ماهان شبکه ایرانیان

آیا عریضه نویسی برای امام زمان از نظر شرعی صحیح است؟

مخصوصا این عریضه نویسی که در مسجد جمکران رایج هست ونامه درچاه می اندازند.

آیا عریضه نویسی برای امام زمان از نظر شرعی صحیح است؟

این واقعیت وجود دارد که ارتباط با اولیاء الهی چه در زمان حضورشان در دنیا و حتی بعد از ارتحال شان از راه اسبابی چون زیارت در حرم های ایشان و نیز اتصال با قلب و دل از راه دور  و یا نوشتن نامه و عریضه و از این قبیل، امری مطلوب است، زیرا نفوس اولیاء خدا نفوسی پاک و بیدار و آگاه از ملکوت و اسرار پشت پرده است. همان طور که در زیارت های ایشان خصوصا زیارت جامعه کبیره بدان تصریح شده است، به همین جهت هر گونه ارتباطی که البته دور از وهن و خرافه باشد و نیز دستاویزی برای  تمسخر دیگران نشود، امری مطلوب بوده و نمی توان ممانعتی در برابر آن ایجاد کرد. 

بنابر این اصل ارتباط با امام معصوم ریشه دینی دارد که با برخی از ظواهر و رفتارها در هم آمیخته شده است.

محدث بزرگ شیعه شیخ عباس قمی از محدث بزرگ علامه مجلسی نقل کرده: هر کسی حاجتی دارد آنچه که ذکر می شود (دعایی است که به منبع آن اشاره می گردد) در ورقه ای بنویسد و در ضریح یکی از قبور امامان معصوم سلام الله علیهم اجمعین بیندازد یا ورقه را ببندد و مهر کند و خاک پاک را گِل سازد، و آن را میان گِل گذارد و در نهر یا چاهی عمیق یا غدیر (گودال) آبی بیندازد که به حضرت صاحب الزمان می رسد و آن بزرگوار عهده دار برآوردن حاجت می شود.آن گاه دعا را ذکر کرده است.(1) نگارنده خود مشاهده کردم یکی از علمای  بزرگ را که اکنون در قید حیات نیستند نامه ای نوشته از شخص معتمدی خواستند که آن را در ضریح امام رضا(ع) قرار دهد. این سیره نشان می دهد که ارتباط با اولیاء خدا به شکل های مختلف زیارت حضوری و حضور در مراقد مطهرشان و نیز نوشتن عریضه و حاجت،فراخور حال طالب، مطلوب و طلب،با پاسخ آنان روبرو می شود.

علاوه بر این، بیان شده است که در صورت عدم دست رسی به امام و در خواست حاجت از امام عصر(عج)، آن را مکتوب کرده(نوشته)  در آب جاری یا چاه بیندازید و امام (عج) از آن آگاه خواهند شد. در کتاب تحفة الزایر آمده که حضرت امام صادق (ع) فرمود:

«هرگاه تو را حاجتی به خدای تعالی باشد، یا از امری خائف و ترسان باشی، در کاغذی بنویس:

بسم اللّه الرّحمن الرّحیم. اللّهم انی اتوجّه الیک بأ حبّ الاسماء الیک و اعظمها لَدَیک و اتقرّب و اتوسّل الیک به من اوجَبْتَ حقّه علیک بمحمّد وعلیّ و فاطمة تا نام مقدس حضرت مهدی(عج)، سپس می نویسی إکفنی کذا و کذا، به جای این دو کلمه حاجت خود را ذکر می کنی. بعد نامه را بپیچ و در میان گِل بگذار و در آب جاری یا چاه بینداز که حق تعالی به زودی فرج می فرماید.(2)

و اما در عصر حضور امام زمان (ع) در دنیا، ارتباط مریدان و عاشقان حضرت با ایشان پر رنگ تر و میل شدید شیعیان برای هر گونه دریافت لطفی از امام بیشتر شده است، اگر چه متاسفانه با غیبت حضرت، در پس پرده غفلت هستیم، اما نمی توان انکار کرد که لطف امام در جامعه مشهود است و مدیریت اصلی جهان به اقتضای مصلحت الهی در تسخیر او است تا به وقت ظهورش آن را به طور کامل اجرا کند در این میان، شیعیان، خصوصا منتظران ظهور حضرت ممکن است از هر وسیله و راهی برای ایجاد ارتباط بهره بگیرند و چون امام زنده است. ارتباط از راه نوشتن حاجت و درد دل و ...و انداختن آن را در نهر آب و یا چاهی که موجب وهن نشود، جایز می دانند و بر این گمان اند که امام از دل نوشته ایشان با خبر خواهد شد و به آن پاسخ می دهد.

البته مورد چاهی که در مسجد جمکران وجود دارد، سند خاصی وارد نشده است، ولی اعتبار این چاه با توجه به روایاتی است که به طور کلی بیان شده است که به هنگام درخواست حاجت، آن را مکتوب کرده در چاه یا آب جاری بیندازید. در خصوص چاه جمکران هیچ روایتی نداریم. احتمالاً با توجه به همان روایات کلی، از طرف مسئولان مسجد چاهی در آن حفر شده تا نامه ها و حاجت ها در آن انداخته شود.

در مورد وهابیت نیز اشاره می کنیم که این فرقه گمراه بسیاری از معتقدات مورد توجه و تایید شده شیعه را دستاویز تمسخر خودشان قرار داده اند و موضوع چاه مسجد جمکران در مقابل آن بسیار کم رنگ است و نمی توان برای کار ایشان ارزش خاصّی قایل شد و آن را دارای اهمیت دانست.(برای اطلاع بیشتر راجع به اعتقادات و فتواهای مضحک وهابیت به سایت ولی عصر زیر نظر آیت الله حسینی قزوینی مراجعه بفرمایید).

پی نوشت ها:

1. میر عظیمی سید جعفر، مسجد مقدس جمکران تجلی گاه صاحب الزمان، قم، انتشارات مسجد مقدس جمکران،سال 1378 ه.ش، ص 207.

2. شیخ عباس قمی، منتهی الآمال، مبحث (حالات امام زمان) و مفاتیح الجنان، مبحث(کیفیت رقعه حاجت). 

 

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی