امروز #ده اردیبهشت، روز عجیب و بزرگی است. روزی که هر ایرانی با قامتی استوار، عزتی پایدار، صدایی رسا، نام خلیج فارس را زمزمه می کند. نامی بلند آوازه در دنیا، نامی آشنا و غرور آفرین و البته رشک برانگیز برای قدرت پرستان و … .
صدای فارس از اعماق خلیج شنیده می شود که با هر نفسی خود را فارس می خواند. آرام باش ای خلیج همیشه فارس که اراده پولادین مردان غیور و شیر زنان سرزمینم تا ابد تو را فارس (پارس) نگاه خواهد داشت.
امروز و همیشه، روز غرورآفرینی و سرافرازی خلیج همیشه فارس خواهد بود. با کارناوال به کنار خلیج فارس خواهیم رفت تا بشناسیم این مرز مقتدر نیلگون ایران زمین را.
روز ملی خلیج نیلگون فارس بر زنان و مردان این مرز بوم مبارک.
از دیار خود به قصد دیدار از مرز نیلگون سرزمین مادریمان به جنوب #ایران سفر خواهیم کرد. سفری که ما را با جایگاه، پیشینه، سرگذشت #خلیج فارس آشنا خواهد کرد.
چشمانمان را مقابل پهنه ای نیلگون و پر رمز و راز می گشاییم. به راستی حسی غریبی است آرامش خلیج. چون مادری مهربان که جان خود را فدای فرزندش می کند. خلیج روزگار تلخ و زخم های عمیق و ناله های بلند، زیاد به خود دیده است اما صبور است و مهربان. غم دوران را در سینه خود نگاه داشته و روی آرامش و امنیت را به ما نشان می دهد. عظمت و نگاه پر راز خلیج همیشه فارس ما را ترغیب می کند تا بدانیم روزگارش را چگونه سپری کرده است که اینچنین سرافراز و مقتدر است…
من برای موجهای بیقرار تو بیقرارم و به ساحلت نشسته ام
با تو ای حماسه بزرگ نیلگون تا همیشه عاشقانه عهد بسته ام
“پرویز بیگی”
روز ملی خلیج فارس
دهم اردیبهشت سالروز خروج پرتغالی ها از #تنگه هرمز را #روز ملی خلیج فارس نامیده اند. روزی که ویژه تمامی ایرانیان است.
اتحادیه عرب استفاده از نام خلیج فارس را برای اعراب ممنوع اعلام کرده، این حرکت توهین آمیز در سال 1964میلادی رخ داد اما رسانه های گروهی در ایران تا سال 1381 سکوت اختیار کردند. تا اینکه اطلس جهانی ” National geographic ” که همیشه از نام خلیج فارس استفاده می کرد در سال 1383 نام دیگری را درکنار فارس قرار دادند. این حرکت موجب اعتراض و خشم فعالان اجتماعی و عموم مردم شد.پس از پیگیری ها و اضای بیش از 120 هزار نفر برنامه اعتراضی به موسسه، مدیر موسسه از ملت ایران عذر خواهی کرده و قول جبران این اشتباه خود را به ملت ایران داد.
در سال 1384، هیات دولت مصوبه ای را تایید کرد که به موجب آن دهم اردیبهشت هرسال ، “روز ملی خلیج فارس” نام گرفت.
اگر هزار بار نامهای دیگری بر او نِهند
دوباره پاک می کنم
و می نویسمش به خّط خوش
خلیج” جاودان” فارس
خلیج تا ابد همیشه فارس
پیشینه خلیج همیشه فارس
خلیج فارس امروزی، در گذشته وسعتی چندین برابر داشته و قسمت کوچکی از گستره آبی پهناوری است که در سالیان دور دریای پارس نامیده می شده زیرا در گذشته دریای پترس تمامی دریای مکران (عمان ) و بخشی از اقیانوس هند را تا حدود رود سند در بر می گرفته است. گستردگی آن تا حدی بوده که قسمت بیشتر جلگه های برازجان, بهبهان و #خوزستان ایران را تا به کوههای زاگرس تا اواخر دوره سوم زمین شناسی در زیر آب بوده اند و رودهای دجله و فرات به صورت جداگانه به آن متصل می شدند.
امروز دریای پارس آبراهی است که در امتداد دریای عمان قرار گرفته و کشورهای ایران، عربستان ، کویت ، قطر ، امارات ، بحرین ، عمان و عراق سهمی به اندازه مرزهایشان در این خلیج نیلگون دارند. این گستره آبی نقش بسیار مهمی در به وجود آمدن تمدن های باستانی داشته است و در طول تاریخ فرمانروایی آن متعلق به ایرانیان بوده است و ایران میراث دار اصلی آن محسوب می شود و نام “پارس” که از سه هزارسال پیش برآن نهاده شده، گواه این ادعاست. وسعت کنونی خلیج فارس در حدود در حدود 237473 کیلومتر مربع می باشد که پس از خلیج مکزیکو و خلیج هودسن سومین خلیج بزرگ جهان محسوب میشود.
