ماهان شبکه ایرانیان

درخواست پکن از تهران

با یمنی‌ها صحبت کنید

شماره روزنامه: ۵۹۳۴ تاریخ چاپ: ۱۴۰۲/۱۱/۷ ...

این منابع اما جزئیات بیشتری از گفت‌وگوها و اینکه چنین بحث‌هایی چه وقت صورت گرفته است، در اختیار رویترز قرار نداده‌اند. یک مقام ایرانی که در جریان این دیدارها و گفت‌وگوها بوده است بدون اینکه بخواهد نامش فاش شود به رویترز گفته است: «اصل حرف چین این است: اگر منابع ما به هر شکلی آسیب ببیند، بر روابط تجاری ما با تهران اثر خواهد گذاشت. پس به حوثی‌ها بگویید از خود خویشتن‌داری نشان دهند.»

خطوط کشتیرانی تجاری در دریای سرخ و خلیج عدن در ماه‌های اخیر به دنبال جنگ اسرائیل و حماس در معرض حملات موشکی و پهپادی ارتش یمن بوده است که از حمایت ایران برخوردارند. حوثی‌های یمن که تنگه استراتژیک باب‌المندب را در تیررس خود دارند، اعلام کرده‌اند در حمایت از حماس و فلسطینی‌های غزه به کشتی‌ها حمله می‌کنند و می‌خواهند تا اسرائیل حملات خود به باریکه غزه را متوقف کند.این حملات هزینه حمل و نقل و بیمه را با ایجاد اختلال در مسیر تجاری کلیدی بین آسیا و اروپا که به‌طور گسترده توسط کشتی‌های چینی استفاده می‌شود، افزایش داده است.چهار منبع ایرانی گفتند: با این حال، مقامات چینی هیچ اظهارنظر یا تهدید خاصی درباره اینکه چگونه روابط تجاری پکن با ایران ممکن است تحت تاثیر حملات حوثی‌ها قرار گیرد، نکرده‌اند. این موضوع در حالی از سوی پکن مطرح شده است که چین بزرگ‌ترین شریک تجاری ایران در دهه اخیر به شمار می‌رود؛ اما در عین حال روابط تجاری میان دو کشور طی این مدت نامتوازن بوده است.

برای مثال، طبق داده‌های ردیابی نفتکش‌ها، بیش از 90درصد از صادرات نفت‌خام ایران سال گذشته راهی پالایشگاه‌های نفت چین شده است؛ زیرا تحریم‌های ایالات متحده بسیاری از مشتریان دیگر نفت ایران را از این کشور دور کرده و شرکت‌های چینی با بهره بردن از تخفیف‌های سنگین به خریدار عمده نفت ایران تبدیل شده است.با این حال، نفت ایران تنها 10درصد از واردات نفت‌خام چین را به خود اختصاص می‌دهد و پکن مجموعه‌ای از تامین‌کنندگان دیگر را برای تامین و جبران کمبودهای نفت خود در دسترس دارد. منابع ایرانی به رویترز گفتند که پکن به صراحت اعلام کرده است اگر کشتی‌های مرتبط با چین متحمل حملاتی شود یا منافع این کشور به هر نحوی آسیب ببیند، از (همکاری با) تهران بسیار ناامید خواهد شد.وزارت امور خارجه چین در پاسخ به سوالی درباره برگزاری نشست‌هایی با ایران برای گفت‌وگو درباره حملات جاری در دریای سرخ اعلام کرد: چین روابط نزدیک و دوستی صمیمانه‌ای با کشورهای خاورمیانه دارد و متعهد به تقویت امنیت و ثبات در این منطقه و نیز به دنبال توسعه و شکوفایی روابط و منابع مشترک است.»

در بیانیه وزارت خارجه چین همچنین آمده است: «ما قویا از کشورهای خاورمیانه در تقویت استقلال استراتژیک خود و اتحاد و همکاری برای حل مسائل امنیتی منطقه حمایت می‌کنیم.»از سوی دیگر، به گفته یک مقام ارشد آمریکایی، واشنگتن از چین خواسته است تا از اهرم فشار خود بر ایران برای متقاعد کردن این کشور به مهار حملات حوثی‌ها استفاده کند. این درخواست به‌ویژه در جریان گفت‌وگوهای اخیر آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه و جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید با یک مقام ارشد حزب کمونیست چین مطرح شده است. وانگ یی، وزیر امور خارجه چین، اواسط ژانویه گذشته بدون نام بردن از انصارالله یا ایران خواستار توقف حملات به کشتی‌های غیرنظامی در دریای سرخ و حفظ زنجیره تامین و نظم تجارت بین‌المللی شده بود.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی