مدیرگروه بانکداری الکترونیک پژوهشگاه پولی بانک مرکزی به اهمیت ایجاد پایانههای کارتخوان یا بارکدی در تاکسیها در جهت جایگزینی پول نقد با کارت هوشمند سخن گفت که احتمالاً مشکل پول خرد در پرداخت تاکسیها را حل خواهد نمود.
«نیما امیرشکاری» عقیده دارد پرداختهای انجام شده توسط کارت شهروندی درواقع پرداخت های کوچکی هستند که می توانند با نام و یا بدون نام مورد استفاده قرار گیرند. او پرداخت های مربوط به تاکسیها، حمل و نقل، پارکینگ، کیوسکهای روزنامه فروشی، فست فود و آبمیوه فروشی را از جمله استفاده های کارت مشترک شهروندی به شمار آورد.
«تاکسی رانی هیچ کشوری مانند ایران نیست»
امیرشکاری با اشاره به مساله قدیمی کشمکش بر سر کرایه تاکسیها در کشور بیان کرد: «در هیچ جای دنیا ناوگان تاکسیرانی مانند ایران ارائه خدمت نمیکند، چرا که در همه جا تاکسی به صورت دربست خدمت رسانی میکند اما در ایران تاکسیها مینی بوسی عمل کرده که از قضا همین حالت مینیبوسی این امکان را فراهم میکند تا مسئولان مربوطه با نصب دستگاههای کارت خوان یا نصب بارکدهایی برای پرداختهای موبایلی معضل پول خرد و یا اضافه دریافت تاکسیرانان را حل کنند.»
مهم ترین قابلیت کارتهای هوشمند این است که در عین جایگزینی پول نقد به دلیل عدم نیاز به ورود رمز، امور روزانه را سرعت می بخشند.
هماهنگی تمام نهاد ها برای صدور کارت مشترک هوشمند ضروری است
این کارشناس حوزه بانکداری الکترونیکی صحبتهای اخیر وزیر اطلاعات را مبنی بر لزوم هماهنگی دستگاهها برای ارائه یک کارت مشترک هوشمند تایید نموده و خاطر نشان می کند که کارتهای شهروندی همانند کارت ملی باید در همه جا قابل ارائه باشد، در نتیجه باید تمام نهادها با ایجاد هماهنگی اقدام به صدور یک کارت مشترک نموده چرا که نمی توان برای هر نهادی کارت جداگانه در نظر گرفت. البته به باور او تصور غلطی وجود دارد که صدور کارتهای شهروندی بسیار درآمدزا است، در حالی که اینگونه نیست و صدور این کارتها بیشتر به منظور کاهش هزینههای عمومی و سهولت بیشتر ارائه خدمات شهری به شهروندان است.
امیرشکاری ایراد اصلی عملی نشدن برنامه های قدیمی را عدم هماهنگی و تمامیت خواهی سازمانها می داند چرا که در حوزه صدور کارتهای شهروندی هیچ منع قانونی وجود ندارد.
همانطور که می دانید این اولین بار نیست که کارتهای هوشمند شهروندی بر سر زبان ها می افتد، پاییز سال 93 مدیرکل فناوری اطلاعات بانک مرکزی از اجرایی شدن این طرح در ابتدای سال 94 خبر داد که این طرح عملی نشده و به سال بعد موکول شد. چندی بعد رسانهها انجام طرح آزمایشی رابطی برای پرداخت تاکسی ها در تهران، شیراز و تبریز را مطرح نمودند که این طرح ها نیز به دلایل نامعلومی به اجرا در نیامد!