به عنوان مثال در یک مطالعه شامل 108 مرد و 105 زن یائسه، پروتئین سویا همسطح فشار خون و هم لیپیدها را بهبود بخشید اما عملکرد عروقی را بهبود نبخشید (با استفاده از اندازهگیری کمپانس عروق سیستمیک و سرعت امواج نبض Pluse Wave Velosity اثر مضر شامل افزایشی در LPa و کاهش فانکشن اندوتلیال است.
هنوز واضح نیست که آیا فعالیت مشابه به استروژن ایزوفلاونها، خطر سرطان سینه را افزایش میدهد یا نه.
توصیههای کمیته تغذیه انجمن قلب آمریکا در مصرف سویا
جایگزینی پروتئین سویا با سایر پروتئینها به نشر فواید مهم بالینی در پی ندارد. ایزوفلاون به نظر اثری بر لیپیدها نداشته و نباید با هدف بهبودی لیپیدها و بیماریهای قلبی عروقی داده شود.
وقتی جایگزین غذاهای مشتق از منابع حیوانی شود، ممکن است اثرات مفیدی بر لیپیدها و سلامت قلبی عروقی داشته باشد که بهدلیل سطح پایین چربیهای اشباعشده و میزان بالای چربیهای غیراشباع و اغلب غنی در فیبر است.
سیر
سیر بهعنوان روشی جهت کاهش کلسترول سرمی توصیه شده است. یافتههای منتج از مطالعات در این زمینه گیجکننده هستند. یک مطالعه بزرگ سه نوع فرآورده مختلف سیر را با پلاسبو در 192 فرد بالغ با سطح LDL بین mg/dl 190-130 مقایسه کرد. این افراد 6 روزه هفته برای 6 ماه درمان شدند و هیچیک از فرآوردههای سیر اقری بر LDL یا سایر لیپیدها نداشتند. در حال حاضر سیر جهت درمانهایپرکلسترولمی توصیه نمیشود.
استروژنهای گیاهی
استروژنهای گیاهی از لحاظ ساختمانی مشابه کلسترول بوده ولی در زنجیرههای جانبی متفاوتند. مکانیسم احتمالی در کاهش کلسترول نسبت به درجه کاهش جذب کمتر است که احتمالا به خاطر افزایش جبرانی در سنتز کلسترول کبدی است. تعدادی از فرآوردههای حاوی استرولهای گیاهی هماکنون در دسترس هستند.
یک محدودیت در تولید فرآوردهها محلولیت آبی ضعیف آنهاست. شایعترین محلولها، استریفیه کردن استانول یا استرولهای گیاهی با اسیدهای چرب است که دسترسی آنها را در غذاها نظیر مارگارین و تزیینات سالاد افزایش داده است. مطالعات موجود در زمینه مارگارین به میزان بیشتری موجودند.
مارگارین
مارگارینهای پایینآورنده کلسترول غنی با استرولهای گیاهی در دسترسند. دو استانول گیاهی اشباعشده (سینوستاتول و کمپستانول) استرولهای عمده موجود در فرآوردههای موجود در دسترس در آمریکا است و مصرف روزانه 3-0/8گرم استانول یا استرولهای گیاهی موجود در این مارگارینها به نظر سطح کلسترول را کاهش میدهد.
مطالعات موجود عوارض جانبی از مصرف مارگارینهای غنیشده با ساتانولها استرولهای گیاهی نشان ندادهاند و ممکن است که به مرور زمان باعث افت در غلظت پلاسمایی آنتیاکسیدانها نظیر بتاکاروتن و آلفاتوکوفرول شود. چند مطالعه تنها اثرات کمی از این مارگارینها بر سطح پلاسمایی ویتامینهای محلول در چربی را نشان دادهاند.
البته هیچکدام از این مطالعات بیش از 3هفته ادامه نداشتهاند. هیچ مطالعه در زمینه اثرات این فرآورده بر بروز بیماریهای قلبی عروقی وجود ندارد. در مجموع کمیته تغذیه انجمن قلب آمریکا توصیه میکند که اگرچه غذاهای حاوی استانول یا استرولهای گیاهی مجوز اضافه شدن به غذاها را به هدف بهبودی در بروفال خطر قلبی دادهاند، این فرآوردهها نباید بهطور روتین در جمعیت عمومی تا زمانی که در مطالعات طولانی مدتی انجام می شوند، استفاده گردد.
استفاده آنها باید محدود به افرادی باهایپرکلسترولمی و یا یک حادثه آترواسکلروتیک که نیاز به کاهش LDL و یا توال کلسترول باشد. اگرچه میتوانند در بچههای باهایپرکلسترولمی مصرف شوند، وضعیت ویتامینهای محلول در چربی باید مانیتور شود.
برای خواندن بخش اول- کاهش چربی خون با مکملهای غذایی- اینجا کلیک کنید.