برای عاشقان اسپرسو سخت است که هربار نوشیدنی محبوبشان را با ویژگیهای متفاوتی تجربه کنند. در واقع، قهوهخورهای حرفهای کیفیت پایدار را از مهمترین معیارهای یک شات اسپرسوی عالی میدانند. درست کردن اسپرسوی خوب گاهی شبیه معمایی کوچک میشود که حل کردنش به چیزی بیشتر از فشردن دکمههای دستگاه اسپرسوساز نیاز دارد.
اما چه چیزی یک شات اسپرسوی عالی را از بقیه تجربههای شما متمایز میکند؟ چرا گاهی طعم و کرمای اسپرسویتان شبیه اثر بهترین باریستاهای ایتالیا است و گاهی فقط مایع تلخ و رقیقی با کیفت معمولی تحویل میگیرید؟
در این مقاله رازهای تهیه یک شات اسپرسوی بینظیر را کشف میکنید؛ رازهایی که شاید تا به حال از آنها غافل بودهاید.
از دانه تا دانه
انتخاب دانه قهوه اولین قدم برای خلق یک اسپرسوی بهیادماندنی است. اگر دانهها را خودتان آسیاب میکنید، موقع خرید قهوه اسپرسو به صورت دان، حتماً به تازگی آن توجه کنید؛ دانهای که بیش از دو هفته از تاریخ برشتهکاریاش گذشته باشد، به تدریج عطر و طعم خود را از دست میدهد.
ضمناً محل پرورش دانه بر عطر و طعمیاد آن اثر میگذارد. مثلاً قهوه اتیوپی نتهای گلی و مرکباتی دارد، در حالی که دانههای رسیده از مزارع قهوه برزیل طعم شکلاتی سنگینتری به نوشیدنی شما میدهد. پس قبل از هر چیز، باید انواع دانهها را بشناسید و امتحان کنید تا به بهترین گزینه برای اسپرسوی روزانهتان انتخاب کنید.

برای تهیه اسپرسو از هر دو گونه عربیکا و روبوستا استفاده میشود. ترکیب این دو با هم، طعمیادهای متنوع و اسیدیته ملایم عربیکا را با طعم قوی و تلخ و کافئین بالای روبوستا به تعادل میرساند.
آسیاب، راز ظرافت
بعد از انتخاب دانهها نوبت به آسیاب کردن آنها میرسد. اینجا راز مهمی نهفته است: هر آسیابی برای عصارهگیری اسپرسو با اسپرسوساز جواب نمیدهد. درشت بودن بیش از حد ذرات باعث میشود آب به سرعت رد شود و نوشیدنی رقیق و ضعیفی با طعم ترش ناخوشایند تحویل بگیرید. آسیاب خیلی ریز هم به بسته شدن مسیر آب و غلبه طعم تلخ سوخته در محصول نهایی میانجامد که ناشی از عصارهگیری بیش از حد یا تولید قهوه اور اکسترکت است.
برای اسپرسو به درجه آسیاب ریز و یکنواخت نیاز دارید. فقط در این صورت است که آب با فشار مناسب از میان ذرات قهوه عبور میکند و عصارهای غلیظ و متعادل به دست میآورید.
فراموش نکنید که قهوه تازه آسیابشده معجزه میکند؛ اگر دانهها را درست پیش از شروع عصارهگیری آسیاب کنید، تازگی عطر و طعم با همان یک شات اسپرسو تجربه بینظیری برایتان میسازد.
فشردهسازی یا تمپینگ، هنری ظریف
یکی از ظریفترین و مهمترین مراحل تهیه اسپرسو، فشردهسازی یا تَمپینگ درست ذرات قهوه در پورتافیلتر اسپرسوساز است. در این مرحله باید با استفاده از ابزاری دستی به نام تَمپر (Tamper) فشار مناسبی به قهوه آسیابشده وارد کنید تا سطح صاف و یکنواختی به خود بگیرد.

