دکتر محمدرضا مهاجری تهرانی
تیروئید غده کوچکی است که روی گردن و در زیر برجستگی غضروف تیروئید بهنام «سیب آدم» قرار دارد. این غده شبیه یک پروانه است که دو بال آن در دو طرف گردن قرار دارد. کار این غده تولید، ذخیرهسازی و آزاد کردن هورمون تیروئید به داخل جریان خون است. هورمون تیروئید نه تنها به کنترل اعمال بدن کمک میکند، بلکه روی رشد و نمو سلولهای بدن نیز تاثیر میگذارد.
شایعترین مشکلات غده تیروئید عبارتند از
1. کمکاری تیروئید ( هایپوتیروئیدی) 2. پرکاری تیروئید ( هایپرتیروئیدی) 3. بزرگی غده تیروئید ( گواتر ) 4. سرطان تیروئید 5. التهاب تیروئید (تیروئیدیت) اگر اختلالات تیروئید تشخیص داده و درمان نشود، سبب بروز مشکلات جدی برای سلامتی میگردد.
کمکاری تیروئید ( هایپوتیروئیدی )
شایعترین اختلال تیروئید کمکاری یا هایپوتیروئیدی است. این عارضه زمانی به وجود میآید که غده تیروئید به اندازه نیاز بدن هورمون تولید نکند. کمکاری تیروئید ممکن است در هرجنس و سنی دیده شود؛ اما غالباً خانم های بالای 40 سال از این عارضه رنج میبرند.
این مشکل پنهان به آهستگی ایجاد شده و به تدریج پیشرفت میکند. در مراحل اولیه ممکن است علائمی نداشته باشد. حتی گاهی در صورت بروز علائم، این اختلال با سایر بیماریها اشتباه گرفته میشود؛ چرا که این نشانهها شبیه نشانههای یائسگی و یا کهولت سن است.
علائم کمکاری تیروئید
خواب آلودگی احساس خستگی خشکی و شکنندگی پوست بزرگی غده تیروئید افسردگی افزایش وزن و ادم ریزش مو مستعد به سرماخوردگی
پرکاری تیروئید ( هایپرتیروئیدی )
زمانی که غده تیروئید بیش از اندازه هورمون ترشح کند، فرد مبتلا به پرکاری تیروئید است.
افزایش هورمون تیروئید سبب افزایش سرعت فعالیتهای بدن میشود که نتایج آن: افزایش ضربان قلب عصبی شدن تحریکپذیری کاهش وزن ( افزایش اشتها) افزایش تعریق نازک شدن پوست و موها ضعف عضلانی لرزش دستها اضطراب بیخوابی. در صورت بروز هر کدام از علائم بالا با متخصص غدد مشورت نمایید.
در بسیاری از موارد این عارضه با یک آزمایش ساده قابل تشخیص است و تشخیص به موقع، از آسیبهای احتمالی بسیاری جلوگیری میکند.