به گزارش ایسنا و به نقل از دیلیمیل، بیشتر اوقات گلهای رز میتوانند بهترین هدیه به افراد باشند اما باید به این نکته توجه داشت که گلها مدت طولانی دوام نخواهد آورد و پس از مدت زمان کوتاهی پژمرده میشوند.
اکنون دانشمندان یک روش را توسعه دادهاند تا گلها بتوانند مدت طولانیتری در یک گلدان بمانند، مقاومتر باشند، بوی شیرینتر و شکوفههای بیشتر داشته باشند.
پرورش نژاد گلهای رز با رنگ و بوی مطبوع امروزی میتواند یک دهه طول بکشد و ایجاد امکان دوام آنها حتی پس از چیده شدن حتی یک کار خارق العاده تر است. اما اکنون کارشناسان از یک روش به نام "کریسپر" (CRISPR) استفاده کردهاند و بر این اساس قیچی مولکولی قادر به تغییر دی.ان.ای یک گیاه در یک سوم آن زمان است.
در این مطالعه یک دانشمند فرانسوی و تیم او ژنوم یک گل رز را تعیین توالی کردند. فرایند اصلاح ژنوم گلهای رز صرفا چند سال است که قدمت دارد. انجام این کار سبب افزایش عمر گل در گلدان میشود و باغبانان را قادر میسازد تا گلهای رز مقاوم در برابر بیماریهای قارچی همانند لکه سیاه رز پرورش دهند.
این نخستین بار است که دانشمندان ژنوم گلهای رز پرورشی که ژنهای آنها بسیار شبیه توت فرنگی و تمشک است را به طور کامل تعیین توالی میکنند. رزهای باغی جدید پس از اینکه رشد میکنند، عطر بسیار کمی نسبت به رزهای پرورشی دارند.
بنابراین برای تعیین ویژگیهای طبیعی رزها، محققان یک رز از نوع "Blush Old Blush" که در قرن هجدهم از چین وارد شد را مورد بررسی قرار دادند. این نوع رزها گلبرگهای ضریف صورتی دارند.
دانشمندان با انجام این تحقیق توانستند ژنهایی را که ممکن است برای بهبود گلها مناسب باشد، شناسایی کنند. دکتر "محمد بنداهمن" (Mohammed Bendahmane)، یکی از نویسندگان این مطالعه گفت: من امیدوارم بتوانیم در آینده تغییرات خاصی در این گلها به وجود آوریم و گلهایی با عطر و بوی بیشتر و رنگهای متنوعتری پرورش دهیم.
"ژنوم" یک ماده ژنتیکی کامل یک گیاه یا یک حیوان است که نقشه ساخت آن در هر سلول یافت میشود.
دانشمندان برگهای بسیار جوان گیاه گل رز را برداشتند و آنها را فشردند تا دی.ان.ای آنها را استخراج کنند، سپس از یک ماشین تخصصی برای خواندن رمز ژنتیکی استفاده کردند.
نتایج نشان داد که ژنهای بیشتری نسبت به قبل وجود دارد که سبب میشود بوی گل رز بسیار خوشبوتر و لذت بخشتر شود.
به گفتهی محققان تاکنون مطالعات کمی درباره گلهای رز انجام گرفته است، زیرا این گل مجموعهای پیچیده و متفاوت از کروموزومها را دارد.
در این مطالعه محققان بیش از 36 هزار ژن رمز گذاری پروتئین را کشف کردند، که بعضی از آنها میتواند برای ایجاد شکوفههای گلهای رز بیش از یک بار مورد استفاده قرار گیرند و مقاومت گلها در برابر عفونتهای قارچی را افزایش دهند.
این مطالعه در مجله " Nature Genetics" منتشر شد.