در مرحله اول اجرای طرح بانک مرکزی برای رمز دوم یکبار مصرف (پویا)، کاربران میتوانند تا 100 هزار تومان در 24 ساعت تراکنش اینترنتی داشته باشند، بدون اینکه نیاز به رمز پویا پیدا کنند.
به گزارش دیجیاتو، بانک مرکزی قصد دارد که فرهنگ استفاده از رمز یکبار مصرف (پویا) را به تدریج در بین مردم جا بیندازد و از همین رو تصمیم گرفته این طرح را به صورت پلهای به مرحله نهایی خود برساند. گام اول این طرح از بامداد امروز با اجرایی شدن سامانه هریم (ارسال پیامکی رمز دوم پویا) برای دو بانک ملت و پارسیان رخ خواهد داد و گامهای بعدی نیز کم کم برداشته خواهند شد.
گزارشها حکایت از این دارد که فیشینگ در تراکنشهای با حجم و رقم بالا بیشتر رخ میدهد و از همین رو بانک مرکزی تصمیم گرفته بخش اعظمی از تراکنشهای کشور را که مربوط به تراکنشهای زیر صد هزار تومان میشوند؛ بدون نیاز به رمز پویا عملیاتی کند.
در این حالت، کاربران میتوانند از رمز ایستای سابق خود استفاده کنند و ضرورتی برای استفاده از رمز پویا وجود ندارد. البته ناگفته نماند 100 هزار تومان برای مجموعه تراکنشهای یک فرد در طول یک شبانه روز (24 ساعته) خواهد بود. به این معنی که اگر یک دو تراکنش 40 هزار تومانی انجام دادید و سومین تراکنش شما 30 هزار تومان بود، چون مجموع مبلغ از سقف حد 100 هزار تومان روزانه بیشتر خواهد شد، سومین تراکنش به رمز پویا نیاز خواهد داشت.
تراکنشهای زیر صد هزار تومان به بسیاری از خریدها و پرداختهای اینترنتی خرد از استارتاپها و فروشگاههای اینترنتی برمیگردد و همچنین بسیاری از قبوض مردم نیز رقمی زیر صد هزار تومان دارند. عدم استفاده اجباری از رمز پویا در این تراکنشها باعث آسان شدن عملیات پرداختی پیرامون این موضوعات برمیگردد و کاربران را درگیر استفاده از رمز پویا نمیکند.
این موضوع البته میتواند مشکلاتی به وجود بیاورد و بانکها را زیر بار تقبل مسئولیت فیشینگهای زیر صد هزار تومان نبرد؛ از همین رو برخی گزارشها خبر از این میدهند که اجباری نبودن رمز پویا برای تراکنشهای زیر صد هزار تومان مقطعی بوده و بانک مرکزی قصد دارد پس از سال نو و در سال 1399، برای همه تراکنشها، ولو یک تراکنش یک هزار تومنی، استفاده از رمز پویا را اجباری کند. در این رابطه باید منتظر بیانیه رسمی بانک مرکزی بود.
گفتنی است تا اعمال تغییرات اصلی و صد در صدی رمز یکبار مصرف پویا، همچنان رمز دوم ایستا (رمز دوم ثابت قبلی) برای تمامی مشتریان قابل استفاده است اما در همین حال به بانکها ابلاغ شده است که در کنار تمام این تغییرات، هر چه زودتر به سامانه «هریم» متصل شده و گزینه دریافت رمز دوم پویا را برای تمام درگاههای پرداخت اینترنتی و سایر پلتفرمهای پرداخت غیر حضوری فعال کنند. پیش بینی میشود اجراکنندگان طرح رمز پویا در سه ماهه پایانی سال (که پرتراکنشترین فصل سال است) بتوانند مشکلات ریز و درشت طرح را پیدا و آنها را تا قبل از سال جدید حل و فصل نمایند.