خواص جوانه ها و خاصیت جالب جوانه ها
جوانهها دانه های گیاهان خوراکی هستند که فقط جوانه میزنند (بدون کشت) تا برای خوردن آماده شوند. این دانه ها میتوانند به خانوادهی غلات مثل برنج و جو تعلق داشته باشند یا به خانوادهی حبوبات مثل عدس و یا آفتابگردان و غیره.
در هر حال تمام جوانهها سرشار از ویتامین هستند که ملوانان اروپایی از قرن هیجدهم میلادی مصرف کردند تا از گزند بیماری اسکوربوت که یک بیماری مربوط به کمبود ویتامین C است در امان باشند. شما میتوانید جوانهها را به سالادهایتان اضافه کنید. یا میتوانید آنها را با املت سرو کنید و یا این که در تهیهی سوپها یا پورهی سبزیجاتتان به کار ببرید. اصلاً میتوانید آنها را خیلی ساده داخل یک پیاله بریزید و با قاشق میل کنید. همه چیز به ذائقهی شما بستگی دارد. در هر حال از خواص جوانهها محروم نباشید.
جوانهها به لاغری کمک میکنند
فرقی نمیکند که جوانهی حبوبات باشد یا جوانهی غلات. تمام انواع این جوانهها سرشار از فیبر هستند آن هم به میزان زیاد. باید بدانید که فیبرها به لاغری و خوش اندامی شما کمک زیادی میکنند. فیبرها نه تنها دور شکمتان را کوچکتر میکنند بلکه باعث میشوند که شاخص تریگلیسیرید خونتان نیز کاهش یابد. این فیبرها تغییرات قند خون را کنترل و انباشته شدن کالریها را کاهش میدهند.
با جوانه زدن آنزیمهای «لیپاز، پروتئاز و آمیلاز» تولید میشود که آنزیمهای گوارشی هستند و باعث میشوند آنزیمهای گوارشی ما کار خود را در جذب چربیها، پروتئینها و قندهای دیر جذب راحتتر انجام دهند.
باید بدانید که جوانهها پروتئین خود را حفظ میکنند. پروتئینها اشتها را نیز کاهش میدهند و اگر در رژیم باشید نمیگذارند عضلاتتان آب شود. پروتئین جوانهها کمکالریتر از پروتئینهای حیوانی است. برای همین میشود با خیال راحت از پروتئینهای گیاهی در رژیمهای پُر پروتئین استفاده کرد.
توجه داشته باشید جوانهها برای افراد دیابتی گزینهی مناسبی است. به خاطر این که شاخص گلیسمی جوانهها پایین است. البته توصیه میکنیم قبل از مصرف با پزشکتان مشورت کنید.
برای استفادهی بهتر از مواد مغذی و خواص لاغری جوانهها توصیه میکنیم که روزانه بین 200 تا 300 گرم از این جوانهها مصرف کنید.
جوانهها؛ بمب ویتامین
جوانهها سرشار از ویتامین هستند، یعنی بیشتر از دانههای خشکی مانند غلات و حبوبات ویتامین دارند. به طور دقیقتر جوانهها در مقایسه با این مواد غذایی حاوی 3 تا 6 برابر ویتامین بیشتری هستند. جالب اینجاست که جوانهها ویتامین بیشتر و کالری کمتری دارند. به عنوان مثال جوانهی گندم در مقایسه با دانهی گندم 6 برابر ویتامین C بیشتر و 3 برابر ویتامین A بیشتری دارد. به طور کلی جوانهها حاوی ویتامین C و آنتی اکسیدان ها هستند که با بیماریها مقابله میکنند و باعث جذب بهتر آهن موجود در سبزیجات میشوند.
برای بهرهمندی از مواد مغذی و ویتامینهای موجود در جوانهها هر روز بین 200 تا 300 گرم جوانه میل کنید. فرقی نمیکند چه وقتی از روز باشد. شاید بهترین شیوه این باشد که این جوانهها را به همراه غذا میل کنید. البته این به ذائقهی خودتان نیز بستگی دارد. در هر حال خود را از خواص این نعمتهای الهی محروم نکنید.
جوانه باعث هضم بهتر غذا میشوند
جوانهها باعث میشوند که دفع غذا به راحتی صورت بگیرد. میپرسید چرا؟ به خاطر این که جوانهها سرشار از فیبر هستند و فیبرها نیز به هضم غذا کمک زیادی میکنند. از این گذشته با جوانه زدن آنزیمهای «لیپاز، پروتئاز و آمیلاز» تولید میشود که آنزیمهای گوارشی هستند و باعث میشوند آنزیمهای گوارشی ما کار خود را در جذب چربیها، پروتئینها و قندهای دیر جذب راحتتر انجام دهند.
متخصصان توصیه میکنند که روزانه 200 تا 300 گرم از این جوانهها را وارد برنامهی غذاییتان بکنید. توجه داشته باشید اگر دچار بیماری گوارشی خاصی هستید قبل از مصرف با پزشکتان مشورت کنید.
توجه داشته باشید که امکان دارد برخی از افراد به این جوانهها آلرژی داشته باشد مانند آلرژیهای غذایی دیگر. در این صورت باید حواستان به مصرف آنها باشد.
تحقیقات نشان داده است که کلروفیل موجود در جوانهها تا 99 درصد از توسعه سرطان جلوگیری میکنند. لذا، با مصرف جوانه حبوبات و غلات در غذاهای گوناگون نظیر آش، سوپ و حلیم میتوان به سلامت و افزایش طول عمر دست یافت و فرآیند پیری را به تأخیر انداخت.
جوانهها طی جوانه زدن خاصیت نفخزایی خود را از دست داده و از حساسیتزایی پروتئین آنها کاسته میشود این موضوع برای کسانی که دستگاه گوارش حساسی دارند بسیار مناسب است.
توجه: به دلیل آن که در جوانهها نشاسته به قند تبدیل میشود. آنها بسیار شیرین، خوشمزه و لذیذ هستند و تا زمان مصرف در حال رشد بوده و زنده میباشند. از این رو، مصرف آن را به عنوان میانوعدهای مغذی برای تمامی افراد خصوصاً دانشآموزان توصیه میکنیم.
مصرف یک فنجان از جوانه میتواند تأمینکننده قسمت عمدهای از نیاز بدن انسان به ویتامینها باشد. لذا، نیازی به مصرف زیاده از حد آنها نیست.
در عصر حاضر، رژیم غذایی مردم فاقد ویتامین و املاح معدنی به مقدار لازم برای سلامتی بدن بوده و درصد عمده آن را چربیها و غذاهایی با کمیت بالا و کیفیت پایین تشکیل میدهد.
در سنین مختلف، مردان بین 10 تا 30 درصد بیشتر از زنان به پروتئین و ویتامینهای 6B، A،12B و اسید فولیک و املاح کلسیم، فسفر، روی و یُد نیاز دارند. جوانهها که هم در دسترس، ارزان و سالم بوده و هم میتوانند قسمت عمدهای از نیازهای بدن را به ویتامینهای مختلف، املاح معدنی و آنزیمها تأمین کنند، مقدمات داشتن عمر طولانی و بدون بیماری، رساندن مواد غذایی به مقدار لازم و متعادل و مناسب به بدن را فراهم میکنند.
در سنین بالا به دلیل تحرک کمتر، نیاز بدن به انرژی کاسته شده، ولی در مقابل نیاز به ویتامینها، املاح و پروتئین افزایش مییابد. با مصرف جوانههای مختلف میتوانید مقدار قابل توجهی از ویتامینهای B را به بدن برسانید.
گردآوری توسط : مجله دلگرم