رئیس انجمن داروسازان ایران ضمن هشدار نسبت به بحران نقدینگی در سیستم دارویی کشور، تاثیر تحریمهای آمریکا در چرخه تامین دارو را متذکر شد و گفت: اینکه گفته میشود تحریمهای آمریکا، دارو را شامل نمیشود، صحیح نیست.
به گزارش ، دکتر محمدباقر ضیا در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه تحریمها در تامین، تولید، صادرات و در نهایت توزیع دارو تاثیرگذار خواهد بود، افزود: مشکلات در چرخه دارو را باید از دو زاویه بررسی کرد؛ یکی وضعیت مبادلات بینالمللی و مشکلات بانکی در سطح بینالمللی و دیگری هم برخی مسائل داخلی که مشکلاتی را در مسیر تامین دارو، رقم میزند.
ضیا با اشاره به مشکلات بانکی و موانع ناشی از تحریم در نقل و انتقال پول و کاهش تمایل فروشندگان شرکتهای خارجی برای معامله به دلیل ریسکهای موجود، گفت: برخی دخالتهای دولتی در بخش خصوصی و در تامین دارو یکی از مشکلات مهم این حوزه است. دولت بزرگترین خریدار دارو است و بر اساس آمار حدود 50 درصد دارو را داروخانهها و مراکز دولتی تهیه و تامین میکنند. از طرفی قیمتگذاری دارو نیز بر عهده دولت است و ناظر توزیع و تهیه دارو نیز دولت است. در نتیجه زمانیکه بحرانی به وجود میآید، نقدینگی از سیستم دارویی رخت بر میبندد. در حال حاضر بزرگترین مشکل سیستم دارویی، بحران نقدینگی آن است.
رئیس انجمن داروسازان ایران درباره بحران نقدینگی در چرخه دارو افزود: بالاترین بدهیها در حوزه دارو به حدود 12 ماه میرسد که البته برای مراکز دولتی است و متاسفانه این سیکل معیوب ادامه مییابد و به این ترتیب سیستم دارویی نقدینگی خود را از دست میدهد.
وی در پایان گفت: بر اساس اصل 44 قانون اساسی و آییننامه بودجه سال 96 از سوی هیئت دولت وزارت بهداشت موظف بود که 10 درصد از وظایف خود را به بخش خصوصی واگذار کند، نه تنها این اتفاق نیفتاده بلکه بر اساس آمار، داروخانههای دولتی، هلال احمر و دانشکدهها و مجموعه مراکز دولتی در عرضه دارو، وزنشان سنگینتر شده و از 29 درصد به 51 درصد رسیده است.