حجت الاسلام و المسلمین اکبری رئیس کل دادگستری استان هرمزگان در گفتوگو با خبرنگار گروه حقوقی و قضایی خبرگزاری میزان گفت: سیستم مدیریت پروندهها (سمپ) به منظور تسهیل در امور مراجعین و با هدف تسریع در روند رسیدگیهای قضایی در محاکم استان مورد بهره برداری قرار میگیرد.
وی با تبیین علل اهمیت و جایگاه مؤثر آراء صادره از سوی محاکم کیفری یک، انقلاب و تجدیدنظر بر روند تسریع در رسیدگی و اتقان آراء، لزوم رفع اطاله دادرسی و اجرای به هنگام احکام را مورد تاکید قرار داد.
رئیس کل دادگستری استان هرمزگان در ادامه بیان کرد: از سال 1388 و با استقرار و راه اندازی سیستم مدیریت پروندهها (سمپ)، پروندههای کاغذی برچیده شده و در حال حاضر در هیچ محکمهای در استان سیستم ثبت پروندهها به صورت دستی وجود ندارد.
این مقام قضایی در استان هرمزگان با اعلام اینکه با راهاندازی سیستم مدیریت پروندهها، تمام شعب دادگستری طی شبانهروز و در کمترین زمان ممکن قابل دسترسی هستند، از برنامهریزیهای گسترده به منظور توسعه دفاتر خدمات الکترونیک قضایی در سایر مناطق استان هرمزگان نیز خبر داد.
حجت الاسلام والمسلمین اکبری خاطرنشان کرد: دستگاه قضایی استان هرمزگان با استفاده از سازوکارهای موجود و در یک برنامه زمانبندی شده موفق شده است، تعداد 9 دفتر خدمات الکترونیک قضایی را در مناطق مختلف استان افتتاح و راه اندازی کند.
رئیس شورای قضایی استان هرمزگان افزود: ثبت دادخواست دعاوی مالی، غیرمالی و خانواده، ثبت اظهارنامه و پیگیری امور حقوقی و قضایی از جمله وظایف این دفاتر است.
رئیس کل دادگستری هرمزگان با بیان اینکه امروزه شاهد هستیم که بخش قابل توجهی از ارائه خدمات با استفاده از فنآوریهای نوین تسهیل شده است، خاطر نشان ساخت: در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی تلاش میشود خدمت رسانی سریعتر، صحیح، دقیق و بدون لزوم مراجعه به دادگستری ارائه شود.
حجتالاسلام والمسلمین اکبری، کاهش مراجعات حضوری، استفاده از ظرفیت بخش خصوصی، جلوگیری از اتلاف وقت و تسریع در روند اجرایی پروندهها را از دیگر مزایای راه اندازی و گسترش پوشش خدمت رسانی دفاتر الکترونیک قضایی در مناطق مختلف هرمزگان عنوان کرد.
وی با اعلام اینکه دفتر خدمات الکترونیک قضایی شهرستان جاسک به عنوان نهمین دفتر از این نوع در سطح استان، افتتاح و راه اندازی شد خاطرنشان کرد: با توجه به تمهیدات اندیشیده شده و ایجاد زیرساختهای مناسب در حال حاضر 78 درصد از ابلاغات دستگاه قضایی استان هرمزگان به صورت الکترونیک صورت میگیرد.
رئیس کل دادگستری استان هرمزگان اظهار داشت: با تصویب آییننامه نحوه استفاده از سامانههای رایانهای ومخابراتی موضوع ماده 175 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب سال 1392 از سوی رئیس قوه قضائیه و با اجرای طرح ابلاغ الکترونیکی اوراق قضایی در دادگستری استان هرمزگان، مشکلات موجود در دایره ابلاغ به صورت سنتی مرتفع شده و گام مؤثری در راستای کاهش زمان، هزینهها و رفع اطاله دادرسی، ارتقاء سطح امنیت و جلوگیری از هر گونه سوءاستفاده در این حوزه برداشته شده است.
حجت الاسلام والمسلمین اکبری در تشریح این طرح خاطر نشان کرد: اصحاب دعوی در پروندههای قضایی ابتدا با مراجعه به سامانه این طرح موسوم به (ثنا) در منزل به صورت خودکاربری یا دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، مراحل ثبتنام را انجام و سپس در مراکز تعیین شده از سوی دادگستری و دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مستقر در نقاط مختلف استان، با ارائه کد ملی، نسبت به احراز هویت اقدام نموده و شناسه قضایی (رمز شخصی) را از طریق پیامک نام کاربری و رمز دریافت میکنند و با ارائه این شناسه و با مراجعه به سامانه ابلاغ همه اوراق مربوطه را مشاهده خواهند کرد.
رئیس کل دادگستری استان هرمزگان تصریح کرد: در قالب این طرح، اوراق قضایی مانند اخطاریه و احضاریه، به صورت الکترونیکی به طرفین پرونده ابلاغ میشود و به منظور دریافت الکترونیک اوراق قضایی برای طرفین پرونده، حساب کاربری قضایی تعریف میشود و در اختیار آنان قرار میگیرد.
این مسئول عالی قضایی در ادامه افزود: پس از ارسال اوراق قضایی، پیامکی نیز برای طرفین پرونده فرستاده میشود تا با مراجعه به حساب کاربری قضایی خود، اوراق قضایی را دریافت کنند و به محض باز نمودن فایل مربوطه از سوی هر یک از کاربران این سامانه اقدام مذکور به منزله ابلاغ واقعی محسوب میگردد و در صورت باز نکردن فایل مربوطه ابلاغ قانونی متصور میباشد.
رئیس کل دادگستری استان هرمزگان اظهار داشت: الکترونیکی شدن روند ابلاغها، علاوه بر صرفهجویی در وقت، در کاهش هزینهها نیز تأثیر بسزایی دارد به نحویکه حذف کاغذ، ارسال پستی و استفاده از نیروی انسانی برای ابلاغ اوراق، کمک شایانی در شیوه نوین دادرسیها و ارائه خدمات به مردم داشته است.
وی در خصوص شیوه راهاندازی سیستم ابلاغ الکترونیک گفت: سامانهای به نام ابلاغ طراحی شده است که کلیه ابلاغها از سامانه CMS به طور اتوماتیک به سامانه ابلاغ ارسال میشود و طرفین پروندههای قضایی به آن دسترسی دارند و در هر مکانی که به اینترنت دسترسی داشته باشند، میتوانند با مراجعه به این سامانه ابلاغ خود را دریافت کنند.
حجت الاسلام والمسلمین اکبری تأکید کرد: در ابتدای امر افراد با یک نام کاربری و رمز عبور وارد سامانه مذکور میشوند، البته افراد برای دریافت این رمز عبور نیازی به مراجعه به دادگاه یا دادسرا ندارند و حتی بدون مراجعه به دستگاه قضایی میتوانند با ورود به سامانه ثنا ثبت نام و احراز هویت شوند.
رئیس کل دادگستری استان هرمزگان اظهارداشت: در همین راستا در جریان برگزاری جلسه کمیته تخصصی رفع اطاله دادرسی دادگستری کل استان هرمزگان، عملکرد شعب کیفری یک، انقلاب و تجدیدنظر از نظر شاخص هایی، چون آمار عملکرد، تعداد اوقات رسیدگی، اوقات تجدیدشده، متوسط زمان رسیدگی، آخرین وقت رسیدگی و گزارش کمی و کیفی با استفاده از سیستم مدیریت پروندهها (سمپ) مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفته است.