برلیانت بزرگمهر؛ دبیر انجمن تغذیه ایران، مشاور تغذیه و رژیم درمانی
چرا کربوهیدراتهای پیچیده (مواد نشاستهای) از قندهای ساده مفیدترند؟
کربوهیدراتهای ساده اکثراً فقط حاوی مقدار زیادی قند بوده و فاقد مواد مغذی مفید برای سلامت انسان هستند و صرفا انرژی زیادی در بدن تولید میکنند بدون اینکه کمکی به تامین نیازهای تغذیهای شخص بنمایند.
مواد نشاستهای علاوه بر تولید انرژی، حاوی مواد مغذی ضروری برای انسان میباشند و میتوانند به تامین نیازمندیهای تغذیهای شخص کمک کنند.
قند موجود در کربوهیدراتهای ساده سریعاً جذب خون شده و موجب افزایش قندخون میگردند به همین علت پس از مصرف این قبیل کربوهیدراتها، شخص احساس سیری مینماید، اما به علت افزایش قندخون، انسولین ترشح شده و قندخون را کاهش میدهد. بنابراین پس از مدت کوتاهی مجدداً احساس گرسنگی به شخص دست میدهد و تمایل به مصرف مواد پرکالری و شیرین افزایش مییابد.
مواد نشاستهای قند خود را بتدریج وارد خون میکنند بنابراین چنانچه کربوهیدراتهای مصرفی را عمدتاً مواد نشاستهای تشکیل دهند قندخون در حالت تعادل باقیمانده و شخص تمایل زیاد به مصرف مواد شیرین پیدا نمیکند.
مواد نشاستهای ارزش سیری خیلی بیشتری نسبت به مواد قندی دارند زیرا حجیمتر بوده و فضای بیشتری را در معده اشغال میکنند و همین امر موجب احساس سیری در انسان میشود. بخصوص غلات با سبوس بعلت دارا بودن فیبر غذایی، حجیم نبوده و ارزش سیری بالائی دارند و یا برنج که در اثر طبخ، مقدار نسبتا قابل توجهی آب جذب میکند و بعلت حجیم بودن از گرسنگی پیشگیری نموده در نتیجه از مصرف هلههولههای پرکالری جلوگیری مینمایند.
اما در اینجا این سوال مطرح میشود که آیا ما در استفاده از مواد نشاستهای که حاوی ارزش تغذیهای بالایی هستند هیچ نوع محدودیتی نداریم؟ آیا میتوانیم به هر میزان که دلخواهمان است مواد نشاستهای مصرف کنیم؟
با وجود آنکه مواد نشاستهای حاوی ارزش تغذیهای بالایی هستند و برسلامت شخص اثرات مفیدی دارند اما افراط در مصرف آنها توصیه نمیشود و همیشه لازم است در این مورد حد اعتدال را رعایت نمود.
به چه علت نباید در مصرف کربوهیدراتها افراط کنیم؟
کربوهیدراتها از منابع غنی انرژی محسوب میشوند و تولید مقدار قابل توجهی انرژی در بدن مینمایند بنابراین افراط در مصرف آنها موجب افزایش وزن و چاقی میشود که عوارض ناگواری را در بر دارد.
مواد نشاستهای چون ارزش سیری بالایی دارند لذا جلو اشتها را برای صرف سایر مواد غذایی میگیرند.
عدم تنوع غذایی از دیگر عوارض افراط در مصرف کربوهیدراتها است وقتی غذای روزانه ما را عمدتاً مواد نشاستهای تشکیل دهد از سایر مواد غذایی به میزان کافی استفاده نخواهد شد در نتیجه تغذیه شخص منحصر به کربوهیدراتها خواهد شد. لازم به ذکر است که عدم تنوع غذایی و اختصاص برنامه غذایی به مواد خوراکی محدود ولو مواد غذایی مفید و دارای ارزش تغذیهای بالا - نمیتواند تمام نیازهای تغذیهای انسان را تامین کند و موجب عدم کفایت تغذیهای و ابتلا به کمبودهای غذایی خواهد شد.