خلیج پارس(فارس) از شرق از طریق تنگه هرمز و دریای عمان به اقیانوس هند راه دارد و از غرب به رودخانه اروند رود در خوزستان ایران که حاصل پیوند دو رودخانه دجله و فرات در عراق و الحاق رود کارون در ایران به آن است ختم می شود . گرم ترین پهنه آبی شناخته شده در جهان، خلیج فارس است و عمق کمی دارد به طوری که پر عمق ترین نقطه آن 93 متر در 15 کیلومتری تنب بزرگ، و کم عمق ترین بخش آن در غرب بین 10تا 30 متر است و همین کم عمقی سبب پیشروی خشکی ها به درون دریاست. آب خلیج بسیار شور است اما 200چشمه آب شیرین درکف و 25 چشمه کاملا شیرین در سواحل خود دارد. معروف ترین و بزرگ ترین رودهایی که به آن می ریزند عبارتند از : اروند، کارون، دیاله، زاب، جراحی، مند، دالکی و میناب.
قدیمی ترین دریایی که بشر می شناخته این پهنه آبی است. نقشه های تکتونیک خلیج فارس آن را جز کانون های زلزله خیز ایران می شناسد.
خلیج فارس از گذشته تا امروز
سواحل شمالی و جنوبی دریای پارس از مهمترین و شاید ابتدایی ترین سکونتگاه های بشر است و گهواره تمدن های درخشانی چون ایلامی، سومری، آکدی، آشوری، بابلی، مادی، پارسی، یونانی، اسلامی و… بوده است.
موقعیت استراتژیک و منابع طبیعی خلیج فارس سبب شده که از روزگاران قدیم تا کنون دولت ها و ملت ها و سلاطین و پادشاهان توجه ای ویژه به آن داشته باشند. توجه پادشاهان هخامنشی و پارتی برای گسترش بازرگانی در این منطقه نمونه جامعی از اهمیت آن می باشد.
دستور حفر کانال سوئز توسط داریوش پادشاه ایران برای آن بود که کشتی های بازرگانی بتوانند از دریای پارس وارد دریای سرخ شده و به مصر و مدیترانه راه پیدا کنند.
داریوش در سنگ نوشته خود چنین می گوید: “من پارسی ام و از پارس، مصر را فتح و امر کردم این کانال را بکنند و از ” پی رو ” (رودنیل) که در مصر جاری است تا دریایی از پارس به آن می روند. این کانال کنده شد و چنانکه امر کردم کشتی ها روانه شدند؛ چنانکه اراده من بود “
یکی از دو راه تجاری که توسط پارسها کنترل می شد، مسیری بود که از کنار فرات و از آسیای صغیر و سوریه و بین النهرین شمالی به سمت خلیج فارس گسترده بوده است. آنها بسیار با رویان رقابت داشتند و دریای فارس را به شکل راه ترانزیت برای گسترش بازرگانی در آوردند.
ساسانیان نیز به این رونق ادامه دادند وبندر سیراف ( اطراف بوشهر ) به مرکز بزرگ بازرگانی مبدل شد. رونق روابط تجاری را حتی در اسناد #تاریخی چین از سده چهارم تا دوازدهم میلادی بسیار دیده می شود.
ایرانیان پس از اسلام نیز در دریانوردی بسیار متبحرتر و کار آزموده تر از دیگر دولت های همسایه بودند.
و اما تعرض ها به حریم خلیج جاودان فارس و تغییر نام آن
موقعیت بالا و ممتاز خلیج فارس استعمارگران سودجو را همیشه برآن داشته که چشم طمع برآن بدوزند و از خواب و خیال تصرف این پهنه ارزشمند لحظه ای غافل نشوند. برطبق شواهد تاریخی خلیج در همه دوران ها از تعرض ها در امان نبوده؛ نمونه بارز آن تاخت و تاز عثمانی ها در دوره صفویه به خلیج فارس می باشد. از طرف دیگر تسلط کال پرتغالی ها براین منطقه در قرن 16 میلادی است که با عثمانی ها در جدال بودند، سرانجام شاه عباس به کمک انگلیسی ها منطقه را آزاد کرد اما پای انگلیسی ها را ه این منطقه باز کرد. سپس هلندی ها تنگه هرمز را تصاحب کرده و با در دست گرفتن سهمی از بازرگانی ایران، شروع به جدال و کشمکش با انگلیسی ها نمودند و بعد از چندی فرانسوی ها نیز به میدان آمدند.
