روزها و هفتههای بعد از زایمان، علاوه بر هیجان انگیز و دلنشین بودن، میتوانند برای شما سخت و دشوار نیز باشند. بسیاری از خانمها، بعد از زایمان، تغییرات اساسی را در خلق و خوی خود تجربه میکنند، این تغییرات میتوانند موقتی باشند و یا اینکه مدت زمان زیادی به طول بیانجامند. مهمترین آنها، افسردگی بعد از زایمان است که یکی از رایج ترین مشکلات بعد از زایمان محسوب میشود و در بعضی از موارد بسیار شدید است. ضروری است که مادران و همچنین افراد نزدیک به آنها، علائم افسردگی بعد از زایمان را بشناسند و از اعضای خانواده، دوستان و پزشکان متخصص، برای درمان هرچه سریعتر این بیماری کمک بخواهند. با حمایتها و درمان صحیح و به موقع، مادرانی که دچار بیماری افسردگی بعد از زایمان هستند، میتوانند به زودی بر این مشکل غلبه کنند و به زندگی عادی خود برگردند.
طبق آمارها، بیش از 80 درصد خانمها بعد از زایمان مبتلاء به مشکلاتی از قبیل؛ ناراحتی، تغییرات در خلق و خوی، احساسات و افسردگی میشوند. افرادی که دچار این مشکل هستند، ممکن است که دقایقی شاد باشند و بعد از آن گریه کنند و غمگین و خسته به نظر برسند. افسردگی بعد از زایمان معمولا چد روز طول میکشد، اما در مواردی ممکن است چندین هفته و یا طولانیتر باشد.
دلایل افسردگی بعد از زایمان:
تغییرات در خلق و خوی و افسردگی بعد از زایمان، در نتیجه تغییرات طبیعی هورمونها در طول بارداری و همچنین زایمان، به وجود میآیند. میزان هورمونهای استروژن و پروژسترونی که در طول بارداری افزایش پیدا کرده است، بعد از زایمان به طور ناگهانی کاهش مییابد و خلق و خوی فرد را تحت تاثیر قرار میدهد. این هورمون ها، در طول یک هفته و یا بیشتر، به میزانی که در طول دوران بارداری بوده اند، برمیگردند؛ در نتیجه میزان این هورمون ها به مقدار طبیعی می رسد و در اکثر موارد افسردگی بعد از زایمان بدون درمان های پزشکی، بهبود مییابد.
راههای درمان افسردگی بعد از زایمان:
استراحت کافی، تغذیه مناسب و همچنین مورد حمایت و توجه قرار گرفتن، در درمان افسردگی بعد از زایمان مفید هستند؛ چرا که خستگی، کمبود خواب و داشتن استرس، منجر به تشدید ناراحتی و افسردگی بعد از زایمان میشوند. برای مقابله با این مشکل، مادران باید در روزها و هفته های اول بعد از زایمان، کمک اعضای خانواده و دوستان خود را قبول کنند و به آن ها اجازه دهند که در کارهایی از جمله خرید، کارهای خانه و یا مراقبت از بچه به آن ها کمک کنند و همچنین هنگامی که استراحت میکنند، خوابند و یا حمام میکنند، آن ها از کودکشان مراقبت کنند و یا به او غذا دهند.
مادران باید خواب کافی داشته باشند و غذای مفید و سالم بخورند. صحبت کردن با اعضای خانواده و یا مادران دیگری که آنها نیز به تازگی زایمان کردهاند، به آن ها قوت قلب میدهد و متوجه میشوند که فقط خودشان نیستند که دچار این مشکلات شدهاند. اگر آنها تمایل به گریه کردن دارند، نباید جلوی خودشان را بگیرند و همچنین نباید به مسائل غمگین و ناراحت کننده فکر کنند؛ این بیماری میبایست سیر طبیعی خود را طی کند و بهبود یابد. اگر در فردی افسردگی بعد از زایمان بیشتر از 2 الی 3هفته به طول انجامید، باید به پزشک متخصص مراجعه کند تا در درمان هر چه سریعتر این بیماری به او کمک کند.