ویتامین D یکی از ویتامینهای محلول در چربی است که بدن ما برای رشد و استحکام استخوانها به آن نیاز دارد. این ویتامین با کنترل تعادل کلسیم و فسفر، افزایش جذب فسفر و کلسیم از رودهها و کاهش دفع از کلیه، مانعِ بروز مشکلاتی همچون پوکی استخوان میشود. امروزه در سراسر جهان بسیاری از افراد دچار کمبود ویتامین D هستند که اغلب تغذیهی نادرست و عدم دسترسی به نور خورشید دلیل آن است. در ادامه ما را همراهی کنید تا منابع ویتامین D را به شما معرفی کنیم.
ویتامین D از آنجایی که هم میتواند از طریق مواد غذایی و هم از طریق نور خورشید جذب بدن شود منحصربهفرد است. با این حال حدود 50 درصد از جمعیت جهان بهاندازهی کافی نور خورشید دریافت نمیکنند و 40 درصد از مردم آمریکا کمبود ویتامین D دارند.
این امر تا حدی به این دلیل است که مردم بیشتر وقت خود را در خانه و فضاهای سربستهی دیگر سپری میکنند، کرم ضد آفتاب میزنند و از رژیم غذایی غربی پیروی میکنند که میزان منابعِ ویتامین D آن اندک است.
میزان مصرف روزانهی ویتامین D، باید 400 واحد در هر روز باشد که از طریق غذا تأمین میشود اما بسیاری از سازمانهای بهداشتی توصیه میکنند این میزان به 600 واحد در روز برسد.
اگر بهاندازهی کافی نور خورشید دریافت نمیکنید، باید این اندازه را به 1000 واحد در روز برسانید. در این مقاله غذاهای سالمی را به شما معرفی میکنیم که منابع غذایی ویتامین D هستند:
سالمون
سالمون نوعی ماهی پرچرب پرطرفدار و یکی از منابع غنی ویتامین D است. 100 گرم از ماهی سالمون حاوی حدود 361 الی 685 واحد ویتامین D است. با این حال دقیقا مشخص نشده است که این مقدار از ویتامین D برای ماهیهای دریایی است یا ماهیهای پرورشی. شاید اصلا این موضوع اهمیت نداشته باشد اما میتواند تفاوت زیادی ایجاد کند.
نتایج مطالعهای نشان داده است که ماهیهایی که بهطور طبیعی از دریا و رودخانهها صید میشود، بهطور متوسط در هر 100 گرم حاوی 988 واحد ویتامین D هستند. این میزان، 247 درصد از شاخص نیاز روزانه (RDI) به ویتامین D را تأمین میکند.
برخی مطالعات حتی درصد بالاتری از این میزان ویتامین را در ماهیهای طبیعی نشان داده است که به 1300 واحد در هر وعده میرسد. ماهیهای پرورشی بهطور متوسط فقط 25 درصد از این میزان را تأمین میکند. با این حال این بدان معناست که هر وعده مصرف ماهی سالمون پرورشی، 250 واحد ویتامین D تأمین میکند که معادل 63 درصد نیاز روزانهی ما به این ویتامین است.
شاه ماهی و ساردین
شاه ماهی در سراسر جهان مصرف میشود. این ماهی به اشکال خام، کنسروی، دودی و نمکسود سرو میشود. این ماهی همچنین منبع غنی ویتامین D است. شاه ماهی تازهی اقیانوس اطلس در هر 100 گرم، حاوی 1628 واحد ویتامین D است؛ یعنی چهار برابرِ شاخص میزان نیاز روزانه ویتامین D.
اگر ماهی تازه دوست ندارید، میتوانید شاه ماهی نمکسود مصرف کنید که آن هم یکی از منابع ویتامین D است و در هر 100 گرم آن، 680 واحد ویتامین D وجود دارد که برابرِ 170 درصد از شاخص RDI است.
ماهی نمکسود در عین حال مقادیر زیادی سدیم دارد که برخی از افراد، بیش از اندازه مصرف میکنند.
ماهی ساردین نوع دیگری از شاه ماهی است که مقدار زیادی ویتامین D دارد. در هر وعده مصرف این ماهی، 272 واحد ویتامین D وارد بدن میشود که 68 درصد شاخص RDI است. انواع دیگر ماهیهای چرب نیز منبع خوبی برای تأمین ویتامین D است؛ لوزیماهی یا هلیبوت (که نوعی ماهی پهن بزرگ است) در هر 100 گرم حاوی 600 واحد و ماهی ماکرل در هر 100 گرم حاوی 360 واحد ویتامین D است.