اشکال دیگری که افراط در مصرف برخی مواد خوراکی از جمله کربوهیدراتها ایجاد میکند برقراری عادت غلط تکخوری و عدم تنوع برنامه غذائیست که موجب افراط در مصرف برخی مواد غذائی و عوارض ناشی از آن خواهد شد.
کربوهیدراتها چنانچه به طور نامعقول و بیش از حد لزوم مصرف شوند به آسانی تبدیل به چربی میشوند که علاوه بر افزایش وزن و چاقی، موجب افزایش چربیهای نامطلوب خون و لطمه به سلامت قلب و عروق خواهند شد.
چگونه از کربوهیدراتها استفاده بهینه بنمائیم؟
سعی کنیم تا حدامکان مواد نشاستهای را درحد تعادل جانشین مواد قندی بنمائیم.
همراه برنج نان استفاده نکنیم زیرا موجب افراط در مصرف مواد نشاستهای و نیز ایجاد عادت غلط مینماید. مگر اینکه در مصرف نان و برنج افراط نشود.
در طبخ برنج از روغن خیلی کم استفاده شود.
سیبزمینی به صورت پخته یا کباب شده استفاده شود و از مصرف سیبزمینی سرخ کرده و انواع چیپسهای چرب و شور پرهیز گردد.
اشکالی که معمولا به آن توجه نمیشود آنست که اکثرا همراه غلات بخصوص نان و برنج، مواد بسیار چرب و پرنمک استفاده میگردد، بنابراین موجب چاقی میشود. البته نمک ایجاد چاقی کاذب میکند بدین معنا که باعث تجمع آب در بدن شده و باین ترتیب ایجاد ادم(ورم) و افزایش وزن میکند ولی منجر به افزایش چربیهای زیر پوست نمیشود.
چنانچه نمک در مصرف افراط شود موجب افزایش فشار خون میگردد و سلامت قلب و عروق را به خطر میاندازد. همچنین جذب ثانوی کلسیم را در کلیه ها کاهش داده و باعث دفع زیاد کلسیم از ادرار میشود که پیامد آن بروز راشی تیسم در کودکان، نرمی استخوان در نوجوانان و جوانان و پوکیاستخوان در افراد میانسال و سالمندان میباشد. پس تا حد امکان نمک مصرفی خود را کاهش دهیم تا دچار عوارض ناگوار ناشی از آن نشویم.
برنج بصورت کته طبخ شود زیرا برنج آبکش شده مقدار زیادی از ویتامینهای گروه "ب" خود را از دست میدهد.
نان مصرفی خود را از بین انواع نانهای سبوس دار انتخاب کنیم زیرا این نوع نان حاوی مقدار قابل توجهی ویتامینهای گروه "ب"، ویتامین "ای" و نیز فیبر غذایی است که به سلامت انسان کمک زیادی میکند.
بهتر است برای افزایش کیفیت پروتئین موجود در غلات و حبوبات آنها را بطور مخلوط استفاده نماییم مثلا عدس پلو، پلو شوید باقلا، پلولوبیاچشم بلبلی، عدسی با نان و امثال آن.
غلات و حبوبات را مخلوط با سبزیجات مختلف طبخ نماییم. پلوهای حاوی فلفل دلمهای ،گوجه فرنگی، قارچ، پیاز، هویج یا بعنوان مثال عدسی همراه انواع سبزیجات و یا خوراک لوبیا چیتی یا چشم بلبلی یا سایر انواع لوبیا مخلوط با سبزیجات. دراین صورت ارزش تغذیهای این نوع غذاها بسیار افزایش پیدا میکند. علاوه برآن، این نوع خوراکها بسیار لذیذ و خوشمزه میباشند.
برای خواندن بخش دوم - چرا در مصرف کربوهیدراتها نباید افراط کنیم؟ - اینجا کلیک کنید.