بهخصوص اگر همراه با مقداری چربی دریافت شوند (نظیر تخم مرغ) و البته همراه آن باید مایعات کافی نوشیده شود. خوردن چای پررنگ یا قهوه در زمان سحری بهویژه همراه با قند یا شکر زیاد، دفع ادراری مایعات بدن را افزایش خواهد داد و در پی آن احساس تشنگی تشدید خواهد شد. میوهها و سبزیها علاوه بر تامین آب، تخلیه معده را آهستهتر نموده، در نتیجه احساس سیری را تداوم میبخشند.
در بسیاری موارد سوال میشود که چرا وزن بدن در این دوران کاهش اندکی داشته یا اصلا تغییری نکرده است و چرا در مدت بسیار کوتاهی وزن از دست رفته مجددا باز میگردد. همگی میدانیم در این ماه مصرف شیرینیها، زولبیا و بامیه و خرما افزایش چشمگیری مییابد و افطاریهای متعدد (و پرهزینه) نیز رواج دارد.
همچنین با کاهش تعداد و عدههای غذایی دفع حرارتی انرژی از بدن کاهش مییابد که مجموعه این عوامل نه تنها از وزن فرد نخواهد کاست، بلکه ممکن است اضافه وزن را نیز در پی داشته باشد. مشاهده شده است که مصرف وعده یا میانوعدهها در بعدازظهر تاثیر بیشتری در افزایش وزن بدن نسبت به نیمه اول روز دارد.
نکته قابل توجه دیگر در این ماه تمایل به مصرف برخی غذاهاست که علاوه بر دلایل فرهنگی و تاثیر متقابل اجتماعی، بعد فیزیولوژیک نیز دارد. مصرف غذاهای پرپروتئین از یک سو و کاهش سطح قند خون از سوی دیگر، میل به مصرف کربوهیدراتها و شیرینیها را متعاقبا بالا میبرد که بخشی از آن به دلیل کاهش سنتز نروهورمون سروتونین در مغز است.
به عنوان توصیههای کاربردی و ساده تغذیهای در ماه مبارک رمضان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ماه رمضان ماه خودسازی ، خویشتنداری و شناخت بیشتر مواهب الهی است و هدف از آن گرسنگی کشیدن، کاهش وزن، شرکت در افطاریهای پر خرج و دیگر نیات ... نیست.
- نوشیدن مایعات در حدی که موجب گردد ادرار غلیظ و پررنگ نشود و مصرف میوهها و سبزیهای آبدار ضروری است. نوشیدن روزانه شش تا هشت لیوان مایعات در آب و هوای معتدل 24‑20 درجه سانتیگراد و در فعالیتهای معمولی روزانه توصیه شده است.
- در مصرف کربوهیدراتهای ساده نظیر قند و شکر، شیرینیها، نبات، زولبیا، بامیه و خرما رعایت اعتدال ضروری است.
- تلفیق پروتئین و چربی در تداوم احساس سیری تاثیر بارزی دارد.
- چای پررنگ و قهوه غلیظ و شیرین موجب دفع مایعات بدن و احساس تشنگی پس از آن میشود.
- بهتر است افطاری را با چای رقیق آغاز و غذای سبکی میل نمود و در صورت وجود احساس گرسنگی غذای مختصری پس از آن خورد. وعده دوم نباید به زمان خواب نزدیک باشد.
- گاه نوشیدن شیر هنگام افطار در برخی افراد ایجاد ناراحتیهای گوارشی میکند که بهتر است به زمان دیگری موکول شود.
- خوردن حبوبات و آش ممکن است سبب بروز ناراحتیهای گوارشی در بعضی افراد شود که بهتر است آنها را در حد تحمل مصرف کرد.
و در نهایت اینکه تجربه دوباره طعم و عطر غذاها و لذت خداداد غذا خوردن را با زیادهروی از بین نبریم.
برای خواندن بخش اول- تغذیه در ماه مبارک رمضان- اینجا کلیک کنید.