خلیج فارس در دوره قاجار بیشترین تعرضات را متحمل شد. بی تدبیری شاهان قاجار حضور انگلیس، فرانسه و روسیه را پررنگ ساخت. امیرکبیر وزیر لایق و هوشمند این دوره بسیار تلاش نمود تا نیروی دریایی ایران را در خلیج فارس و دریای کاسپین تشکیل دهد اما اطرافیان کارشکن او، تلاش امیرکبیر را بی نتیجه کردند. این کشمکش ها تا دوره پهلوی ادامه داشت تا اینکه در این دوره با حمایت آمریکا ایران بر خلیج فارس تسلط یافت و نیروی دریایی خود را در آبهای خلیج مستقر کرد. اما وابستگی ایران به آمریکا عمر چندانی نداشت و انقلاب اسلامی بر نظام شاهنشاهی پیروز شد. از این پس آمریکا دسیسه های بسیاری در منطقه به راه انداخته ومسبب 8سال جنگ ایران و عراق شد. امروز نیز دولت های استعمار گر با تحریک کشورهای حاشیه خلیج جنگ های روانی علیه ایران به راه انداخته و درصدد تصاحب نام بلند آوازه خلیج فارس هستند، غافل از آنکه خلیج فارس(پارس) همیشه و تا ابد فارس (پارس) خواهد ماند.
در ابتدا دولت انگلیس در سال 1219 خورشیدی، نام دریای بریتانیا را برای خلیج فارس به کار برد اما این نام پذیرشی نیافت و آن را فراموش کردند.
سپس پرونده ای جعلی در سال 1316شمسی برای تغییر نام خلیج فارس تشکیل داد ، اولین کسی که برطبق این پروند از واژه ” خایج عربی ” برای توهین به هویت ایران، استفاده کرد کارگزار انگلیس ” لرد بلگریو” بود و در کتاب خود تلاش نمود تا این واژه را درمیان کشورهای همسایه رواج دهد. دلیل اعراب برای استفاده از کلمه عربی به جای فارس، هیچ پایه و اساس مکتوب و تاریخی ندارد و تنها به خاطر اینکه ساکنان حاشیه خلیج فارس عرب زبانند، می خواهند این تغییر نام را لحاظ کنند.
امروز بیگانگان نام خلیج عربی را در محافل خود به کار می برند و در تلاشند تا نام فارس را محو کنند و دولتهای ابرقدرت اروپایی و آمریکایی در ظاهر وارد این معرکه سیاسی به راه انداخته نمی شوند اما با برداشتن نام فارس از نقشه ها و سایت ها، حمایت خود را از دول عربی ثابت کرده اند.
کور باد آن دیده که چشم طمع سوی تو داشت قطع بادآن دست کز بهر تو فکربد نگاشت
نام زیبایت،خلیج فارس، تا روز جزاست ای سراپا شور،نامت، بهترین ، در ماهواست
فارس بودی،فارس هستی،فارس میمانیعزیز باشهیدانت سرودعشق میخوانی عزیز
“حسین بزرگی”
ویدیویی درباره پیشینه و جغرافیای خلیج فارس
در حال بارگذاری ویدئو ...
شواهد تاریخی برای اثبات نام خلیج فارس
برای نامگذاری کوه ها و رودها و دریاها و… اغلب از نام سرزمین های مجاور آنها استفاده می شود. مانند خلیج مکزیک. خلیج فارس و…
قسمت جنوب غربی ایران به نام فارس شناخته شده و ساکنان آن را پرسه ها یا پارسیان می نامند و دوسلسله پادشاهی بزرگ هخامنشی و ساسانی از این قوم برخاستند. دریای مجاور این ناحیه را پارس نامیدند. در آن زمان هیپ یک از کشورهای امروزی حضور نداشتند و یا اگر بودند زیر تسلط ایرانیان بوده اند حتی یونایان نیز برای ورود کشتی هایشان به آب دریای پارس از ایرانیان اجازه می گرفتند.
عبارت «درایه تیه هچا پارسا آبی» در کتیبه های داریوش بزرگ به معنای دریای پارس است.
جغرافی دانان و نویسندگان عرب زبان نیز در کتب خود خلیج را فارس نامیده اند.از آنجمله:
کتاب” مسالک و ممالک” نوشته ابی القاسم عبیدالله بن عبدالله مستوفی در قرن سوم هجری
کتاب “مروج الذهب و معادن الجوهر” نوشته ی مسعودی
کتاب “صوره الارض” نوشته ابن حوقل جغرافیدان و سیاح مشهور عرب
کتاب “تقویم البلدان” نوشته ی ابوالفداء
کتاب “معجم البلدان” یاقوت حموی
این ها تعدا اندکی از مدارک مکتوب برای اثبات نام فارس است. که تمامی جغرافیدانان و تاریخ شناسان عرب و … آنها را به عنوان منابع مستند می شناسند.
ویدیو اثبات نام خلیج فارس
در حال بارگذاری ویدئو ...
سخن کارناوال
خلیج نیلگون فارس به محافظان خود، مردا و زنان دلیر ایران زمین می بالد. نام بلند فارس را در این روز باشکوه یک صدا می خوانیم تا نوای خلیج فارس در دنیا پیچیده شود تا جهانیان بدانند فارس همیشه فارس خواهد ماند.
و در آخر بشنو سرود غرور آفرین خلیج فارس را …
در حال بارگذاری ویدئو ...