روغن جگر ماهی
روغن جگر ماهی یکی از مکملهای پرطرفدار است. اگر ماهی دوست ندارید، میتوانید با مصرف روغن جگر ماهی مواد مغذی خاص مورد نیاز بدن خود را که در دیگر منابع بهسختی یافت میشود، تأمین کنید.
در هر قاشق چایخوری از روغن جگر ماهی، 450 واحد ویتامین D وجود دارد و با این حساب، این مادهی مغذی یکی از بهترین منابع تأمین این ویتامین محسوب میشود. روغن جگر ماهی از گذشته بهمنظور پیشگیری و درمان کمبود ویتامین D در کودکان مورد استفاده قرار گرفته است.
روغن جگر ماهی همچنین منبع فوقالعادهای از ویتامین A است که فقط در یک قاشق چایخوری از آن، 90 درصد شاخص RDI وجود دارد. با این حال دریافت مقدار بیش از اندازهی ویتامین A میتواند مضر و خطرناک باشد. پس بهتر است در مصرف روغن جگر ماهی دقت و احتیاط کنید و بیش از مقدار نیاز بدنتان، مصرف نکنید.
این ماده همچنین حاوی اسید چرب امگا 3 است که کمبود آن در بدن بسیاری از افراد وجود دارد.
کنسرو ماهی تن
بسیاری از افراد کنسرو ماهی تن سبک را بهدلیل طعم و بوی ملایم آن دوست دارند و به دلیل اینکه میتوانند در خانه و مدت طولانیتری از آن نگهداری کنند، رغبت زیادی به مصرفاش دارند. همچنین قیمت آن نسبت به ماهی تازه ارزانتر است.
کنسرو ماهی تن در هر 100 گرم، حاوی 236 واحد ویتامین D است که این مقدار بیش از نیمی از شاخص RDI است. همچنین این کنسرو حاوی ویتامین ب3 و ویتامین K است.
متأسفانه کنسرو ماهی تن حاوی سمی به نام methylmercury است که در بسیاری از انواع ماهی پیدا میشود. اگر این سم در خون منتشر شود، میتواند باعث بهوجود آمدن مشکلات جدی برای سلامتی انسان شود. با این حال برخی از انواع ماهیها خطر کمتری نسبت به سایر انواع دارد. ماهی تن سبک انتخاب بهتری نسبت به ماهی تن سفید است و مصرف آن تا 170 گرم در هفته، مفید است و عارضهای ندارد.
میگو
میگو یکی از محبوبترین نوع سختپوستان است. با این حال برخلاف سایر منابع ویتامین D که پرچرب هستند، میگو میزان چربی بسیار پایینی دارد. بهرغم این موضوع، این مادهی مغذی حاوی مقدار زیادی ویتامین D است؛ در هر 100 گرم میگو 152 واحد ویتامین D وجود دارد که معادل 38 درصد شاخص RDI است.
میگو حاوی اسید چرب امگا3 نیز هست اما این مقدار نسبت به سایر موادی که ویتامین D زیادی دارند، کمتر است. در هر 100 گرم از میگو، 152 میلیگرم کلسترول نیز وجود دارد که مقدار قابل توجهی است. با این حال این مسئله نباید باعث نگرانی شما شود. بسیاری از مطالعات اخیر نشان داده است که مصرف رژیمی کلسترول، تأثیر زیادی بر سطح کلسترول خون ندارد. حتی یکی از منابع معتبر برای تنظیم برنامههای غذایی نیز سقف کلسترول مصرفی را برداشته و اعلام کرده است مصرف زیاد کلسترول اهمیت چندانی ندارد.
زردهی تخممرغ
خبر خوب برای افرادی که ماهی دوست ندارند: غذاهای دریایی تنها منابع ویتامین D نیستند. تخممرغ کامل، منبع خوبی است؛ همچنین یک غذای خوشمزه و مغذی نیز محسوب میشود. در حالی که بیشترین پروتئین تخممرغ در سفیدهی آن است، چربی، ویتامینها و مواد معدنی آن عمدتا در زرده وجود دارد.
زردهی یک تخممرغ صنعتی معمولی، حاوی 18 الی 39 واحد ویتامین D است که مقدارش خیلی هم زیاد نیست. با این حال ویتامین D موجود در تخممرغ محلی که تولید مرغهایی است که در مراتع و زیر نور آفتاب رشد کردهاند، 3 الی 4 برابر بیشتر است.
به علاوه تخممرغهایی که حاصل مرغهایی هستند که با خوراک غنیشدهی ویتامین D تغذیه شدهاند، مقدار بسیار زیادی ویتامین D دارند که گفته میشود این مقدار به 6000 واحد در هر زرده نیز میرسد.
