سویا دارای اثر احتمالی مثبت برای سلامتی‌ است ولی‌ با افزایش مصرف آن در میان افراد نگرانی‌هایی نیز در مورد مصرف این ماده غذایی وجود دارد، از جمله مهمترین آن می‌توان به رابطه سویا با مشکلات غده تیروئید اشاره کرد. در واقع اگرچه که هنوز شواهد علمی‌ کافی‌ مبنی بر اثر منفی سویا روی غده تیروئید به دست نیست اما می‌توان توصیه های مهمی‌ را که متخصصین تغذیه در مورد مصرف این ماده غذایی دارند بررسی‌ کرد.

سویا چیست

سویا یک ماده غذایی از خانواده حبوبات با پروتئین گیاهی بالا است و همینطور دارای  ایزوفلاوون است و منبع گیاهی مهمی‌ از استروژن محسوب می‌شود. در سالهای اخیر، سویا به یک غذای محبوب تبدیل شده است که نه تنها در غذاهای صنعتی‌ مثل توفو وجود دارد بلکه امروزه در انواع دیگر غذاها مثل برگر، شکلات، شیر سویا و بسیاری از محصولات دیگر استفاده می‌شود.

خواص سویا

سویا ممکن است اثر خفیفی روی بهبود علائم یائسگی در زنان داشته باشد و جایگزین کردن آن با پروتئین حیوانی می‌تواند منجر به کاهش اسید چرب اشباع و در نتیجه آن کاهش کلسترول بد در خون شود. سویا ممکن است دارای اثر مثبتی نیز روی سلامت قلب و عروق باشد اما اثر آن در کاهش وزن به اثبات نرسیده است. 

نکات مهم در مورد مصرف سویا در افراد مبتلا به مشکلات تیروییدی

تیروئید

تا کنون شواهد علمی‌ دقیق در مورد اثر منفی احتمالی‌ سویا روی فعالیت غده تیروئید وجود ندارد و این مطلب که سویا داری خواص سمی برای تیروئید است هنوز به اثبات نرسیده. با این حال مهم است که در استفاده از سویا در رژیم غذایی نکات زیر در نظر گرفته شود.

اگر مشکل تیروئیدی دارید در مصرف سویا احتیاط کنید. در بیماران تیروئیدی جهت درمان بهینه مشکل تیروئید بهتر است‌ که مصرف سویا محدود شود. در بسیاری از افراد مبتلا به کم کاری تیروئید نشان داده شده که حذف کردن سویا از رژیم غذایی منجر به تسریع درمان غده تیروئید شده است.

برای اطمینان از اینکه سویا دارای اثر منفی‌ احتمالی‌ روی تیروئید نیست از سویای تخمیر شده مصرف کنید. همینطور از خریدن سویا فراوری شده مثل پودر سویا، پروتئین‌های سویا، و سایر محصولات کارخانه‌ای بر پایه سویا نیز پرهیز کنید.

نباید به صورت افراطی سویا مصرف کنید. مصرف میزان مشخصی از سویا در رژیم غذایی بی‌خطر است اما اگر سویا را جایگزین تمام وعده‌های پروتئینی کنید می‌تواند اثر منفی‌ احتمالی‌ نیز داشته باشد برای سلامتی. علاوه بر آن مصرف مکمل سویا به هیچ عنوان از سمت متخصص تغذیه ما توصیه نمی‌شود. اگر که برای مشکلات تیروییدی دارو مصرف می‌کنید سعی‌ کنید که اولاً مصرف سویا را در رژیم غذایی خود کاهش دهید وهمینطور از مصرف همزمان دارو و سویا اجتناب کنید چرا که اثر گذاری دارو را بسیار کم می‌کند.

کلام آخر متخصص "مصرف لوبیای سویا در رژیم غذایی و به میزان متعادل میتواند مفید باشد اما در افرادی که مشکلات تیروئیدی دارند بهتر است که مصرف این ماده غذایی محدود شود"