رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس از خرید بیش از 2.5 میلیارد دلار ارز مجازی توسط ایرانیان خبر داد و گفت این مبلغ بهخاطر قانونی نبودن رمزینه پولها و نبود بستر مناسب برای این نوع ارزها از کشور خارج شده است. «محمدرضا پورابراهیمی» تاکید داشته که با توجه به پدیدههای نوین جهان امروز، ایجاد ارز ملی مجازی یک ضرورت به نظر میرسد.
پورابراهیمی معتقد است که ارز ملی مجازی توسط کارشناسان داخل کشور ساخته میشود و قوانین تابع آن زیر نظر رگولاتور است:
«استفاده از ارزهای دیجیتالی خارجی به دلیل عدم شفافیت و نداشتن پشتوانه معتبر میتواند برای کشور مخاطراتی جدی در سیستم بانکی ایجاد کند؛ در واقع برای رفع این مشکل باید در مسیر توسعه ارز دیجیتال ملی گام برداشت.»
به گفته این نماینده مجلس ارز دیجیتال ایران میتواند باعث گسترش مراودات اقتصادی کشور شود و توانایی ساخت یک بستر برای پیمانهای پولی چندجانبه میان ایران و کشورها باشد که علاقهای به تجارت با ایران را ندارند. او همچنین به ضدتحریم بودن ارزهای دیجیتالی تاکید کرده:
«یکی از مزایای ارز دیجیتال عدم ارتباط با رگولاتور مالی ایالات متحده آمریکا است و همین مسئله باعث شده تا تحریمها دور زده شود.»
پور ابراهیمی بر اساس آمارهای دریافت شده با وجود اینکه بخش بسیار محدودی از مردم کشورمان مشتری ارزهای مجازی و این بازار نوین هستند تا به امروز رقمی بیش از 2.5 میلیارد دلار به منظور خرید ارز دیجیتالی از کشور خارج شده و بیشتر فعالان حوزه پول دیجیتالی به منظور سفته بازی و سودهای کلان وارد این عرصه میشوند.
«آرش مصالح»، کارشناس بلاکچین در گفتگو با دیجیاتو عنوان میکند که رقم اصلی این مقدار شاید بیشتر و نزدیک به 4 میلیارد دلار باشد چرا که بسیاری از معاملات ثبت رسمی نمیشوند و خرده معاملات در ارزهای مجازی بعد از انبوه شدن به رقم جالب توجهی دست پیدا میکند:
«بانک مرکزی صرفا برای جلوگیری از همین خروج ارز دستور ممنوعیت بیت کوین را صادر کرد و یقینا این مساله همیشگی نخواهد بود چرا که همین سازمان بهتر از همه میداند که ارزهای دیجیتالی آینده اقتصاد هستند. حالا که به گفته وزیر ارتباطات پروژه ارز دیجیتال ملی بررسی و مدل آزمایشی آن آماده شده، بهترین وقت هست که بانک مرکزی هم با ورود به این مساله در به جریان افتادن یک ارز ملی با پشتوانه قوی راه را هموار کند.»
به گفته این کارشناس در برابر ارز دیجیتال برگشت به عقب معنی ندارد چراکه پیکره آینده دنیا بر اساس تکنولوژی بلاک چین است و به همین دلیل باید آن را پیگیری کرد تا به نتیجه رسید. او معتقد است در این موضوع درنگ و تامل میتواند خسارتبار باشد:
«روسیه و چین با ارزهای ملی خود به جنگ بیتکوین رفتهاند و از قدرتمند شدن آن جلوگیری کردهاند. اینکه بیتکوین از برخی منظرها در کشور مشکل دارد نباید باعث این بشود که کل ماهیت ارزهای دیجیتال به زیر سوال برود. مخالفت با این نوع ارزها فقط به خاطر بیت کوین مثل مخالفت با اینترنت بهخاطر وجود برخی سایتهاست. تکنولوژی بلاکچینی که بیتکوین در بستر آن بزرگ شده به خودی خود چیز بدی نیست و آینده بسیاری از موارد کشورداری را در خود دربرمیگیرد.»
به گفته کارشناسان بانکی و اقتصادی و حتی وزیر ارتباطات، بانک مرکزی به عنوان قانونگذار حوزه ارزی کشور بهتر است که نسبت به صدور مجوزهای لازم برای ایجاد ارز دیجیتالی ملی و بهرهگیری از آن اقدام کند. گفتنیست معاونت فناوریهای نوین این سازمان چندی پیش خبر از این داده بود که سیاست بانک مرکزی پیرامون ممنوعیت این ارزها همیشه پایدار نخواهد بود و دیدگاه و سیاست جدید این سازمان نسبت به ارزهای دیجیتالی در اواسط سال جاری اعلام خواهد شد.