فرید براتی سده مدیرکل دفتر پیشگیری از اعتیاد سازمان بهزیستی کشور در گفتوگو با خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره اجرای طرح جمع آوری معتادان متجاهر در استانهای کشور، گفت: آذربایجان غربی و شرقی، تهران، چهارمحال و بختیاری، خراسان رضوی و شمالی، زنجان، سیستان و بلوچستان، فارس، قم و همدان از جمله استانهایی هستند که طرح جمع آوری معتادان متجاهر را آغاز کردند و زیرساختهای لازم در این استانها فراهم شده است.
وی با بیان اینکه 42 مرحله جمع آوری معتادان متجاهر در شهرهای نام برده صورت گرفته است، افزود: بیش از 6 هزار و 660 نفر در سراسر کشور جمع آوری شدند و از 4 هزار و 497 نفر تست کرونا گرفته شده است و تست کرونای 53 نفر مثبت اعلام شده که از این تعداد 41 نفر به مراکز درمانی منتقل و 8 نفر نیز در خود مراکز قرنطینه ایزوله شدند، همچنین 4 هزار و 968 نفر بعد از اتمام مدت 14 روزه قرنطینه وارد مراکز ماده 16 شدند و 34 نفر از معتادانی که تست کرونایشان مثبت شده نیز در تهران هستند.
علت کم بودن معتادان متجاهر کرونایی مشخص شد
مدیرکل دفتر پیشگیری از اعتیاد سازمان بهزیستی کشور درباره علت پایین بودن آمار مثبت بودن تست کرونای معتادان، اظهار کرد: پیش از این که معتادان متجاهر جمع آوری شوند، سازمان بهزیستی به آنها خدمات ارائه میداد و بین معتادان در پاتوقها ماسک، دستکش و مواد ضدعفونی کننده توزیع میکرد.
براتی با اشاره به اینکه یکی از دلایل پایین بودن آمار مثبت تست کرونای معتادان ارائه مجموعه این خدمات است، گفت: دلیل دیگر پایین بودن آمار مثبت تست کرونای معتادان متجاهر، این است که معتادان در پاتوق به صورت ایزوله بودند یعنی کسی وارد پاتوق نمیشد و آنها هم از پاتوق خارج نمیشدند مگر برای تهیه موادمخدر که آن هم اکثرا در داخل پاتوقها میتوانند تهیه کنند.
وی با بیان اینکه فاصله گذاری اجتماعی در پاتوقها رعایت میشود، افزود: در پاتوق، معتادان با یکدیگر ارتباط ندارند و به صورتی فاصله گذاری اجتماعی بین آنها رعایت میشود و این ویروس هم از راه ارتباط با یکدیگر منتقل میشود، اما این افراد با یکدیگر ارتباط زیادی ندارند. این دو دلیل میتواند در پایین بودن آمار مثبت بودن تست کرونای معتادان تأثیرگذار باشد.
مدیرکل دفتر پیشگیری از اعتیاد سازمان بهزیستی کشور در پاسخ به برخی از شایعات مبنی بر اینکه ممکن است آنهایی که تستشان مثبت بوده اعتیاد نداشته باشند؟، تصریح کرد: این طور نیست وقتی معتادان متجاهر جمع آوری میشوند و به مراکز قرنطینه ارسال میشوند از آنها قبل از گرفتن تست کرونا، تست اعتیاد گرفته میشود که اگر تستشان منفی باشد در مراکز نگهداری نمیشوند، به همین دلیل تمامی این افرادی که تست کرونایشان مثبت بوده اعتیاد دارند.
معتادان کرونایی از افراد عادی جدا نمیشوند
براتی در پاسخ به این سئوال مبنی بر اینکه چرا معتادان متجاهری که تست کرونایشان مثبت اعلام میشود را از سایر بیماران کرونایی جدا کرده و در یک مرکز جدا برای درمان آنها اقدام میشود؟، تصریح کرد: در اغلب استانها این اتفاق نیفتاده و معتادان متجاهری که تست کرونایشان مثبت اعلام شده است در مراکز درمانی مانند سایر افراد نگهداری میشوند، به عنوان نمونه در تهران که بیشترین آمار مثبت بودن تست کرونای معتادان متجاهر اعلام شده است نیز این کار را نکردیم و آنها در یکی از نقاهتگاههای سپاه نگهداری میشوند که افراد عادی نیز در آنجا حضور دارند و جداسازی اصلا مطرح نبوده است.
جزئیات عدم پرداخت بدهی بهزیستی به مراکز درمانی اعتیاد
مدیرکل دفتر پیشگیری از اعتیاد سازمان بهزیستی کشور درباره عدم پرداخت بدهی بهزیستی به مراکز درمانی اعتیاد، گفت: هنوز بودجه مشخصی برای درمان معتادان به بهزیستی اختصاص داده نشده است و ستاد مبارزه با مواد مخدر هم هنوز پولی به بهزیستی نداده است و سال گذشته هر میزان بودجهای که تخصیص دادند را به مراکز درمانی اختصاص دادیم.
وی با بیان اینکه سال گذشته ستاد مبارزه با موادمخدر به بهزیستی اعلام کرد که بخشی از این بودجه را با تفاهم نامهای که با وزارت کشور امضا میکنند، پرداخت خواهد کرد، گفت: اما وزارت کشور هیچ پولی به ستاد مبارزه با موادمخدر پرداخت نکرد، بنابراین امسال هیچ پولی به بهزیستی برای درمان معتادان متجاهر پرداخت نشده است که بهزیستی به مراکز درمانی دهد.
براتی خاطرنشان کرد: سرانه سال گذشته به ازای نگهداری هر معتاد متجاهر 20 هزار تومان بوده است و نباید بخش خصوصی را که تمام قد خدمات ارائه میدهد، رها کنند و بدهی اش را پرداخت نکنند؛ حداقل ستاد مبارزه با مواد مخدر بدهی سال گذشته را پرداخت کند تا ما بتوانیم بین مراکز این بودجه را توزیع کنیم، چراکه این عدم پرداخت بدهیها بر ارائه خدمات به معتادان متجاهر تأثیر دارد، به همین منظور به مراکز درمانی اعتیاد حق میهیم.