خوردن تخممرغهای محلی یا تخممرغهای صنعتی که ویتامین D زیادی دارند، میتواند به تأمین نیاز روزانهی شما به این ویتامین کمک زیادی کند.
به استثنای غذاهای غنیشده، قارچ تنها منبع گیاهی ویتامین D است. قارچها نیز مانند انسان، اگر در معرض پرتوهای فرابنفش قرار بگیرند، میتوانند این ویتامین را تولید کنند. قارچها ویتامین D2 تولید میکنند و حیوانات ویتامین D3. اگرچه ویتامین D2 به بالا بردن سطح ویتامین D خون کمک میکند اما تأثیر آن بهاندازهی ویتامین D3 نیست.
با این حال قارچهای وحشی منبعی فوقالعاده برای تأمین ویتامین D2 است. در حقیقت برخی از انواع این قارچها در هر 100 گرم، تا 2300 واحد از این ویتامین دارند.
از سوی دیگر قارچهای پرورشی اغلب در تاریکی رشد میکنند و حاوی مقدار بسیار کمتری از ویتامین D2 هستند.
با این حال برندهای خاصی قارچها را زیر پرتوهای فرابنفش پرورش میدهند که هر 100 گرم از آنها میتواند 130 الی 450 واحد از این ویتامین را تأمین کند.
غذاهای غنیشده
امروزه غذاهای غنیشده میتواند به کمک افرادی بیاید که نمیتوانند از منابع طبیعی، ویتامینها و مواد معدنی و مغذیِ مورد نیاز بدنشان را تأمین کنند. در ادامه به معرفی خوراکیهای غنیشده با ویتامین D میپرداریم:
غلات (سیریال) صبحانه
منابع طبیعی ویتامین D محدود است، بهخصوص اگر گیاهخوار باشید یا ماهی دوست نداشته باشید. خوشبختانه بعضی از غذاهایی که بهطور طبیعی ویتامین D ندارند، غنیسازی میشوند.
شیر گاو
شیر گاو، یعنی همان شیری که اکثر مردم مینوشند، بهطور طبیعی منبع خوبی برای بسیاری از مواد مغذی از جمله کلسیم، فسفر و ریبوفلاوین است. در برخی از کشورها شیر گاو با ویتامین D غنی میشود. در هر فنجان (237 میلیلیتر) از شیر گاو، 130 واحد یا به عبارتی 33 درصد از شاخص RDI وجود دارد.
شیر سویا
چون تقریبا تمامی منابع ویتامین D در محصولات حیوانی یافت میشود، گیاهخواران در معرض خطر ابتلا به کمبود این ویتامین هستند. به همین علت شیرهای گیاهی مانند شیر سویا غنیسازی میشوند تا حاوی ویتامین D و ویتامینها و تمامی مواد معدنیای شود که در شیر گاو وجود دارد.
یک فنجان (معادل 237 میلیلیتر) شیر سویا معمولا حاوی 99 الی 119 واحد ویتامین D است که 30 درصد شاخص RDI است.
آب پرتقال
حدود 75 درصد مردم در سراسر جهان از مشکل عدم تحمل لاکتوز رنج میبرند و 2 الی 3 درصد دیگر به شیر آلرژی دارند. به همین دلیل برخی از کشورها آب پرتقال را با ویتامین D و سایر مواد مغذی مانند کلسیم غنی میکنند. یک فنجان آب پرتقال غنیشده (237 میلیلیتر) برای صبحانه میتواند روز شما را با 142 واحد ویتامین D یا 36 درصد شاخص RDI آغاز کند.
غلات خاص و صبحانههای فوری حاوی بلغور جو دوسر با ویتامین D غنی شدهاند. نیم فنجان از این مواد میتواند 55 الی 154 واحد ویتامین D مورد نیاز بدن را تأمین کند که معادل 39 درصد شاخص RDI است. اگرچه غلات غنیشده و بلغور جو دوسر ویتامین D کمتری نسبت به منابع طبیعی دارند، اما میتواند روش مناسبی برای افزایش مصرف این ویتامین باشد.
برای اینکه ویتامین D مورد نیاز بدنتان را تأمین کنید، زمانی را در فضای روباز و زیر نور خورشید سپری کنید، اگرچه قرار گرفتن در معرض نور خورشید برای بسیاری از افراد میسر نیست. دریافت ویتامین D از طریق رژیم غذایی دشوار هست اما غیرممکن هم نیست. مواد غذاییای که در این مقاله به آنها اشاره شد، برخی از منابعی بودند که بیشترین مقدار ویتامین D را دارند. پس خوردن این غذاهای سرشار از ویتامین D، میتواند نیاز شما را به این مادهی مغذی و بسیار مهم، بهاندازهی کافی تأمین کند.
منبع: authoritynutrition