بدون تمرین و تجربه بر فشردهسازی درست مسلط نمیشوید و در صورت انجام اشتباه آن ممکن است عصارهگیریتان ناقص پیش رود و قهوه اسپرسوی نهایی، رقیق و ضعیف از آب درآید.
دما و فشار آب، کلید حس اصیل اسپرسو
حالا که پودر آسیابشده قهوه را آماده کردید، نوبت به کار بر اساس طرز تهیه اسپرسو با اسپرسوساز میرسد. در این مرحله، کیفیت دستگاه، دما و فشار آب بازیگران اصلی صحنهاند؛ آب خیلی داغ، قهوه را میسوزاند و با آب خیلی سر د نوشیدنیای ضعیف و بیمایه تولید میشود. دمای ایدئال آب برای عصارهگیری اسپرسو بین 90 تا 96 درجه سانتیگراد است، نه بیشتر، نه کمتر. اسپرسوساز خانگی مجهز به دماسنج برای بالا بردن دقت کار به شما کمک میکند.
فشار ایدئال برای عصارهگیری با اسپرسوساز بین 9 تا 10 بار (Bar) است. اگر فشار یا دمای آب مناسب نباشد، کرما یا همان لایه فومی جذاب روی سطح اسپرسو درست شکل نمیگیرد.
البته کیفیت آب را هم نباید نادیده گرفت؛ آب تصفیهشده و بدون کلر، بهترین گزینه برای حفظ طعم اصیل قهوه است. آب سخت املاح زیادی دارد و ممکن است طعم اسپرسو را تغییر دهد.
زمان، راز ثانیهها
برای عصارهگیری اسپرسو، زمان فقط یک عدد نیست. یک شات استاندارد اسپرسو باید در 25 تا 30 ثانیه آماده شود. زمان کوتاهتر از این بازه به روغنهای قهوه فرصت استخراج نمیدهد و زمان طولانیتر باعث غلبه طعم تلخ میشود.
با استفاده از تایمر میتوانید ریزش استاندارد قهوه را که اول قطرهای و بعد به صورت جریان مداوم است، کنترل کنید.
هنر سرو، مکمل نهایی لذت

اگر اسپرسو را در فنجان سرد بریزید، بخشی از گرما و طعم آن تا پیش از نوشیدن از دست میرود. پس همیشه قبل از شروع کار، فنجان را با آب گرم بشویید. همین پیشدرآمد کوتاه، امکان تجربه بهتر از طعم قهوه را فراهم میکند.
سرو اسپرسو همراه با یک تکه شکلات تلخ لذت نوشیدن آن را چند برابر میکند.
خوردن کمی آب ولرم برای پاکسازی جوانههای چشایی زبان از طعمهای دیگر، چند ثانیه بو کشیدن برای دریافت حس رایحههای پیچیده قهوه و نوشیدن جرعه جرعه اسپرسو با فواصل کم بین جرعهها از آخرین ترفندهایی است که حس اصیل نوشیدنی شما را تکمیل میکند.
حرف آخر: تمرین، استاد میسازد
هیچکس از روز اول یک شات اسپرسوی بینظیر درست نمیکند. آسیاب، آمادهسازی و عصارهگیری اسپرسو را باید با آزمون و خطا و به تدریج بیاموزید و در آن استاد شوید.
برای افزایش کیفیت این تجربه میتوانید خرید قهوه اسپرسو را از فروشگاه قهوه ریو امتحان کنید؛ قهوه ریو با تازگی و مرغوبیت دانههایی که از بهترین مزارع جهان انتخاب میشوند، تجربه اسپرسوی اصیل شما را با طعم و عطر دلپذیرشان تضمین میکند. البته به شرطی که به نکات مطرحشده در این مطلب پایبند بمانید. اگر هم به قهوه اسپرسو علاقه ندارید، پیشنهاد میکنیم که حتماً به صفحه خرید قهوه ترک مراجعه کنید.