به گزارش ایسنا و به نقل از مدیکال اکسپرس، به وجود ناهنجاری در تقسیم سلول بنیادی خون سندرم میلودیسپلاستیک گفته میشود. این سندروم از نظر کمی و کیفی در نقصان تولید سلولهای خونی نقش دارد. نشانههای این سندروم در کم خونی که نیاز به تزریق خون مزمن داشته باشد نیز دیده میشود. در بیشتر مواقع به دلیل افزایش نارسایی مغز استخوان هر یک از سلولهای خونی گویچه سرخ، گویچه سفید یا پلاکت دچار کاهش تولید میشوند.
"آیالو تفری"(Ayalew Tefferi) خون شناس میو کلینیک و نویسنده ارشد این مطالعه گفت: سندرم میلودیسپلاستیک یکی از شایع ترین سرطانهای خون در سالمندان به شمار میرود و سالانه بیش از 50 مورد از هر 100 هزار فرد بالای 65 سال به این بیماری مبتلا میشوند.
دکتر تفری در ادامه افزود: درمانهای دارویی فعلی که برای درمان سندرم میلودیسپلاستیک مورد استفاده قرار میگیرند، موثر نیستند و اغلب موارد سبب کاهش کم خونی میشود.
تنها درمانی که فرصتی برای درمان یا بقای طولانی مدت ارائه میدهد، پیوند آلوژنیک "سلولهای بنیادی خونساز"(hematopoietic stem cell) است. سلولهای بنیادی خون ساز سلولهای نارسی هستند که میتوانند به سلولهای خونی تبدیل شوند. این سلولهای بنیادی در مغز استخوان، جریان خون داخل عروقی و خون بندناف وجود دارند اما متاسفانه، این روش نیز خطراتی نظیر مرگ بیمار و ابتلا به دیگر بیماریها را در پی دارد، بنابراین اکنون یک ابزار تشخیصی دقیق و قابل اطمینان بهترین گزینه برای بیماران محسوب میشود.
دکتر تفری میگوید ابزار تشخیصی که ما برای سندرم میلودیسپلاستیک توسعه دادهایم، مبتنی بر "سیستم نمره دهی تشخیصی بین المللی"(international prognostic scoring system) است.
دکتر تفری و پژوهشگران "دانشگاه ملی تایوان" شهر تایپه، جهشهای ژنی و تاثیر آن بر مدت بقا را در 685 بیمار مبتلا به سندرم میلودیسپلاستیک مورد بررسی قرار دادند. محققان جهش ژن نامطلوب،" SF3B1" و جهش ژنهای نامطلوب، "ASXL1" و "RUNX1" را شناسایی کردند و از آن اطلاعات برای توسعه یک سیستم تشخیصی مایو کلینیک برای سندرم میلودیسپلاستیک استفاده کردند.
تفری در انتها گفت: ابزار تشخیصی مایو کلینیک برای سندرم میلودیسپلاستیک، یک سیستم تشخیصی ساده و خوب است که اطلاعات ژنتیکی و بالینی را ادغام میکند و علاوه بر آن اطلاعات ژنتیکی همانند اطلاعات "سیتوژنتیک" (cytogenetic) هر فرد را نیز نشان میدهد. سیتوژنتیک علم مطالعه ساختمان کروموزوم هاست. در این علم کروموزومها با استفاده از تکنیکهای باندینگ(نوارگذاری) یا شیوههای سیتوژنتیک ملکولی مورد تحلیل و بررسی قرار میگیرند. سیستم تشخیصی مایو یک پیشرفت کامل در توسعه یک ابزار تشخیصی بینالمللی است.