دقیقه بشویید و بگذارید آب آن برود. سپس ساقه ها و برگ های تازه کرفس را خرد کنید.
- قابلمه را آب کرده و بعد از این که آب جوشید، لوبیاها را همراه با کمی نمک داخل قابلمه بریزید.
- پیاز را پوست کنده، بشویید و بعد خرد کنید. آن را داخل ماهیتابه ریخته و روغن را اضافه کنید. تفت بدهید تا خامی پیاز از بین برود.
- سپس کرفس را اضافه کرده و بعد از دو دقیقه تفت دادن، زیر شعله را خاموش کرده و آنها را از ماهیتابه درآورید.
- بعد از اینکه لوبیاها نیم پز شده و آب لوبیا تقریبا تمام شد، به آن کرفس و پیاز تفت داده شده را اضافه کنید.
- آب گوشت یا مرغ را اضافه کرده و زیر شعله را کم کنید.
- 10 دقیقه مانده به سرو غذا، آبغوره را اضافه کنید.
- زیر شعله را همان طور کم نگه دارید تا خوراک کاملا جا بیفتد.
- در این فاصله برنج را مانند روشی که همیشه می پزید، بپزید.
- بعد از این که آب خوراک تقریبا تمام شد، آنها را کنار هم داخل بشقاب تو گود سرو کنید.
نکته:
• به این غذا می توانید هر ادویه دلخواه را اضافه کنید.
• اگر طعم ترشی دیگری مانند آبلیموترش یا نارنج تازه و یا لیموعمانی دوست دارید، می توانید آنها را به جای آبغوره به غذا اضافه کنید.
سوپ سبزیجات؛ برای 4 نفر
مواد لازم:
- کرفس خردشده: سه فنجان
هویج خردشده به شکل دایره: سه فنجان
کلم بروکلی: یک گل
پیاز: سه عدد
سیر: یک گل
گل کلم: یک و نیم فنجان
آب مرغ: یک لیوان
برگ آویشن تازه خردشده: یک ق. چ
فلفل سیاه آسیاب شده: یک سوم ق. چ
نمک: به مقدار لازم
طرز تهیه:
- کرفس ها را پاک کرده و خرد و سپس خیس کنید. چند دقیقه بعد کرفس ها را بشویید و کنار بگذارید.
- هویج را پوست کنده، بشویید و خرد کنید.
- کلم بروکلی و گلم کلم ها را از شاخه جدا کرده و گل های آن را خیس کرده و بعد از پنج دقیقه بشویید و بگذارید آب آنها برود.
- پیازها و سیرها را پوست کنده، بشویید و ریز خرد کند.
- بعد از آماده کردن مواد، داخل قابلمه آب بریزید.
- بعد از این که جوشید، ابتدا هویج های خردشده را با کمی نمک داخل قابلمه بریزید.
- بعد از این که هویج ها تقریبا پخت، کرفس، پیاز و سیر خرد شده را اضافه کنید.
- بگذارید آب تقریبا تمام شود.
- بعد از این که تقریبا آب سوپ تمام شد، گل کلم و کلم بروکلی ها را اضافه کنید.
- فلفل سیاه را آسیاب کرده و همراه با برگ آویشن تازه خرد شده، آنها را به آب مرغ اضافه کرده و آب مرغ را به سوپ اضافه کنید.
- زیر شعله را کم کنید تا سوپ بپزد و جا بیفتد.
نکته:
• چاشنی این سوپ می تواند آب نارنج یا لیموترش تازه باشد.
خوراک گوشت و سیب زمینی؛ برای 4 نفر
مواد لازم
- گوشت گوسفند بدون چربی: 500 گرم
سیب زمینی پشندی کوچک: 20 عدد
هویج حلقه شده: سه فنجان
قارچ: یک بسته 300 گرمی
لیموعمانی: دو ق.غ
رب انار: یک ق. غ
پیاز: سه عدد
سیر: سه گل
گندم غیرپرک: دوفنجان
نمک و فلفل: به مقدار دلخواه
طرز تهیه:
- گندم ها را پاک کرده و بشویید.
- قابلمه کوچکی را آب کنید. بعد از این که آب آن جوشید، گندم ها را همراه با کمی نمک داخل آب جوش بریزید.
- نیم پز که شد و آب قابلمه کاملا تمام شد، گندم ها را از داخل قابلمه درآورید.
- گوشت را پاک کرده و چربی های آن را کاملا بگیرید. آن را تکه کرده و بشویید.
- پیازها و سیرها را پوست کنده، بشویید و خرد کنید.
- تکه های گوشت را همراه با پیاز و سیر و کمی نمک داخل قابلمه بریزید تا آب بیندازد و به تدریج بپزد.
- تا قبل از تمام شدن آب گوشت، سیب زمینی ها را پوست کنده، چهار قاچ کنید و بشویید.
- هویج ها را پوست کنده، بشویید و به شکل هلالی خرد کنید.
- قارچ را پاک کرده، بشویید و بگذارید آب آن برود. قارچ ها را داخل ماهیتابه بریزید و تفت دهید تا آب آن درآید.
- بعد از این که آب گوشت تمام شد و به سرخی افتاد، داخل دو لیوان آب، رب را حل کنید.
- آب را به گوشت اضافه کنید. بعد از این که جوشید، هویج ها را اضافه کنید.
- بعد از این که هویج کمی نیم پز شد، گندم های نیم پز را اضافه کنید.
- وقتی گندم و هویج کاملا پختند، لیمو عمانی را بریزید.
- زیر شعله را کم کنید تا کمی آب غذا کم شود.
- قارچ ها را اضافه کنید. بعد از پنج دقیقه، سیب زمینی ها را اضافه کنید.
- قبل از این که آب خوراک تمام شود، باید آن را سرو کنید.
نکته:
• اگر نگران ناپز ماندن هویج و گندم هستید، هویج را جداگانه آب پز کرده و بگذارید گندم کامل بپزد و بعد آنها را به خوراک اضافه کنید.
• اگر دوست ندارید آب خوراک تیره شود و مزه قارچ بدهد، بگذارید آب قارچ ها کاملا تمام شود و بعد آنها را به خوراک اضافه کنید.