انسان معمولی چیزی را به دست میآورد که در انتظار آن است. نگرش خوب منجر به نتایج خوب و نگرش بد منجر به نتایج بد میشود. پس چون اندیشههای ما چرخهای حرکت و جهتگیری ما را آماده میسازند، اگر اندیشههای مثبت و سازنده داشته و اگر درصدد تغییر و پذیرش نگرش امیدوارکننده باشیم، مطمئنا ارابه ما نیز جز به سمت و سوی خوشبختی و صمیمیت حرکت نخواهد کرد. پس:
1- سازنده بیندیشید (با کیفیت)
2- با ذهن باز فکر کنید (اعتقاد به تغییر مستمر)
3- به فکر خودتان باشید، ولی خودخواه نباشید (هیچ چیزی نمیتواند به شما آرامش دهد مگر خود شما)
به قول توماس کارلایل، انسانهای برگزیده به وجود داشتن نمیاندیشند، بلکه در اندیشه زندگی کردن و توانمندتر شدن هستند؛ پس اجازه دهیم و بگذاریم همه تا آنجا که میتوانند پیشرفت کنند، زیرا هیچکس بر دیگری برتری ندارد، جز آنان که لایقتر و توانمندترند.
و به راستی چه کسانی لایقتر و توانمندترند؟ تردیدی نداشته باشید کسانی که به خود، به دیگران و به زندگی احترام میگذارند، راحتتر و مطمئنتر مسیر لیاقت و توانمندی را طی میکنند. فلسفه عمیق و جالب آلبرت شوایتزر این است که: «به زندگی احترام بگذارید». او معتقد بود که زندگی مقدس است و ما وظیفه داریم تقدسش را پاس بداریم؛ ما به کسی و چیزی احترام میگذاریم که دوستش داریم و برایمان ارزشمند است.
از منظر جامعهشناختی و اجتماعی آنگاه که فرد و جامعه در خود فرو روند و فقط به خود بپردازند و فقط خود را دوست داشته باشند، (به زندگی و دیگران احترام نگذارند) دیگران به فراموشی سپرده میشوند. بنابراین از ویژگیهای جامعه و فرد خودخواه نداشتن روحیه احترام و سپاس است.
به درون زندگی خود نگاهی بیندازید؛ واقعا چقدر از همسرتان، فرزندانتان و پدر و مادر و دیگران متشکر و سپاسگزارید؟ مطمئن باشید که سپاسگزاری هر چه بیشتر نشانه والا بودن، منحصربهفرد بودن و راحت بودن شماست، زیرا از فرط احترام به خود است که از دیگران سپاسگزاری میکنیم. چرا باید زمانی که همه چیز گذشته و سپری شده (به قول معروف کار از کار گذشته) از کسانی که مستحق تشکرند؛ تشکر کنیم؟
گر تو خواهی که بجویی دلم امروز بجوی
ورنه بسیار جویی و نیابی بازم
و چرا نباید قدر و منزلت آب را در زمان بودنش شناخت؟ به قول "بنجامین فرانگلین": ما انسانها فقط زمانی قدر و ارزش آب را درک میکنیم که چاهمان خشک شود و دیگر آبی وجود نداشته باشد. به راستی چرا؟ چرا همه چیز را به زمانی دیگر (زمانی که نه کسی هست، نه چیزی، نه صدایی و نه چشمانی برای درخشش و انتظار وجود دارد) موکول میکنیم؟
پس بیایید سپاسگزار و محترم باشیم. شاید با این همه مشکلات متعدد و متنوع که برای همه وجود دارد، کار آسانی نباشد، ولی با این حال و به قول "رابرت واترمن"، با مردم خوب و بزرگوارانه رفتار و با شان و احترام با آنان صحبت کنیم و رفتاری مودبانه داشته باشیم، زیرا به اعتقاد "ادموند برک"، رعایت احترام، ادب و نزاکت از مهمترین قوانین زندگی است.
نهمین فرمان
برای شادی و شادابی خود شرایط تعیین نکنید و صادقانه و ساده شاد باشید؛ به همین سادگی. آنچه به دست آوردهاید و آنچه به دست نیاوردهاید، آنچه از دست دادهاید و آنچه را که از دست ندادهاید، همه و همه انعکاسی از نگاه و دیدگاه شماست. نگاه شاد، شادیآور است. به قول "آن لندرز": مستقیم و قدرتمند نگاه خود را به نگاه ناراحتی و نگرانی بدوزید و با تمام قدرت بگویید من از تو قدرتمندتر هستم و تو نمیتوانی مرا شکست دهی.
دهمین فرمان
در پی شغل و کسب و کاری باشید که آن را دوست دارید؛ زیرا امکان ندارد شغلتان را دوست نداشته باشید ولی شاد باشید؛ ممکن نیست شغلتان را دوست نداشته باشید و بتوانید به خود و دیگران شادی و شادابی هدیه کنید.
نتیجه
انسانهای شاد خود ایجادکننده موقعیت و تعیینکننده وضعیتاند، زیرا مقتدر و مطمئناند. آنها دنیا را بهترین بستر رشد میدانند و از اینکه خداوند آنها را آفریده است، سپاسگزار هستند و به خود احترام میگذارند و از این همه دادنها و داشتنها ممنون و مرهوناند. انسانهای شاد بهخوبی میدانند که هیچکس از آدمهای پرگله خوشش نمیآید. انسان شاد و مثبت توانایی شگرفی در لذت بردن از زمان دارد و در عین اینکه همیشه در تکاپوی معنا و تعالی است، سرشار از شور و هیجان و امید است.
پس
ای انسانها، بدون مقدمه، بدون پیشگفتار و بدون در نظر گرفتن جوانب امر شادی را به وجود آورید و در آن غرق شوید؛ اما قدرتمندانه حرکت کنید و همواره مراقب باشید که طلب شادی شما را به پیشپا افتادگی، ضعف و فرومایگی نکشاند و چون چنین تلفیقی را در خود بهوجود آوردید، آنگاه با سربلندی و عزت میبینید که:
زندگی زیباست
زندگی آتشگهی دیرنده پابرجاست
گر بیفروزیش رقص شعلهاش در هر کران پیداست
ورنه خاموش است و خاموشی گناه ماست
برای خواندن بخش اول- ده فرمان برای شادکامی- اینجا کلیک کنید.